Ensaïmada

Avui us presento una recepta que no és senzilla, però tampoc impossible. En tot cas, m'agradaria que dels meus entrebancs us pugui ajudar a fer-la i us surti tan o millor que a mi! :) Com us podeu imaginar, aquesta és d'aquelles receptes que a la primera no em va sortir. Però encara és més emocionant, quan un es proposa una fita i finalment l'aconsegueix. ;) (I si no s'aconsegueix, no passa res! ;)).
Bé, doncs la primera vegada vaig fer aquesta recepta seguint les instruccions de la Sara. I no em va sortir amb la textura que volia. Després, vaig veure que la Maria també les va fer. Vaig contactar amb la Maria i vam estar discutint quin seria el "secret" per aconseguir que la textura de l'ensaïmada fos més diguem-ne fullada que no pas brioix o pa. Bé, després d'investigar una mica, vaig trobar un altre blog, on hi havia fotos d'un pas a pas que donava més idea de com havia de quedar de fina la massa abans d'enrotllar-la. I finalment, com diuen que una imatge val més que mil paraules, aquest vídeo.
Doncs bé, el resultat aquí el teniu, i malgrat haver-se d'aixecar aviat un diumenge per posar-les al forn, el resultat s'ho val. ;)
Acabades de fer, amb una tasseta de xocolata desfeta... una delícia!!!!! ;)


Ingredients: (per a 10-11 ensaïmades com la de la foto)

- Per a la massa mare:
  • 10 g de llevat fresc de flequer
  • 10 g d'aigua tèbia
  • farina necessària
- Per a l'ensaïmada:
  • 3 ous
  • 100 g d'aigua
  • 150 g de sucre
  • 500 g de farina de força
  • 1 cullerada gran de gluten de farina de blat
  • 25 g (30 mL) d'oli d'oliva
  • llard
  • sucre glaç
Preparació:

- Per a la massa mare:

S'escalfa una mica l'aigua fins que sigui tèbia (uns 30-40ºC). S'hi dissolt el llevat. I es va afegint farina fins que la massa ja no s'enganxi a les mans. Es treballa fins que la massa tingui una mica d'elasticitat i es deixa reposar en un lloc aïllat de corrents d'aire fins que dobli el seu volum.

- Per a l'ensaïmada:

A la panificadora, amassadora o sinó en un bol, es barregen els ous batuts (com si féssim una truita), l'aigua i el sucre, i es bat fins que quedi una massa cremosa.
S'hi afegeix la massa mare i es barreja. S'incorpora la farina i el gluten, i s'amassa fins que la massa quedi ben lligada i elàstica (uns 15 minuts si ho feu amb panificadora).
S'hi afegeix l'oli i es treballa fins que la massa se l'hagi "begut" (5 minuts més).
Es forma una bola i es col·loca dins un bol tapat amb un drap de cuina en un lloc aïllat de corrents d'aire (per exemple, dins el forn). I es deixa llevar durant 1 hora i mitja. (Jo la vaig deixar 2.5 hores).
Passat el temps de llevat, s'unta la superfície de treball amb oli. Es talla la massa en porcions petites (jo les vaig fer entre 60-80 g). I amb l'ajuda del corró, s'estiren fins que quedi una massa gairebé transparent -punt clau- (si es trenca no passa res). S'unta amb abundant llard (perquè tingueu una idea de la quantitat que se n'hi posa us recomano que us mireu el vídeo) i s'enrotlla com si féssim una cigarreta.
Un cop enrotllades, es col·loquen cargolades sobre una safata de forn folrada amb paper de forn ben untat.
Es deixen llevar en un ambient aïllat de corrents d'aire (dins el forn) unes 6 hores (jo els hi vaig deixar 8 hores, tota la nit) i amb certa humitat, per això es ruixen les parets del forn amb aigua.
Quan ja hagin llevat, es ruixen les parets i les ensaïmades amb una mica d'aigua i es couen al forn (prèviament escalfat) a 180ºC amb l'escalfor de baix fins que siguin rosses, uns 15 minuts.
Es deixen refredar a temperatura ambient i s'ensucren al vostre gust amb sucre glaç.

Bon profit!

19 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hola bonica, ara feia dies que no podia passar-me per aquí i em tens del tot impressionada. Quan vaig veure les ensaïmades a la Maria, ja vaig quedar-me amb les ganes de fer-ne. Vam començar amb el croissants i ara ens queden les ensaïmades! Molts petons bonica.

Ivana ha dit...

Molt bona!!
M'encanten els teus reptes!
Felicitats! jo de moment serè espectadora dels teus progressos!
i aquesta ensaimada! uff!!
petons

la vella carmanyola ha dit...

Aquesta em faria moltissima il.lusió fer-la però em fa bastant de respecta. :((

A mi m'encanten les ensaimades!! ;))

Tons Mercè!!

Cuinetes ha dit...

Ostres Mercè! Ets una artista! Té una pinta increïble però quina feinada no? Ara bé menjar-se-la deu compensar amb escreix l'esforç!
Molts petons!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

No pares. Cada dia una nova recepta i difícils de triar. Ara amb la recepta de les ensaïmades t'has superat. Aquesta l'haig de fer i no trigaré. Salut!!!!!

Ester ha dit...

Si senyora d'atrevits és el món ,ànims i a la feina
Una abraçada
Ester

Unknown ha dit...

Tanta recerca va acabar en un mooolt bon resultat!! El gust i la textura eren impressionants, com la fleca de casa!! Felicitats un altre cop Merce!!

Glòria ha dit...

Amb això de fer ensaïmades, trobo que heu posat el llistó molt alt, eh?. Ho veig molt difícil això, a més, quan hi ha allò de "la farina necessària", ja no anem bé, ja, ja.

Fins aviat

Núria ha dit...

Buf...mare meva!! Quina pinta tenen aquestes ensaimades...això és massa...no em podria resistir a una d'aquestes....

Petonas

MAR ha dit...

Deu ni dor la feinada però quin resultat més optim .. jo amb les ensaimades tinc un problema no m'agraden perque sempre te les venen flotant en llard o més seques que una espardenya, en canvi la teva se la veu lleugera, gens oliosa, esponjosa ... snif snif quina enveja que estigui tant lluny aquesta ensaimada ...

petonets i bona pasqua

El cullerot Festuc ha dit...

Ohhhhhhhh!!!! Que bé que t'han quedat!!! Els croissants i les ensaimades les tinc a pendents...pero ara que les has fet tu, m'anirmaré!!!
Petunets,
Eva.

Marta Padenous ha dit...

...quina pinta! Ara mateix agafava un avió i venia a tastar-les....no em faria res! (i agafar avions no em fa cap mandra!!!)
Ptnts

Manduca ha dit...

Ostras!! aquesta recepta és per nota!!

Laura ha dit...

Ummm!! M'encanta! Seguiré la teva recepta per fer-les, perquè vaig intentar fer-les fa uns dies i van sortir més estil roquilles que no pas ensaimades.
Però segur que utilitzant la teva recepta em sortiran genials!
Petons!

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris!! :)

Txell, doncs mira... jo al revés de vosaltres! A mi em queden els croissants! ;)

Nuni, porten una mica de feina, però tampoc tanta eh! ;)

Anna, me n'alegro que us agradéssin!! :) Al final, després de diversos intents van sortir tal com volia!! :)

Glòria, doncs mira... això de la farina necessària ho vaig posar perquè ho vaig fer a ull i a més, quan treballes amb masses s'ha d'observar la textura de la massa. La quantitat de farina depèn de moltes coses, de la temperatura de l'aigua, de la temperatura ambient, de la humitat, etc... Però si vols una quantitat, crec que la Maria la va posar. ;)

Mar, doncs atreveix-te perquè tampoc és "tanta" feina!! I el resultat s'ho val! ;)

Laura, si les fas, primer mira't bé les fotos del pas a pas i també mira't el vídeo!! I si tens alguna pregunta, ja ho saps! ;)

Petons a tots/es!! :)

bajoqueta ha dit...

Faràs tancar totes les pastisseries de Catalunya amb les teues postres tant ben explicades! jajaja. Quina bona pinta!

la divina ha dit...

Uaaaaau! Això ja és massa! ensaïmades fetes a casa, i quina pinta que tenen!! És una passada tot el que fas, Mercè!

Anònim ha dit...

Hola,el gluten de trigo se compra en panaderías?
Y otra duda,si quiero hacer pan moreno la harina no es la que se vende en las tiendas, verdad? Creo que ha de ser más gruesa.
Lo malo de hacer pan en casa, o según que recetas es que jamás conseguiremos todos los ingredientes de una panadería. Los mejorantes de las masas y cosas de esas. Aunque la parte buena de eso es que lo hecho en casa es más natural
Mar-

Mercè ha dit...

Mar, gracias por tu comentario. :)
Toda la razón, las cosas hechas en casa son más naturales y es difícil conseguir las texturas de los productos de compra.
En cuanto a el gluten de trigo, lo encontrarás en herboristerías.
En ésta receta, el gluten no es indispensable. (Mi madre las hace sin el gluten. Yo lo añadí porqué en USA la harina tiene menos fuerza que la de aquí).
Para el pan moreno, necesitarás harina integral o del cereal que más te guste, y también las puedes encontrar en herbolarios. :)