Peus de porc amb tripa de bacallà

La recepta que us presento avui em fa il·lusió especial per diverses raons. La primera, doncs avui, dia de la mare, tinc l'honor de presentar-vos un plat cuinat per la meva mestra cuinera, la meva mare. :) La segona, doncs es tracta d'una recepta de la meva besàvia. Jo no vaig tenir el plaer de tastar-ne l'original, però l'expert del tast (el meu pare) corrobora que és tan o més bo! ;) La tercera, perquè aquesta va ser una idea del meu pare, seguidor fervent d'aquest blog, i que creia que hi mancava aquesta recepta!! :) I la quarta, perquè he comptat amb la col·laboració de la meva germana per les fotos i la redacció de la recepta. :) Així doncs, el plat d'avui diria que és dels més complets!! ;)
Sé que a molta gent no li agraden els peus de porc perquè els troben "llefiscosos", però què voleu que us digui, tot això que us perdeu!!! ;) Sols sentir la oloreta que desprèn aquesta cassola, ja ho diu tot!!! :)


Ingredients: (per a 4 persones)
  • 4 peus de porc
  • tripa de bacallà (3, si són grans; 4 o 5, si són petites)
  • 1 ceba grossa
  • 1 porro
  • 1 pastanaga
  • un pols de farina
  • sal i pebre
  • oli d'oliva verge extra
  • conyac
  • brou de verdura
- Per la picada:
  • 1/2 cabeça d'alls
  • julivert abundant
  • 20 ametlles
Preparació:

Es renten les tripes amb aigua freda i es deixen dessalar durant 1-2 hores.
Es pica la ceba, el porro i la pastanaga ben petit, i es sofregeix en una cassola amb un raig d'oli. Ha de quedar ben confitat, no ros.
S'hi afegeix un raig de conyac i es flameja. Tot seguit, es passa pel túrmix i es reserva.
En un cassó, s'hi posa aigua a bullir i quan ja bulli, s'hi tiren les tripes de bacallà durant uns minuts, fins que s'encongeixin. Es retiren, i es tallen a trossets petits d'uns 3-4 cm de llarg i es reserven.
Es tallen els peus de porc en 4 trossos i es deixen en remull amb aigua abundant durant mitja hora. S'escorren i s'assequen amb paper de cuina. Se salpebren i s'empolsimen amb farina.
En una paella amb un xic d'oli, es fregeixen els peus de porc fins que quedin una mica rossos, i tot seguit s'afegeixen a la cassola amb el sofregit. Es cobreixen amb brou de verdura.
Amb l'ajuda de la mà de morter, es fa una picada i s'hi afegeix.
Es rectifica de sal i pebre. Es tapen i es couen a foc lent durant 4 hores.
Mitja hora abans que s'acabi la cocció, s'hi afegeixen les tripes de bacallà que hem reservat.

Bon profit!

19 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Ahir, per celebrar el dia de la mare també vàrem menjar peus de porc, els nostres sense tripa de bacallà. Que bons que son, i que nutritius!!! Muac.

Marta Padenous ha dit...

Algún dia m'atreviré...però cap a l'hivern...(així em dono una mica d e temps!) je je ej
I el més important que no es perdin les receptes de les mares i àvies!!!
Ptnts

Maria ha dit...

Ha de ser una perfecta recepta. Tant la suavitat dels peus com la de la tripa han de fer que el plat quedi molt gelatinos i s'empassi coll avall. Has de guardar la recepta per anar-la traspassant al que vinguin darrera..
Petons

dolorss ha dit...

He de dir que no he tastat mai aquest plat per tant no puc dir si m'agrada o no, però a casa no els hi fa cap gràcia així que veig dificil de fer-lo.
Penso que es un plat molt de casa nostra i que tenim de conservar la recepta, te tota la raó el teu pare, cal que el tingis al teu blog!!!

Vanesuky ha dit...

Quin plat més suculent vas preparar pel dia de la mare!!
Quin goig que fa, de veritat!!!

Sobre el pa de llet, per dins va quedar amb una molla super bona!!Es que se me va oblidar fer-li la foto!!!(Tinc un cap!)

Petons maca.

PILAR ha dit...

Jo mai he tastat els peus de porc i crec que de moment... no estic preparada, jaja. A casa ja em diuen que no sé el que em perdo però no hi puc fer res. Tampoc em fa res prepar-los aixi que prenc bona nota de la recepte perque al meu marit el tornen boig.
Petons

lourdes ha dit...

A mi m'encanten els peus. Jo els faig a la cassola, peró amb patates.
Els compro al meu carnisser, bullits, peró jo els hi donc una bullida de mitja hora per tenir el brou.
Amb la picada igual, peró un dia els faré com els teus, ho haig de provar.
En el Clubdecuines de TV3, hi tinc penjada la meva recepta, per si un dia vols variar la teva, Mercè.

Eva Flores ha dit...

Ho reconec, jo sóc de les qui no els hi agraden els peus de porc... però té molt bona pinta la cassola.
pt!
Ma Petite Boulangerie

BuenasMigas. ha dit...

Oh que bó! M'encanten els peus de porc, i aquest mar i montanya estaria bonissim!!!!

Petons,

Anna

ANNAFS ha dit...

A mi m' encanten els peus de porc, i a més són saludables.Aquesta cassola fa una pinta... La meva mare també els fa així, però ella no hi posa la tripa de bacallà. Hauré de dir-li que ho provi.
ptns.

dolçosdesdecasa ha dit...

Què bons !!! estan per cusr-hi pa !! de tant en tant en compro ja cuits, i només els faig gratinats...per no pecar tant, i visca els peus de porc!
petons!

Elena ha dit...

aquest plats de tota la vida son de lo millor i el teu insuperable,,una abraçada.

El cullerot Festuc ha dit...

Mercè, segur que la teva mare està super contenta amb aquesta dedicatòria!!! A mi m'encanten els peus de porcs...xo la tripa de bacallà no...Aquesta cassola per això la probaria amb els ulls tancats!
Petunets,
Eva.

Margarida ha dit...

Jo en faig però sense la tripa. El que passa és que a casa els peus se'ls mengen els homes: el Pere i l'Oriol. Les dones no som gaire de peus, però jo que alguna vegada en menjo una miqueta, et dic que aquests els faré, (encara que només sigui per posar en pràctica la recepta de la teva besàvia), i penso menjar-me'ls!

Eugènia ha dit...

I com ho fas per trobar peus de porc a Califòrnia??!!
La gent d'allà també els cuina??

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mercé; -Cuina per llaminers- Un plat aquest que jo trobo excel.lent, els peus de porc, tant sols l'hi falta afagir-li -per la meva part- la tripa de bacallà.
Un plat perticipatiu sens cap dubte, doncs hi ha participat tota la familia. Que vaigui de gust Mercé -i família- Josepb -menja de bacallà.-

marilu perez ha dit...

Mercè, viva los pies de cerdo! Mira que a muchas amigas mías les dan asquillo. A mi me encantan!!!

Mercè ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris!! :)

Vane, aquest plat no l'he cuinat jo! Sinó la meva mare!! ;)

Lourdes, jo recordo a la meva àvia dir que molta gent primer els bull abans de guisar-los i perden bastant el seu gust! ;) Gràcies per la teva recepta!! :)

Eugènia, benvinguda i gràcies pel teu comentari! :)
Aquest plat no l'he cuinat jo, sinó la meva mare! Aquí no he trobat ni peus de porc ni tripa de bacallà! ;)

Petons a tots/es!!

lourdes ha dit...

Bon dia Mercè
Potser si que tenia raò la teva àvia, respecte els peus, però com que jo els faig amb patates, han de tenir "suc", i es per aixó que els hi faig un bull, per tenir "suc" amb gust de peus.
En el Club de Cuines de TV3, hi ha una altre recepte de peus que no es la meva. Jo estic registrada com a Terresdelnord.
Salutacions des de Girona "Temps de Flors"