Petit suisse (l'autèntic)

Després de l'èxit amb la recepta del recuit, vaig decidir-me a provar la recepta de l'Aran per fer petit suisse a casa. I quan parlo de petit suisse, no em refereixo a aquests. Sinó als petit suisse tradicionals fets a partir de formatge.
Haig de confessar, que m'ha encantat l'experiència de fer formatge a casa, semblant a la de fer pa... amb aquella olor típica d'una formatgeria. En el meu cas, em va servir per transportar-me a la sala de munyir de la casa de pagès on anàvem a buscar la llet de petita. :)
I imagino que tots estareu dient, molt bé, però i el resultat què?? Doncs deliciós!! :) Això sí que són els petit suisse autèntics i no els Danoninos que vam trobar al supermercat dies enrera i tant ens van decepcionar! (Res comparat amb els petite suisse de quan era petita). Ens han agradat tant, que ja n'he fet dues vegades!! :) jeje
I és que amb temperatures com les d'avui, de més de 40ºC al migdia, menjar un petit suisse de postres és un plaer!! ;)


Ingredients: (per a 5-6 petit suisse com els de la foto)
  • 2 L de llet sencera
  • 30 mL de sèrum de llet (organic buttermilk)
  • 1/8 de pastilla de quall
  • 30 mL d'aigua mineral
  • 200 g de nata líquida
Preparació:

S'esterilitza un cassó gran, tot tapant-lo i bullint una mica d'aigua durant 10 minuts abans de fer-lo servir.

S'hi aboca la llet i el sèrum, i s'escalfa tot remenant fins a una temperatura de 18ºC (65ºF). (Com que el pot o cassó està calent d'esterilitzar-lo, gairebé no fa falta escalfar-ho).
Mentrestant, es dissol el quall dins l'aigua freda.
Quan la barreja de la llet està a la temperatura desitjada, s'hi afegeix el quall, es barreja bé. Es tapa i es deixa en repòs tota la nit a temperatura ambient.
Al matí següent, s'hauria d'haver format una espècie de quallada tova (no molt consistent. Si no s'ha format deixar-lo en repòs fins que es formi).
Quan la quallada està feta, es talla a cubs d'1 cm.
S'escorren els talls de quallada dins un drap de fer formatge net i esterilitzat, col·locat dins un colador gran. I s'hi aboca la resta de sèrum. (S'ha de "filtrar" tot). Depenent del tamany dels forats del col·lador trigarà més o menys a escórre's. (En el meu cas, va trigar unes horetes).
Quan s'hagi filtrat, es pesa la quallada i s'afegeix un 20% del seu pes de nata líquida. És a dir, si la quallada pesa 1 kg, doncs cal afegir-hi 200 g de nata líquida.
Es barreja suaument, i es torna la barreja de la quallada amb la nata al drap de fer formatge dins el colador. Es deixa que es vagi filtrant durant 4 hores dins la nevera, fins que s'hagi eliminat tot el sèrum.
Es reparteix el petit suisse en pots i es reserva a la nevera fins al moment de servir.
En aquest cas, com encara tenia compota de maduixes, l'hi vaig afegir abans d'abocar-ho dins els pots. I d'aquesta manera he fet els petit suisse de maduixa!

Bon profit!

22 comentaris:

Laura ha dit...

Ostres!! doncs aixó s'ha de provar, perquè em sembla a mi que res millor que fet a casa...
Jo prefereixo el de maduixa! a mi de peke m'encantaven!
Merci per la recepta!
petonets!

La cuina vermella ha dit...

Esteu a més de 40 graus, mare meva quina calda!!! però val la pena patir-la si pots assaborir una delícia com aquesta. Enhorabona Mercè.

dolçosdesdecasa ha dit...

Hola Mercè! ahir vaig fer les teves galetes de coco de l'altre dia, tot un èxit! bé, et confesso que la primera fornada, vaig fer-ne el doble, les vaig fer massa grans i se'm van ajuntar... però després molt bé. gràcies!!!
un petó:)

Margarida ha dit...

Encara posaràs una paradeta i en vendràs! Ben fresquets de la nevera i patint una temperatura de 40º... qui no menjaria una delícia com aquesta? Pensa-t'ho... quin negoci!
Petons

MAR ha dit...

Quina gràcia fer petit suisses ... i si a sobre queden millors que els comercials... doncs endavant ... a veure si m'animo ..

petonets
mar

PILAR ha dit...

Estic impresionada! Mai s´em ves acudit fer petit suisse a casa. El que no sé, si pogues fer-ho algún dia, es on comprar el quall i el serum.... 40º graus! Quina calor!
Petons.

dolorss ha dit...

Tota una elaboració artesanal , felicitats Mercè per aquesta feina ben feta.
petons

TERESA ha dit...

Noia tic ganes que vingui l'estiu però 40º no se si els aguantaría...
M'encanten els petits suisse de maduixa, haurem de fer-los ja que els que comprem tenen molt que desit-jar. Una vegada més gràcies per aquesta recepta tant deliciosa, el meu fill t'ho agrairà, je,je,je

El cullerot Festuc ha dit...

Mercè, no em puc creure que estigueu a 40º!!! No m'ho diguis...pq nosaltres passarem les vacances a la Costa oest...i no em vui ni imaginar quines temperatures podeu estar! :(
L'altre dia vaig anar a Fonteta a buscar recuit de drap i vaig pensar en tu...i ara em portes aquests petit suisse...aissssssss...hauré de localitzar el quall...que tinc ganes de probar-los!
Petunets,
Eva.

Maria ha dit...

Mercè, estas feta una artesana del menjar amb aquestes receptes.. M'agradaria provar de fer el recuit i aquest petit suisse però de moment no he trobat el quall a les cases de dietètica que he preguntata i el serum aquest, jo crec que tampoc el trobaré. I no estic acostumada a comprar per internet. El dissabte, al taller de piruletes,preguntaré a la penya si saben més del tema.

la vella carmanyola ha dit...

Que professionals!! amb aquest element que el constitueixen!

Però jo ja no se on tinc de comprar la pasta de quall?

Records

Mar Calpena ha dit...

Déu n'hi dó! Jo només he intentat fer formatge una vegada, bullint la llet amb suc de llimona (si googlejeu "paneer" o "ricotta" més "homemade" ho trobareu), però la feina que em va donar no estava a l'alçada dels resultats. Ai, si hagués tingut el vostre post i els ingredients a prop!

Glòria ha dit...

Això és artesania pura, un resultat de 10!. Però és molt difícil, no?, o potser molt laboriós Per començar, no sé on es pot trobar el serum que tu fas servir.

Mercè ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris!! :)

Aquests petit suisse fets a casa són molt semblants als petit suisse del super que jo menjava quan era petita. El procés és laboriós que no difícil! Però el resultat s'ho val!! ;)

Pilar, Maria, Anna i Glòria, doncs no sé dir-vos on podeu trobar quall i sèrum. Aquí el sèrum es ven al costat de la llet a tots als supers! I el quall, en un supermercat d'aquests que en diuen orgànic o també on-line.

Eva, tu sempre fent-me dentetes eh?! ;) Que encara em falten uns quants mesos per poder-ne assaborir, dona!! ;)

Petons!

ANNAFS ha dit...

Quina il.lusió fer formatge... jo moltes vegades he penst que m' agradaria fer-ne. I els petit suís han de ser tant bons...
Donçs a Catalunya no hi ha manera de que faci una mica de bo, al menys al Berguedà.
ptns.

Ester ha dit...

Si senyora, ets realment increïble, no sé d'on treus el temps per a fer totes aquestes exquisideses
Felicitats
Ester

Cuinetes ha dit...

Han d'estar deliciosos!! Però ets una artista, perquè no se pas si m'hi veig en cor de fer formatge a casa!! Qualsevol dia ja et veig fent ratafia!! N'haurem d'aconseguir la recepta ;-)! Petons!!!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Curiós i agradable. Salut!!!!!

Anna ha dit...

Hola Mercè, que enrejado más bien hecho, te ha quedado precioso. Besos

Anònim ha dit...

Mercè, només em faltava això, petit suisse!!! Bé, em sembla que ja no me'n queda cap per copiar i, tot aquest quall, sèrum,... on ho compres, a internet? I pel petit suisse veig que necessites un termòmetre, no?

Mercè ha dit...

Gemma, el quall el compro a Amazon. I el sèrum o xarigot és el suc que treu la llet quan la filtres un cop quallada. I si, si vols fer aquesta recepta, el mató o el recuit, necessites un termòmetre. ;)
Petons!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Mercé, en prenc nota.
Una abraçada