Croquetes de formatge

Quan em van regalar el llibre de la Carme Ruscalleda, "Cuinar per ser feliç", una de les receptes que em va cridar l'atenció va ser la d'aquestes croquetes. Una recepta senzilla, que dóna joc a fer-la amb ingredients diversos i amb un resultat boníssim. En aquest cas, les he fet de formatge, però la Carme explica que es poden fer de salmó fumat, pernil dolç o salat... Malgrat que fer croquetes porta feina, us animo perquè les proveu de fer! Surten delicioses!!!


Ingredients: (per unes 50 unitats com les de la foto)
  • 150 g de formatge gruyère ratllat
  • 150 g de formatge emmental ratllat
  • 1 ceba
  • 500 mL de llet
  • 3 rovells
  • 100 g de farina
  • 50 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • sal, pebre blanc, nou moscada
  • 3 clares
  • pa ratllat
  • oli d'oliva verge extra
Preparació:

Primer de tot, es ratllen els formatges si no els heu comprat ratllats.
En una paella fonda, es sofregeix la ceba picada amb un raig d'oli a foc lent, fins a enrossir.
En un bol, es mesclen la resta d'ingredients: la llet, la farina, la farina de blat de moro, els rovells d'ou, un pols de pebre blanc, un polsim de nou moscada i els formatges. I es barreja amb l'ajuda d'una batedora de barnilles.
S'aboca la mescla dins la paella on tenim el sofregit, i es remena sense parar fins que quedi una pasta fina i espessa que es desenganxa de les parets de la paella.
S'aboca la pasta de les croquetes al damunt d'un plat i es deixa refredar.
Quan ja sigui freda, se'ls dóna la forma de croquetes, es passen per les clares i s'arrebossen amb el pa ratllat.
I en aquest punt, les podeu congelar o bé fregir-les amb oli d'oliva ben calent fins que quedin ben rossetes.

Bon profit!

18 comentaris:

Eva Flores ha dit...

Hola!
Jo sóc un petit desastre amb les croquetes, mai no hi acabo d'agafar el punt. Probaré la teva recepta perquè t'han quedat... BONISSIMES!!!!
pt!

La cuina vermella ha dit...

Yuju, hola! nosaltres les hem fet les croquetes de la rusqui i hem de confessar que son divines, com les teves. petons.

Anònim ha dit...

He fet croquetes de tot tipus, però de formatge mai, les haurem de fer, i si la Cuina Vermella diu que son divines encara més...
Petonets.

Anònim ha dit...

Hola Mercè!

Que bones han de ser aquestes croquetes!!! I a nosaltres que ens encanten els formatges en gaudirem moltíssim! Les faré aquest cap de setmana. Moltes gràcies per la recepta! Ah! I m'apunto el llibre que no el coneixia!

Ptns!

Aurora ha dit...

Hola Mercè, no vaig veure el teu comentari abans d'escriure el nou post.

Jo feia temps que mirava el teu, però a l'ombra, ara ja m'he atrevit.

Jo també vaig fer aquestes croquetes de la Ruscalleda BONNISSSIMES!

la vella carmanyola ha dit...

Mercè quina canya nena!!

Croquetes de formatge ara mateix m'ho imprimeixo.

Au cap la llista de pendents!!

Maria ha dit...

Ai si que bones són les... bones croquetes. Perquè si no queden be, un desastre de plat. Jo també les provaré un dia. Això de fer servir maicena no ho sabia..
Mua,mua.

Unknown ha dit...

Ei, mira quina casualitat que el finde passat volia fer croquetes. Normalment jo les faig com l'altre entrada de croquetes que vas possar. Pero ara, potser m'animo a provar aquestes. Ja tinc el pollastre comprat, quines creus que queden millor, les altres o les de la Ruscalleda?

El cullerot Festuc ha dit...

Al Riqui sempre m'en demana que li faci...provaré aquestes de formatges que fan una pinta increible!!! Tens tota la raó, són molt entretingudes de fer, però no tenen res a veure amb les comprades!!! Jo sempre en faig moltes i les congelo, aixì sempre en tinc. ;) Jo també les arrebosso amb clares d'ou, trobo que queden molt més cruixnts.
Petunets,
Eva.

Margarida ha dit...

Que bones les croquetes! No n'he fet mai de formatge,però un dia d'aquests seguiré fil per randa la teva recepta. Al Pere, que és molt formatger, segur que li encantaran!
I quina casualitat! Tenia la idea de posar al bloc la setmana que ve la meva recepta de croquetes!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Quin luxe de croquetes. Que bones. M'apunto aquesta bona idea. Salut!!!!

Cuinagenerosa ha dit...

mercè, reitero que m'agrada aquesta introducció de receptes salades al bloc; aquestes croquetes es veu d'una hora lluny que tindran l'èxit assegurat!

Mercè ha dit...

Eva, prova-la que aquesta em va sorprendre com va sortir la pasta! És qüestió de paciència i d'anar remenant fins tal com diu, es desenganxi la massa de la paella. Eren delicioses!! :) Petons!

Parelleta! Oi que sí? Ara, ja estem pensant de provar-les amb els altres ingredients! ;) Petons!

Teresa, si us agrada el formatge, us encantaran!! Petons.

Nuni, totes les receptes que he fet fins ara de la Ruscalleda, han sortit molt bé i amb un èxit espatarrant! ;) Així que tan aquest llibre com tots els altres, són d'aquells per afegir a la col·lecció. ;) Petons!

Aurora, jeje :) Si, si... són divines!! :) Petons!

Anna, no només de formatge! Amb una sola recepta en pots fer tres! ;) Petons!

Maria, jo tampoc ho sabia això de la Maizena. I t'asseguro que van quedar finíssimes de gust i d'aquelles que en menjaries una darrera l'altra sense parar! ;) Petons!

Anna, doncs són molt diferents de gust unes de les altres... El millor serà que provis aquestes i llavors decidiu quines us agraden més! ;) Si us agrada el formatge us encantaran! ;) Jo tenia por que fossin fortes de gust, però no... eren al punt! Delicioses!! :) Petons!

Eva, tota la raó! A mi les de compra no m'agraden gens! ;) Fes-li aquestes i ja em diràs! ;) Petons!

Margarida, jeje... això ja passa que a vegades sembla que tinguem telepatia! ;) Ja estic impacient per saber com les fas! :) Petons!

Olles, això mateix: un luxe! :)

Manel, gràcies! :) Tot i així, les receptes dolces sempre donen lloc a més comentaris. No sé si atrauen més o què... ;) Petons!

Anna ha dit...

Jo també tinc el llibre i aquest nadal em vaig animar amb les croquetes de salmó fumat...boníssimes...les de formatge deuen ser igualment bones,...però confesso que cada cert temps, la meva sogre ens regala una safata de croquetes de formatge que fa ella mateixa....mmmmm

Mercè ha dit...

Anna, doncs mira... les de salmó eren les que teníem ganes de provar la propera vegada! Si a més, tu dius que són boníssimes, encara amb més motiu! ;) Petons!

Dolors ha dit...

Nena són boníssimes! Avui n'hem dinat i s'ha de dir que són espectaculars, sort que ens n'han quedat unes quantes al congelador. Mmmmmmmmmmmm

Mercè ha dit...

Dolo, jejeje... me n'alegro que us agradéssin! Ara hem de provar-les de salmó fumat, que deuen ser... impressionants també! ;)

Nueta ha dit...

Eiii la recepta fa molt bona pinta quan les provi de fer ja diré si m'han agradat. Segur que si perquè el formatge m'encanta!!!