Recuit

Potser alguns de vosaltres recordareu que ja fa uns mesos vaig parlar-vos d'alguns productes de la nostra terra. I aleshores vaig esmentar, que properament parlaria del recuit.
El recuit és un derivat làctic molt típic de les terres gironines, sobretot de l'Empordà. Tradicionalment s'elabora amb llet de cabra i quall vegetal o animal, i es presenta dins de pots de ceràmica. És força semblant a la cuajada que molts coneixeu.
De petita anàvem a buscar la llet a una casa de pagès, on l'àvia feia uns recuits amb llet de vaca deliciosos!! L'àvia es va fer gran, i els recuits van desaparèixer. Com aquells, no n'havia tornat a menjar mai més! I d'ençà havia tingut curiositat de fer-ne a casa.
Havia estat llegint, però no trobava cap recepta per enlloc, i la informació recopilada semblava indicar que no era senzill fer-ne. En un article a El Punt, recordava com explicava com al Mas Marcè feien el recuit amb herbacol o plantes de presó. L'herbacol és la flor del card o carxofera borda, una planta molt espinosa present als marges i que fa una flor lilosa.

(Foto extreta de: www.hardys-plants.co.uk/images/plants)

Doncs bé, va ser arran de la visita al Mas Marcè, que em van venir encara més ganes de provar de fer recuit a casa. La senyora Maria ens va ensenyar com munyien les ovelles, i després tot xerrant li vaig preguntar d'on treien l'herbacol i ens va explicar el seu laboriós procés de conreu, recollida i assecatge. I tot d'una li vaig preguntar si me'n podria vendre una mica. Jo ja m'estava fent il·lusions de poder recuperar aquell record que tenia del recuit. ;) I la senyora Maria, "oi tant que sí", fins i tot em va explicar una mica com fer-lo. :) Tot i que també ens va dir, que havien trigat un any per aconseguir la fórmula actual que ells segueixen!!
En arribar a casa, ens vam adonar que l'herbacol que ens havia venut estava picat. Tot i així, vaig fer diversos intents de provar de fer recuits, però quallava poc i no quedava ni de lluny amb la textura que desitjava. :( Després d'uns dies de pausa, vaig descobrir un blog excepcional: Cannelle et Vanille (que per cert us recomano que visiteu!) I tot d'una, mirant tot el reguitzell de receptes hi vaig trobar la recepta de Mamia o quallada basca. Vaig escriure a l'autora del blog, l'Aran, una noia basca que també viu als Estats Units i molt amablement em va ajudar a trobar el quall, i així vam començar a intercanviar e-mails. Gràcies Aran!! :)
Doncs bé, gràcies a ella, he aconseguit elaborar el recuit!! :) Gairebé ploro d
e l'emoció!! Tot i així, haig de dir, que seguiré polint la recepta, però per començar aquesta recepta que us presento avui, està mooooolt ben aconseguida!! :)

La llet de cabra té menys grassa que la llet de vaca, i per tal que qualli bé, se li ha d'afegir una mica de nata líquida.

Ingredients: (per a 3 unitats)
Preparació:

En un cassó, s'escalfa la llet juntament amb la nata líquida i la sal fins que bulli.
Es deixa refredar fins que arribi a 42ºC (108ºF). I s'hi afegeix el quall. Es remena i es distribueix en els recipients.
Es deixen quallar durant 1 hora a temperatura ambient fins que quallin. (No remeneu ni moveu els recipients).
Quan ja han quallat, es reserven a la nevera fins al moment de servir.
Es pot menjar endolcit amb sucre o mel.

Bon profit!

I per acabar, una actualització dels premis que he rebut últimament:

El primer el Sisterhood Award de mans de la Vane.


El segon de mans de l'Anna.
El tercer, de part de l'Eva, tot i que aquest blog no té música! ;)

I el quart, de part de la Margarida.

Gràcies a totes quatre per pensar en el meu blog a l'hora de concedir-los!! :) I alhora, també us animo que visiteu els seus blogs per aprendre més de cuina!

19 comentaris:

Ivana ha dit...

Cada dia quan reviso els blogs que han actualitzat, veig el teu!! deu meu!!! quina feinada!!!
El blog de l'Aran es fantàstic i aquest recuit té una pinta impresionant!
felicitats!
petons

la vella carmanyola ha dit...

El recuit si que l'em provat!!
A casa no tenim costum de menjar-ne però en alguna ocasió ne'm demanat per postres en algun restaurant!

Es molt bó!!

Tons

Cuinagenerosa ha dit...

mercè, felicitats pels premis i per la teva perseverància a recuperar sabors i receptes. aquí no hi ha tradició de fer recuit, el que s'ha fet sempre és mató, i m'agradaria tastar-lo algun dia, però l'únic que es troba a vegades és la quallada basca, que suposo que deu ser semblant.
per cert, el tortell de rams, boníssim. aquí tampoc no se sol fer, ens esperem a la mona, però no m'importria incorporar aquesta tradició amb un tortell com el teu.

josep ha dit...

Mercè,

Felicitats pels merescuts premis que t'han donat i també per seguir publicant receptes tan tradicionalment delicioses com aquest recuit.

Una abraçada

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanta el blog de l'Aran...quines receptes i quines fotografies!!! genial que hagis pogut aconseguir la recepta del recuit...a mi el que m'encanta és el recuit de drap...no tindras pas la recepta??? jiji!!!
Petunets,
Eva.

la divina ha dit...

Hola, Mercè! Feia dies que no entrava al teu bloc. Quina meravella de receptes que hi has penjat! La mousse i el pastís de maduixes cauran segur segur. I el tortell fa venir salivera.
Aquest recuit ha de ser boníssim també i comprenc l'alegria que et deu haver produït aconseguir fer-lo a casa, deu ser alguna cosa semblant a l'emoció del primer pa casolà, oi?
"Enfins", endavant amb aquestes cosetes tan bones que fas!!!

Marta Padenous ha dit...

Felicitats pels premis!!! te'ls mereixes...
I la recepta del Recuit...mai ho he tastat...a veure si algún dia en tinc l'ocasió!

Felicitats!!

ANNAFS ha dit...

Suposo que el recuit ve a ser com el mató, no?. Jo n' he fet a vegades, però faig servir meitat de llet de vaca i meitat de cabra, i el faig quallar amb suc de llimona. La meva mare també fa servir l' herbacol. Aquest quall vegetal a què et refereixes... on es compra?
ptns.
Ah i moltes felicitats pels premis.

Mercè ha dit...

Ivana, jeje... us dono feina, eh? ;)
Sí, el blog de l'Aran és genial! Tant les receptes com les fotos! Es nota que és pastissera professional i també es dedica a la fotografia!
Gràcies! :)
Petons!

Anna, a mi m'encanta... aquesta textura cremosa, però sense l'acidesa del iogurt...mmmmm!!!
Petons!

Manel, gràcies! :) El mató és diferent del recuit, i aquest espero poder-lo aconseguir fer aviat! ;) Doncs si us agrada la quallada basca, el recuit també us agradarà! Jo la quallada basca no l'he tastat, però pel que veig és molt semblant al recuit.
Sí, ja he vist que el tortell és molt de Girona, i per això m'ha agradat posar-lo. :) A més, cada vegada està perdent fama i presència degut a la mona. I aquestes tradicions no les hem de perdre!! ;)

Josep, gràcies! :) Doncs ja sabeu, a la propera visita a l'Empordà, un recuit de postres! ;) jeje
Petons!

Eva, és impressionant! Home, s'ha de dir que ella és una professional de la pastisseria i també es dedica a la fotografia de postres. I es nota. ;)
jeje Tu, m'ho vols posar difícil, eh? ;) Doncs, aquesta és una visita que tinc anotada pel Nadal vinent, anar a Fonteta a veure com fan els recuits de drap (a veure si em deixen veure-ho ;)).
Petons!

La divina, gràcies! :) Doncs et diré que fer aquest recuit m'ha produït encara més satisfacció que quan vaig fer el primer pa perquè com no va sortir ni a la primera ni a la quarta ni a la desena, doncs ja ho veia "pelut" aconseguir fer-lo. ;)

Marta, gràcies! :) Si mai tens l'ocasió, prova'l! És molt semblant a la cuajada, però potser menys quallat. És d'una textura cremosa i gens àcid, com són els iogurts. I ensucrat amb el carric-carrec o amb mel és deliciós! ;)

Anna, doncs no. El mató té més una textura de formatge. El recuit és més semblant a la quallada o a un iogurt sense ser àcid. El mató és el següent repte. ;)
Gràcies! :)
Petons!

Mercè ha dit...

Ah, i Annafs, doncs el quall vegetal el vaig trobar a un supermercat orgànic que em va dir l'Aran i després d'anar-hi dues vegades! ;) Al post, he posat l'enllaç a l'amazon, que també el venen on-line, però no sé si l'envien a Europa ja que és un producte refrigerat. Això ho hauries d'investigar una mica on el pots trobar allí. Quan arribi el temps de recollir l'herbacol, ho tornaré intentar. La meva mare va plantar carxofa borda i a veure si el pot recollir al juliol. :)

dolçosdesdecasa ha dit...

Què bo!!! d'on sóc jo, Isona (Pallars Jussà) en diem "brossat" i el quall que fan servir és l'herba col.
Tard o d'hora el provaré de fer!
Gràcies!
Teresa (comacasa-res)

Roser ha dit...

Enhorabona pels premis! Sens dubte et mereixes això i molts més. A mi m´encanta la "cuajada" així que el recuit m´agradaria segur. Avam si trobo aquest quall per Menorca i puc intentar-ho. Petons!!!

Meritxell ha dit...

Hola Merce, me encantan tus platos.
pas por mi blog, tienes un regalo.
Un petó

Francesc ha dit...

A cada dia ens sorprens amb plats nous. Això del recuit no ho coneixia amb eixe nom. Sí que coneixia el procés de fer-ne amb l'herba col o card bord. Però feia tants anys que ningú no ho explicava tan bé com tu!!! Des de la meua àvia de Beneixama, que fa un munt d'anys que és morta, que no en sentia parlar. Gràcies per recordar-me moments de la meua infantesa.

Laura ha dit...

Felicitats pels teus premis, te'ls mereixes!
Petons!

Mercè ha dit...

Teresa, gràcies per la informació! No coneixia aquest altre nom. Doncs jo quan arribi el temps ho tornaré a provar amb herbacol nou. ;)
Petons!

Roser, gràcies! :) Doncs no en tinc ni idea on el podries trobar. La Maria del Mas Marcè ens va dir que ells anaven a aquestes fires gastronòmiques d'alguns pobles de l'Empordà i venen herbacol. Potser tu també en pots trobar en alguna banda. Sort!
Petons!

Meritxell, moltes gràcies per pensar en el meu blog!! :)
Petons!

Francesc, doncs no tan sols els pots recordar sinó que els pots tornar a viure!! Potser costarà trobar el quall, però el resultat s'ho val! ;)
Petons!

Laura, gràcies! :)
Petons!

La cuina vermella ha dit...

El blog de l'Aran és genial, mare meva i tant que és genial. Pel que fa al recuit, m'has deixat impressionada, noia, se't dona tot bé!!! Un petó.

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Genial, expectacular el resultat i la dedicació per recuperar receptes.

Anònim ha dit...

Hola ,sóc una novata en cuina però m`interesa saber com és fa el quall de herbacol que ja tinc assecar pero no se el proces per fer el liquit,si em pots ajudar.Gràcies,em dic Tere.