Tortell de Rams

Avui és Diumenge de Rams. El Diumenge de Rams, a banda d'anar a beneir les palmes i palmons, una de les tradicions, crec que sobretot a la banda de les comarques gironines, és anar a buscar el Tortell de Rams a casa del padrí. I jo, des de petita i fins no tan petita ;), era una de les tradicions que seguíem amb la família. I després ens ajuntàvem tots per dinar amb un munt de tortells per tastar. :p
Per aquells qui es preguntin i com és el Tortell de Rams? Doncs bé, és un tortell com el de Reis, però sense la fava i la figura, ni la corona. I tant pot anar farcit de massapà, cabell d'àngel, nata, trufa o crema.
Bé, doncs aquest any, per no perdre les tradicions, hem organitzat una mena de calçotada a l'americana, amb unes cebes tendres que tenen una retirada als calçots, que les hem acompanyat de la salsa dels calçots seguint la recepta que em va passar l'Anna, que per cert és boníssima!! :) I per postres, hem menjat el Tortell de Rams. :p
De tortell ja havia fet aquest, però aquesta vegada volia provar una altra recepta. I pel meu gust, aquesta massa, com que es deixa llevar més temps queda més flonja. A més a més, com que el farcit s'hi posa un cop cuit i partit per la meitat, doncs fa que quan se li dóna la forma sigui molt més senzill de preparar.


Tot investigant quina recepta provar, a Mundorecetas n'hi havia mil variants: que si amb més o menys farina, amb llard, amb oli... Al final, em vaig decidir de fer-lo basant-me en la recepta del blog de La receta de la Felicidad. I ha tingut molt d'èxit!! Fins i tot, els més menuts l'han tastat i llavors no hi havia manera que volgúessin menjar el seu potet de fruita per berenar! ;)

Ingredients:

- Per a la primera massa:
  • 20 g de llevat premsat de flequer
  • 35 g de llet tèbia
  • 75 g de farina de força (baker's flour)

- Per a la segona massa:

  • 70 mL de llet sencera
  • 100 g de sucre
  • 2 ous
  • 80 g de mantega fosa a temperatura ambient
  • 400 g de farina de força (baker's flour)
  • 1 cullerada gran de gluten de farina de blat
  • 5 g de sal
  • ratlladura de 1/2 llimona
  • ratlladura de 1/2 taronja gran

- Per a la decoració:

  • 1 ou batut
  • fruites confitades
  • sucre
Preparació:

- Primera massa:

En un bol, es desfà (amb les mans) el llevat premsat amb la llet tèbia. Es deixa reposar 10 minuts.
S'hi afegeix la farina i es remena fins que la massa sigui homogènia i elàstica. (Cal treballar-la una mica amb les mans). Es tapa la massa amb un drap de cuina i es deixa a uns 22ºC en un lloc sense corrents d'aire (per exemple, dins el forn. I es deixa llevar fins que dobli el seu volum (jo un cop doblada, la vaig guardar a la nevera tapada amb paper film fins al dia següent. I llavors, una hora abans de treballar-la la vaig treure de la nevera perquè recuperés temperatura).

- Segona massa:

En un bol o a la màquina d'amassar, s'hi posa: el sucre, la llet, la mantega fosa a temperatura ambient i els ous batuts (com si féssim una truita). I es bat fins aconseguir una mescla homogènia. A continuació, s'hi afegeix la farina, i s'amassa fins aconseguir una massa elàstica. S'hi afegeix la primera massa i es treballa de nou. Quan la massa sigui homogènia, s'hi afegeix la sal, i la ratlladura de llimona i de taronja. I es continua amassant. Si veiéssiu que la massa se us enganxa a les mans, llavors cal afegir-hi una mica de farina.
Es deixa dins un bol enfarinat i tapat amb un drap de cuina i dins un lloc aïllat de corrents d'aire, com per exemple el forn, fins que tripliqui de volum (a mi em va trigar unes 6 hores).
Passat el temps de llevat, es treballa la massa lleugerament (2 minuts). Es fa un forat al mig, i es treballa la corona per tal que la massa quedi uniformement distribuïda. Es col·loca al damunt d'una safata folrada amb paper de forn, prèviament untat, i es pinta amb un ou batut. Jo a més, per evitar que mentre llevi el tortell s'anés tancant el forat, doncs hi vaig col·locar un pot, tot untat i enfarinat, al centre. Llavors, es deixa llevar fins que dobli el seu volum dins un lloc aïllat de corrents d'aire i a temperatura ambient. (Jo l'he deixat més de 5 hores dins el forn sense temperatura).
Quan ja ha doblat el volum, es torna a pintar amb ou batut, i es decora amb la fruita confitada i el sucre. En aquest cas hi he afegit, a banda de les cireres i les prunes, taronja confitada com la que ja vaig explicar aquí. Es cou al forn, prèviament escalfat, a 180ºC (350ºF) fins que sigui ros (uns 20-25 minuts). (Jo hi he posat només l'escalfor de baix).
Quan ja està cuit, es retira del forn i es deixa refredar a temperatura ambient.
I si ho desitgeu, un cop fred el podeu partir per la meitat i farcir-lo del que vulgueu. Com aquí a la majoria ens agrada la crema pastissera, doncs l'he farcit així.

Bon profit!

17 comentaris:

Núria ha dit...

Mercé, bonica...no pares!!! I cada recepte es encara millor, de veritat que et superes....Aquest tortell no li diria pas que no...ara mateix!!! jejeje.

Núria

Eva Flores ha dit...

Quin tortell més bo!!! quan més temps de repòs tenen millot queden!

El cullerot Festuc ha dit...

No coneixia jo el Tortell de Rams...i em sembla una excusa perfecte per fer el tortell!!! A casa ens agarda moltíssim, però solament el faig per Reis!!! Ara ja tindré una altra data assenyalada per fer-lo! :)
Petunets,
Eva.

Sargantana ha dit...

No coneixia el tortell de rams. T'ha quedat espectacular.
M'agrada la idea de farcir-lo després de cuit.

bajoqueta ha dit...

Aquí estàs dos dies sense entrar i ja has cuinat per a un regiment! jajajaja. quina bona pinta que té este tortell!

josep ha dit...

Mercè,

Ets incansable! però el millor de tot és que et superes continuament.
Aquí a Barcelona no recordo de petit haver menjat tortell per rams, però ja m'imagino com en gaudieu la canalla. Ara bé el pobre padrí, per rams tortell i una setmana més tard, mona de Pasqua, quina despesa! tot i que m'imagino que aquests pastissos eren casolans, no de pastisseria.
Una abraçada

Álex ha dit...

Creo que nos hemos equivocado de semana...
Una semana más tarde de estar haciendo las americas, calçotada y tortell!!!
Mmmm Pinta muy rico...

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Nena, no pares de fer receptes delicioses que no se quina d'elles és millor. Aquesta la veritat és que m'ha sorprés, ja que jo esperava una mona de pasqua. Ara déu ser espectacular. Salut!!!!!

Francesc ha dit...

Caram, això sí que és cuinar intensament!!! No done l'abast de seguir tantes receptes i tan bones!!! És una sort conèixer el teu bloc. Salutacions.

Margarida ha dit...

Nosaltres tampoc hem menjar Tortell de Rams, però l'any que ve... prendrem nota.
Veig que aquest és una mica laboriós, però el resultat és espectacular. Ara vaig a buscar la llibreta per apuntar-me'l.
Per cert, si et passes pel meu bloc veuràs que tinc una cosa per a tu. Espero que t'agradi.

ANNAFS ha dit...

Una tradició molt maca. Jo no n' havia sentit parlar mai. I no m' extranya que els més petits no volguéssin la fruita... amb aquest tortell tan bo...
ptns.

Mª Jesús ha dit...

Nunca había oído hablar del tortell de Rams, pero también soy de la opinión que es una excusa perfecta para volver a hacerlo.Menuda pinta tiene.

Sílvia A. ha dit...

Hola Mercè: jo mai havia menjat tortell de rams però el que si segueixo la tradició és amb la mona que encara que aqui ja s'ha implantat jo els hi faig els meus fills i els amics que s'apuntin. Estigui on estigui de viatge per Setmana Santa monto un pastis amb uns quants ous de xocolata(a vegades Kinder) per fer-lis la sorpresa als petits.
M'agrada la recepte ja que com tu dius a vegades segons quins queden una mica durs.
Petons!!!

Unknown ha dit...

Merce, veus com no era l'unica que no sabia que era el tortell?? :)
Aixo si, ara que ho he descobert, cada any seguirem la tradicio!! El dia d'ahir va ser genial i el tortell impressionant.
Jo tambe he fet un breu resum del dia aqui

Mercè ha dit...

Núria, jeje... doncs una estant lluny de casa ha de seguir les tradicions!! ;)
Petons!

Eva, era boníssim, mal m'està el dir-ho. :p Si, és veritat.
Petons!

Eva, doncs sí. Molta gent no el coneix, perquè és més tradició a les comarques gironines i a més a més, com està al costat de la Mona de Pasqua, aquesta ha anat guanyat terreny en detriment del Tortell de Rams.
Petons!

Sargantana, benvinguda a la meva cuina i gràcies pel comentari! :) D'aquesta manera és més senzill de preparar. ;)

Bajoqueta, gràcies! :) jeje Home, és que aquest cap de setmana ha sigut intens d'activitats! ;)
Petons!

Josep, no et preocupis! El padrí regala el Tortell de Rams i la padrina, la Mona de Pasqua. Així que no massa despesa! ;) No, no... a la gran majoria de pastisseries de les comarques de Girona, ahir hi havia un munt de Tortells de Rams!! Fins i tot a Bàscara, es celebra el Mercat del Tortell de Rams! ;) Una altra excusa per tornar a l'Empordà! :p
Petons!

Diana, doncs sí! Però llavors no hauríeu pogut visitar tantes coses! ;) Ah! I la setmana que ve, toca la Mona!! ;) jeje
Petons!

Olles, no ets la única a qui ha sorprès! ;) Per això l'he volgut fer perquè és una tradició molt de Girona. ;) I a més, per culpa de la Mona està perdent popularitat.
Petons!

Francesc, jeje... Així podeu triar i remenar la recepta que més us agradi!! ;)
Petons!

Margarida, tampoc et pensis que porti molta feina. Simplement que has d'estar pendent de la massa que hagi llevat bé. I de fet, quan poso que tripliqui o dupliqui el volum, s'ha d'esperar que ho faci perquè el temps pot variar molt en funció de la temperatura ambient, la humitat, etc Per tant, és d'aquelles receptes de tenir paciència fins que hagi llevat bé.
Moltes gràcies per pensar amb mi Margarida!! :) Que bé!! :)
Petons!

Anna, moltes gràcies! :) Doncs sí, va volar amb un tres i no res, i els petits mai enganyen! ;) jeje
Petons!

Mª Jesús, doncs ara ja ho sabeu! I l'any vinent tots a fer el Tortell de Rams! ;) jeje
Petons!

Sílvia, doncs ara ja ho saps!! El Tortell de Rams és típic de les comarques gironines, i amb el temps també ha anat perdent pistonada per culpa de la Mona de Pasqua. ;) Ben fet!! Així m'agrada seguir la tradició allà on siguis! :)
Petons!

Anna, jejeje... doncs sí. Ja ho veig que aquí ningú ho sabia! I mira doncs, m'ha agradat encara més haver-lo fet perquè així li he donat una mica de popularitat al pobre tortell, que la Mona li està agafant tot el terreny! ;)
Has fet un post genial del dia d'ahir!! I la teva palma, impressionant!! Ets una artista!!
Petons!

RUBEN ha dit...

si és que, com sempre et dic, no pares!!!! És el primer cop que sento parlar del tortell de rams...
Molt semblant al de reis no?

Laura ha dit...

UMMMM!! quina bona pinta! pots creure que després de tants anys de vendre tortells aquest any no m'he enrecordat fins que ja va ser massa tard? Hagues pogut aprofitar i fer-lo de pasta de full. Però res! me'n vaig oblida!! m'estaré fent gran?
El teu està per menjar-se'l! i tornar a repetir! jejejej! res que si continuo me'l menjo tot jo!
Petons!