Bunyols de vent

Aquesta és una recepta molt típica de bunyols. A molta gent els hi agraden aquesta variant perquè els troben més lleugers, però què voleu que us digui... per mi els bunyols de vent tenen gust a lionesa, que de fet la massa és la mateixa. :p
Per mi els bunyols de Quaresma són els més consistents, amb la massa llevada. Són moooolt més gustosos!!
Però abans de la Mona, volia provar la variant amb la crema pastissera que ens agrada molt. :p


Ingredients: (per uns 30 bunyols petits)
  • 62.5 mL d'aigua mineral
  • 62.5 mL de llet sencera
  • 50 g de mantega
  • 75 g de farina fluixa
  • 3 ous
  • un pols de sal
  • oli d'oliva per a fregir
  • sucre
  • crema pastissera
Preparació:

La massa dels bunyols de vent es fa igual que la pasta choux de les lioneses.
En un cassó, es posa l'aigua juntament amb la llet i la mantega tallada a trossos i un pols de sal. S'escalfa i es va remenant fins que es desfaci la mantega. Tan bon punt l'aigua arrenqui el bull es remena amb el batedor i s'hi afegeix la farina tamisada de cop. S'acaba de remenar amb una espàtula fins que la pasta sigui compacta i es desprengui del cassó. Es retira del foc, i s'afegeixen els ous un per un, remenant fins que la pasta es torni a ajuntar.
Un cop feta la massa, s'agafen cullerades petites i es van fregint en una paella amb l'oli no molt calent, perquè els bunyols tinguin temps de coure's abans no es daurin massa.
Es deixen coure, ja que es couen lentament i es van estufant a poc a poc, i ells mateixos es van girant.
Es deixen refredar sobre paper absorbent i amb l'ajuda de la màniga pastissera es farceixen de crema pastissera i finalment, s'ensucren.
(I si ho voleu, abans d'ensucrar-los els podeu ruixar amb una mica d'anís).

Bon profit!

P.D.: Com que els he farcit amb la crema he fet meitat aigua meitat llet, d'aquesta manera queden més buits per dins. Però sinó, els podeu fer amb 125 mL de llet i així queden més gustosos.

23 comentaris:

Sargantana ha dit...

MErcè, t'han quedat espectaculars. A mi això de la pasta de lionesa no m'ha arribat a sortir bé mai.

ANNAFS ha dit...

Així és com els faig jo. A nosaltres ens agraden més amb aquesta pasta, donçs queden més esponjosos. Amb crema... molt més bons...
M' apunto aixó de fer-los amb una part d' aigua perquè quedin més esponjosos quan els vulgui farcir de crema.
Ptns.

MAR ha dit...

I farcits de crema !!!!! aixó no és pecat en setmana santa .??? jo també faig bunyols però diferents els teus segur que queden més lleugers que els meus els probaré de fer un dia d'aquest a veure què opinia la familia.

petonets

Glòria ha dit...

A mi també m'agraden més els bunyols de Quaresma, però els de vent també m'agraden, eh?.

No sé si els has obert una mica per farcir-los. Un truc de la Mireia Carbó, fer servir una xeringa!.

Felicitats, t'han quedat molt macos.

TERESA ha dit...

Molt bons aquest bunyols, t'han quedat molt esponjosos i amb la crema pastissera encara millor. Nosaltres a casa fem la recepta de l'àvia, els bunyols de l'Empordà, són molt diferents però també estan molt bons.
Records.

illetapitita ha dit...

T'han quedat molt bonics aquests brunyols!
I farcits de crema boníssims!
Salut!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mercé; -cuina per a llaminers- Els bons dinars de festes acompanyats de bons amics, acaben amb uns postres per "tirar a vall" i, aquests bunyols de vent així ho manifesten, fets amb la pasta de lionesa son més suaus i no tant carregats de gust com els de l'Empordà de consistència més gruixuda al pal.ladar. Que vaigui de gust Mercé¡. Josepb -menja de bacallà-

Mª Jesús ha dit...

Que trabajadora que estás!!desde la última vez que entré(no hace tanto)me encuentro con toda una lista de cosas nuevas y todas ricas,ricas; yo también hice buñuelos de crema, desaparecieron en un "periquete" y los tuyos, estoy convencida que también.

Besitos

Mercè ha dit...

Sargantana, gràcies. No sé si la recepta que vas fer servir és igual que aquesta, però prova-la i segueix la preparació pas a pas. S'ha de tenir paciència perquè s'ha de remenar fort fins que la massa quedi ben lligada. I la textura abans de fregir ha de ser d'una massa que si l'agafes amb una cullera, costi de baixar. A veure si hi ha sort a la propera!!
Una abraçada!

Anna, sí, crec que hi ha força gent que els agraden així, però en una cosa no et dono la raó... els brunyols de Quaresma amb la massa llevada si els deixes llevar força estona, la massa queda molt airejada i queden moooolt flonjos!! ;)
La recepta de la pasta choux normalment es fa amb aigua, però pels bunyols de vent jo prefereixo fer-los amb llet així queden més gustosos. Però si els vull farcir, hi poso meitat de cada així quan es couen, el vapor de l'aigua queda atrapat dins i fa que quedin més buits, crec.
Petons!

Mar, jeje Això dels bunyols... és d'aquelles receptes que n'hi ha tantes versions com cases hi ha! ;)
Petons!

Glòria, així és difícil fallar amb tu!! ;) jeje
No, per farcir-los no els vaig obrir (els vaig obrir per la foto perquè es veiés la crema dins ;)). Ho vaig fer amb l'ajuda de la màniga pastissera i amb la punta núm. 3, els vaig punxar i farcir-los. Gràcies per la idea!! :)
Gràcies! :) Petons!

Teresa, ben fet! Les receptes de les àvies són les millors! Jo també faig els bunyols de Quaresma (com els de l'Empordà) i a mi m'agraden més. ;)
Petons!

Illetapitita, gràcies! :) Jo, els bunyols de vent no em fan massa el pes, però amb la crema haig de reconèixer que són un vici! ;)
Petons!

Josep, gràcies! :) Sí, són més suaus, però una bona gironina com jo ;), prefereix els de l'Empordà. :p
Una abraçada!

Mª Jesús, gràcies! :) Doncs sí, aquests bunyols són pim-pam-pum i ja no en queda ni un! :)
Petons!

Margarida ha dit...

Sí, aquests són els que més demana la gent. A mi m'agraden tots (i és que sóc llaminera), però com tu dius aquests recorden massa les lioneses. Però farcits de crema, són... mmmmm.... boníssims!
Ets d'un altre planeta? Com és que tens temps de fer tantes receptes i publicar-les? Ai! M'estimaria més pensar que sóc lenta de mena, i que l'edat no té res a veure!
Petons.

Núria ha dit...

Ains a mi aquests m'agraden molt la pinta que fan, jo de bunyols només he fet de bacallà, i crec que una vegada de poma...però fa molt de temps i no sé amb quina recepta!!

Núria

bajoqueta ha dit...

Qué bons que se veuen!

Francesc ha dit...

Boníssims!!! Me'n menjaria una bona dotzena!!! Salutacions

La cuina vermella ha dit...

T'han quedat d'una mida genials, a més farcits son tan bons!! enhorabona.

Álex ha dit...

Esta será mi próxima víctima... Pero no entiendo muy bien la palabra estufent en el siguiente contexto..."Es deixen coure, ja que es couen lentament i es van ESTUFANT a poc a poc, i ells mateixos es van girant."
Ya os diré cómo ha ido!!

Mercè ha dit...

Diana, a la part dreta del blog hi ha els traductors. Sempre pots clickar al botó de Spanish; la traducció al castellà és força bona.
Doncs estufant, vindria a ser com hinchándose. O sea, que a medida que se fríen se hinchan. La cocción es lenta. Así que paciencia, pero también al loro no se quemen!! ;) (Fuego medio).
A ver qué tal salen!!

Álex ha dit...

Gracias!!!
Cuando los haga te cuento!
;)

Eva Flores ha dit...

Vull fer bunyols de quaresma i mirant les teves receptes no se per quina decidir-me, què difícil!
pt!

Mercè ha dit...

Eva, això dependrà dels que t'agradin més... a mi particularment, m'agraden més densos, els que he menjat tota la vida, és a dir, els brunyols de Quaresma. ;)

Anònim ha dit...

Hola, acabo de fer la massa dels meus primers bunyols i m'ha quedat molt líquida. No sé com arreglar-ho. Algú em pot donar una solució? Merci.

Una abraçada

Mercè ha dit...

Anònim, crec que deu ser perquè no has deixat coure prou la massa. Ha de formar una bola que es desenganxa de les parets del cassó.
Jo provaria de tornar-ho al foc a veure si s'espesseix.

Maria ha dit...

Hola acabo de fer els bunyols i tot i que la recepta ha quedat molt be i d'aparença també.
No m'han acabat d'agradar gaire ja que no son gaire dolços, i noto massa el gust d'ou, potser no s'han cuit prou?
He seguit la recepta meitat de llet meitat d'aigua.

Mercè ha dit...

Maria, a mi no m'agraden les coses massa dolces. Però si trobes que t'han quedat poc dolços, la propera vegada que en facis pots incorporar sucre a la massa (al teu gust!). Bona Pasqua!