Formatge fresc

Dies enrera, ja vaig confessar la meva última afició a experimentar amb els derivats làctics. ;) I avui us presento una recepta derivada de l'experimentació amb els petit suisse. Es tracta d'un formatge fresc d'aquells que podeu menjar per postres acompanyat d'una mica de sucre o mel.
Aquest formatge va triomfar molt, en un vist i no vist va desaparèixer!!! ;)


Un dels inconvenients a fer formatge és que comences amb una gran quantitat de llet i acabes amb una petita quantitat del producte final. Però val la pena! ;)
La recepta està extreta d'aquí.

Ingredients: (per a 200 g de formatge)
  • 2 L de llet sencera orgànica
  • 30 mL de sèrum de llet (organic buttermilk)
  • 1/8 de pastilla de quall
  • 30 mL d'aigua mineral
Preparació:

S'esterilitza un cassó gran, tot tapant-lo i bullint una mica d'aigua durant 10 minuts abans de fer-lo servir.

S'hi aboca la llet i el sèrum, i s'escalfa tot remenant fins a una temperatura de 18ºC (65ºF). (Com que el pot o cassó està calent d'esterilitzar-lo, gairebé no fa falta escalfar-ho).
Mentrestant, es dissol el quall dins l'aigua freda.
Quan la barreja de la llet està a la temperatura desitjada, s'hi afegeix el quall, i es barreja bé. Es tapa i es deixa en repòs tota la nit a temperatura ambient.
Al matí següent, s'hauria d'haver format una espècie de quallada tova (no molt consistent. Si no s'ha format deixar-lo en repòs fins que es formi).
Quan la quallada està feta, es talla a cubs d'1 cm.
S'escorren els talls de quallada dins un drap de fer formatge net i esterilitzat, col·locat dins un colador gran. I s'hi aboca la resta de sèrum.
El dia següent, s'hauria d'haver filtrat tot el sèrum i s'hauria d'haver format el formatge fresc.
Amb l'ajuda d'una cullera es recull de dins el drap i s'aboca dins de cèrcols tapats amb un paper de cuina humit per tal que no s'assequi del damunt. I es deixa a la nevera perquè agafi la forma cilíndrica.

Bon profit!

16 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hola preciosa! no saps que contenta estic, per fi, algú, o sigui tu explica que coi és el buttermilk. Per fer el muffins amb cor de donut, la recepta hi posava buttermilk, vaig preguntar a la seva autora i encara és hora que em digui que és. Menys mal que tenim una delegació a les amèriques que ens expliques totes aquestes coses tan interessants.
Enhorabona pel formatge!

Mercè ha dit...

Txell, jeje no sé ben bé si és exactament el sèrum (així és com es tradueix), però vaja que és com una llet força transparent amb un gust àcid (com del iogurt). Jo no l'havia fet servir fins ara! ;)
Petons!

dolorss ha dit...

Nena, quina máquina... totes aquestes receptes m'encanten.
felicitats per la feina ben feta!!!

Reme y Núria ha dit...

Ja tens raó amb la quantitat de llet i deaprés et queda en res, però bé val la pena esperimentar.
PETONS

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Hoooola una recepta molt interessant!!! em fa gola provar-la...petonets

Laura ha dit...

Laborios però molt interesant aixó de fer formatge fresc. Encara que a mi m'agrada més el formatge més fort de sabor. jejeeje!!
Però t'ha quedat genial! per cert, he fet les teves galetes de coco i m'han quedat de conya!!
Petonets!

Maria ha dit...

Mercè, disfrutaria al teu costat amb la bateria de postres que fas amb cualls i serums... Que xulo aquest formatge... i que bo deu estar..

marilu perez ha dit...

¡Que atrevida Mercè!
Tiene que ser divertidísimo hacer tu propio queso...

El cullerot Festuc ha dit...

Ja queda menys pel recuit de drap!!! jajaja!!!...Quina pinta aquest formatge...no m'estranya que volés!!!
Petunets,
Eva.

Pilar ha dit...

Molt bó, Mercè. Estic a la busqueda del serum i el quall per experimentar amb els petits suisse que al meu fill l´entusiamen. Felicitats per aquestes estupendes propostes.
Petons

Miel ha dit...

Mercè... aquest formatge totalment casolà deu ser boníssim!!! llegeixo els ingredients i la manera de fer-ho i em sembla d'un nivell massa alt per a mi, jejejejej... Tinc una amiga que està fent un curs a Manresa sobre elaboració de formatges, encara li he de preguntar com li va però la seva parella m'ha dit que està gaudint molt!!! m'han entrat moltes ganes de fer-lo!!

On compres totes aquestes coses???

Aisss... i la recepta dels ous la faré!!! el meu marit és un amant de la sobrassada (bé...de gairebé tot, jejje... és molt bon menjador!!!) i crec que li encantarà!!! a més la presentació crida molt l'atenció i ve molt de gust tastar-ho!!!

Petonassos maca!!!

Gemma ha dit...

No m'he atrevit mai amb el formatge fet a casa... serà qüestió de provar-ho ;)
Com queda aquest formatge? Com un de burgos o més aviat com un mató? Ja me l'imagino amb un rajolí de mel per sobre, mmm.....

Mercè ha dit...

Gràcies a tots/es pels vostres comentaris!! :)

Laura, me n'alegro que t'hagin agradat les galetes de coco! :)

Miel, doncs ho sento, però no et servirà que et digui on ho compro perquè visc a Califòrnia! ;) Potser la teva amiga et pot ajudar! I si ho trobes ja m'ho diràs perquè molta gent m'ho ha preguntat! ;)

Gemma, diria que aquest té una retirada més al formatge de Burgos. El mató està a pendents!! ;)

Petons a tots/es!! :)

Unknown ha dit...

ja pots fer la tarta de formatge amb mató ;)
una pinta boníssima!

GEMMA C. ha dit...

Hola! molt bona la reepta, voldria saber on compres el quall natural en pastilles? i si també serveix el liquid i quina cuantitat hauria de fer?

Mercè ha dit...

Gemma C., si cliques sobre quall trobaràs la pàgina on les comprava. Suposo que sí que també serveix el líquid, normalment solen ser unes 6 gotes per litre de llet.