Brunyols de Quaresma

Avui és dimecres de Cendra... i això vol dir que comença la Quaresma! I per la Quaresma, uns dels dolços típics són els brunyols!
Fer brunyols és d'aquelles tradicions que em traslladen quan era petita, i amb la meva mare i la meva germana ens n'anàvem tota la tarda del Dijous Sant a casa la meva tia a fer-los. :) Els petits normalment erem els encarregats d'ensucrar-los. I quan ja ens cansàvem d'estar a la cuina, llavors tocava posar-los amb bosses i anar-los repartint entre el veïnat! Bé, més que repartir es tractava d'intercanviar-los. I cada any era qüestió de mirar quins eren més bons! Perquè aquesta recepta és d'aquelles que n'hi ha tantes variants com gairebé cases hi ha!
Bé, aquesta és la recepta que em va passar la meva mare ja fa uns anys i així és com els he anat fent jo. I haig de dir, que sempre ens han agradat molt!! ;)

Ingredients: (per una safata com la de la foto)
 • 300 g de farina
 • 25 g de llevat fresc de forner
 • 3 ous
 • 3 cullerades grans de llet tèbia (45 ml)
 • 3 cullerades grans  (45 ml)  d'oli d'oliva de gust suau  o mantega fosa a temperatura ambient
 • 3 cullerades grans d'anís o de ratafia o 2 cullerades petites de matafaluga
 • 100 g de sucre
 • ratlladura de 1/2 llimona
 • un pols de canyella
 • un pols de sal
 • oli d'oliva de gust suau per a fregir
Preparació:

Es dissol el llevat amb la llet tèbia i s'aboca en un bol gran. S'hi barregen la resta d'ingredients: l'oli, l'anís, el sucre, els rovells d'ou, la ratlladura de llimona, la canyella i la sal. I es barreja. S'hi afegeix la farina tamisada i s'amassa fins que la pasta sigui ben fina.
Per altra banda, es munten les clares a punt de neu i s'afegeixen a poc a poc, tot remenant amb cura de baix cap amunt. Ha de quedar una pasta molt enganxosa i força espessa. Es tapa amb un drap de cuina i es deixa llevar fins que dobli el volum (1 hora aproximadament; si és més temps, no passa res! Tindreu més massa per fer més brunyols! ;)).
Passat aquest temps, es formen els brunyols i es couen amb oli ben calent fins que agafin el color marronós. Es deixen refredar sobre paper absorbent i s'ensucren.
Cadascú fa servir la seva pròpia tècnica a l'hora de fer els brunyols. La que faig servir jo consisteix en untar amb oli dues culleres grans (d'aquesta manera la massa no s'enganxa), i jugant amb les dues culleres es dóna la forma arrodonida del brunyol. Una manera senzilla de no empastifar-se les mans. :p

Bon profit!

27 comentaris:

Gemma ha dit...

Tens raó que hi ha moltes receptes de brunyols. A mi els que m'agraden més són els bunyols de vent que es fan amb pasta choux, queden inflats de dins i després es poden farcir... Aquests teus són més típics de les terres gironines i de l'Empordà, oi?

Mercè ha dit...

Gemma, si aquesta recepta són els que es fan per les comarques gironines i a l'Empordà. Són més densos. Però acabats de fer... són tovets i deliciosos!!! ;) Petons!

Eva Flores ha dit...

Se m'ha fet la boca aigua només de veure els teus bunyols!!! Et copio la recepta per probar-los a casa.
pt!

María José ha dit...

El problema que tengo yo con estos buñuelos es que no sé comer uno, mientras los este viendo no sé parar.....
No sé si te lo he dicho en entradas anteriores pero el traductor no funciona.
Un abrazo,
María José.

Maria ha dit...

Abans em feia molt respecte treballar amb el llevat fresc però ja hi vaig agafant confiança.. M'agraden aquets bunyols però són de textura com el de l'empordà, els del forat enmig?

ARA ha dit...

Nena, ja tocava no? una de dolça, que bons aquests bunyols i aquests son el que més m'agraden, els de vent no m'agraden massa, jo els faig sempre pero amb el foradet al mig jeje.

Tonets.

ANNAFS ha dit...

Mercè, com tu dius aquests són més densos però fan molt bona pinta...
Ah! Em fa gràcia aixó de "brunyols". Aquí al Berguedà en diem "bunyols", sense la " r".
ptns.

bajoqueta ha dit...

Quina bona pinta que fan!

la vella carmanyola ha dit...

Tinc moltes ganes de fer bunyols ja fa temps, però es una massa que em fa una mica de por!! Poder ja arribat l'hora de plantar cara i fer-ho!! ;))

Ja t'explicaré com m'anat la meva experiència "bunyolera"! jejejejeje

Recordsss

P.D: No si de bunyol en tant en tant en faig algun i de gust no queda malament però especta!! :((

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Els he de fer, els frits em donen un poquet de por perquè sempre cremo les coses però m´han fet molta goleta ummm

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanten els brunyols!!!! I que divertit això que expliques d'intercanviar-los entre els veïns, no??? Això és lo bo que tenen els pobles!!!
T'han quedat fantàstics!!!
Petunets,
Eva.

Margarida ha dit...

Mercè, que rodonets que t'han quedat aquests "brunyols", com dieu els gironins!
Suposo que de gust deuen ser semblants als meus, encara que tu els fas amb llevat de forner.
I sí, són més densos que els de vent, però com tu dius, acabats de fer són tan flonjos que no pararies de menjar-se en tot el dia!

Anònim ha dit...

Mercè! T'han quedat ben rodonets i perfectes aquests bunyols!
Que guapo això que ens expliques de l'intercanvi de bunyols! Un dia provarem amb els nens d'oferir als veïns bunyols de Quaresma, a veure quina cara fan! Un petó guapíssima!

Mercè ha dit...

Eva, queden deliciosos!! Acabats de fer són molt flonjos i si en queden, el dia següent sucats a la llet... mmm! ;) Petons!

María José, creo que tu problema es muy común! ;) jeje Gracias por lo del traductor! Besos!

Maria, si són com els de l'Empordà. Nosaltres no hi hem fet mai el forat, però s'hi pot fer. ;) Prova'ls i ja m'ho diràs! Petons!

Ara, boníssims! I si els suques amb crema catalana... són un vici!!! ;) Petons!

Anna, jeje a les comarques gironines i Empordà en diem brunyols! ;) Densos, però molt flonjos! mmmmm!! Petons!

Bajoqueta, gràcies! :) Bona pinta i boníssims! ;)

Anna, tu segueix la recepta fil per randa... i sense por! Ja em diràs què tal han sortit! ;) Petons!

María José, a l'hora de coure'ls el foc ha de ser viu, però s'ha d'anar pujant i baixant per tal que no quedin sobtats quan l'oli està ben ben calent. Petons!

Eva, això d'intercanviar-los crec que es feia més anys enrera... crec que ara només es fa entre la gent més gran. ;) Es va perdent. :(
Petons!

Margarida, sí, crec que són semblants als teus. Per això dic, que cada casa té la seva recepta. A més, recordo que cada any hi anaven fent petites modificacions segons els trucs d'uns i altres! ;) I com es feia tot bastant a ull, mai quedaven iguals!
Petons!

Nuni, gràcies! :) jeje... crec que els veïns es quedaran sorpresos!! ;) Petons!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Doncs la teva recepta m'ha agradat molt. Salut!!!!!

OLLES I SOMRIURES ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

mmm em poso ara mateix a fer la masa! :)

enric ha dit...

Quants records em porten aquests brunyols, Mercè! Recordo, a casa de les meves ties de Llagostera, aquells gibrells amb la massa a dins a punt de fregir, i que em feia molta gràcia que anàvem a portar-ne a les cases veïnes i a totes, quan ens en donaven dels que havien fet ells deien: "Veus?... Els teus sí que són bons! A mi aquest any no m'han quedat tan bons com l'any passat." :))

Una abraçada, Mercè!

Eva Flores ha dit...

Hola!
He trobat aquest vídeo i de seguida he pensat en tu: http://www.tv3.cat/videos/303619/Bunyols-de-lEmporda
Si no el coneixes crec que t'agradarà.
pt!

Mercè ha dit...

Eva, moltes gràcies pel link! :) El programa dolça catalunya l'havia mirat pel tortell de reis i la mona, però aquest dels brunyols encara no. Així que quan tingui un moment me'l miro! :)
Petons!

ExploraTgn.cat ha dit...

Mercè, ens ha agradat molt la teva recepte. La hem inclòs en el nostre e-zine com a link destacta de la setmana.

Ho trobaràs aquí: http://www.exploratgn.cat/ca/ezine/link/recepta-de-bunyols-de-quaresma

Mercè ha dit...

ExploraTgn.cat,
Moltes gràcies per notificar-m'ho. M'ha fet molta il·lusió que la destaquéssiu com la recepta de la setmana! :)

Mercè

Eva Flores ha dit...

també he fet els teus brunyols, espectaculars!!!! ens van encantar a tots!!!
en uns dies penjaré les fotos al meu bloc, gràcies, gràcies, gràcies!!!
pt!

Eva Flores ha dit...

acabo de penjar la recepta. De nou, moltes gràcies!

Laura Yepes ha dit...

Hola,
Fa molts anys que vas publicar aquest post, però hi he anat a petar perquè buscava una recepta per fer bunyols de quaresma i he seguit la teva recepta i estan boníssims! Moltes gràcies perquè era una assignatura que tenia pendent, i mai no trobava una recepta adequada,a vegades em feien gastar 1kg de farina i nosaltres no mengem tants bunyols, a vegades no em sortien bé o no acabaven de tenir el gust que em recordava a quan els compravem. A mi no m'han quedat tant rodonets, perquè a la paella se m'han aplanat una miqueta, però déu n'hi do com de bé m'han quedat! La millor recepta que he provat fins ara de bunyols! I crec que ja em quedo amb aquesta. A més, molt bona idea això de fer el joc amb les culleres, jo sempre m'enpastifava les mans!!

A banda tinc una pregunta, com ho fas perquè se't quedi el sucre enganxat?

I una última cosa he estat rebuscant en el teu blog i crec que faré servir més receptes! jo també sóc autora d'un blog, d'una temàtica ben diferent, i com que no he sabut com subscriure'm al teu blog, et sembla si poso la teva web com a enllaç perquè hi puguem anar treient el cap?

Moltes felicitats pel blog!!!!

Marçal ha dit...

Aquest any m'he decidit jo a fer els bunyols en comptes de comprar-los, però tinc un problema amb la teva recepta, i és que si els faig amb matafaluga la massa em queda sorrenca, hi he afegit una mica de llet, però no sé fins a quin punt puc afegir-n'hi. Algun consell?

Unknown ha dit...

Avui també m he trobat la teva recepta després de molts anys publicada crec q han de quedar boníssims jo també faig la de Dolça Catalunya i la recomano amb forat q després no es veu perquè queden super estofats