Panettone

Dies enrera uns amics em van preguntar si havia fet mai Panettone. I els vaig dir que no, però que ja indagaria pels blogs i ho provaria. Com ells aquest Nadal no poden tornar a casa per tema de visat, doncs vaig decidir provar de fer-ne per regalar-los-hi. La recepta la vaig veure al blog de La maleta de Boston. Jo vaig fer la meitat de les quantitats que diu la Tere i vaig mesurar l'aigua que hi afegia perquè així fos més fàcil a l'hora de reproduir-la. ;) Com aquí no trobo fruita confitada i sé que són molt llaminers de xocolata, doncs hi vaig posar xips de xocolata.Ingredients:
  • 350 g de farina
  • 7 g de llevat sec (active dry yeast) o 10 g de llevat fresc de forner
  • 150 mL d'aigua
  • 113 g de mantega
  • 125 g de sucre
  • 1 llimona ratllada
  • 3 ous
  • 5 g de sal
  • xips de xocolata
Preparació:

En un bol, s'amassen 100 g de farina amb el llevat i 75 mL d'aigua tèbia. Quan la massa estigui ben lligada, es deixa reposar tapada amb un drap durant mitja hora en un ambient càlid. (Jo vaig posar-lo dins al forn preescalfat a 50ºC-120ºF-).
En un altre bol s'afegeixen 125 g de farina tamisada, 75 mL d'aigua tèbia i la massa anterior llevada. S'amassa fins aconseguir una massa consistent com l'anterior i es deixa llevar fins que dobli el seu volum. (De nou, la vaig posar tapada al forn preescalfat).
Passat el temps de fermentació, s'agafa la massa llevada i s'hi afegeixen 125 g de farina tamisada, la mantega fosa, els ous batuts amb el sucre, un pols de sal i la ratlladura d'una llimona. S'amassa fins que quedi una massa homogènia. Però aquesta vegada, no quedarà consistent com les anteriors. Sinó que més aviat serà una massa que llisca com la d'una coca. S'afegeixen els xips de xocolata i es barreja de nou.
Es preescalfa el forn a 200ºC (400ºF).
Es forra el motlle, en aquest cas vaig fer servir un pot d'acer inoxidable de 15 cm de diàmetre i 10 cm d'alçada, amb paper de forn untat amb mantega. S'aboca la massa i s'enforna a 200ºC (400ºF) durant 10 minuts i llavors es deixa acabar de coure a 170ºC (340ºF) durant 40-50 minuts. Es deixa refredar durant 5-10 minuts dins el forn amb la porta entreoberta. Finalment, es treu del motlle i es deixa refredar sobre una reixeta.

Bon profit!

15 comentaris:

Reme y Núria ha dit...

Mercè,yo no lo he probado de hacer, pero viendo el tuyo puede que me anime, te a quedado muy bien.

Saludos.

Maria ha dit...

Nena...magnífic.
Bona idea això del pot d'acer com motllo. També el provaré.

Núria ha dit...

Mercé!! Te m'has avançat. justament tinc guardada la recepta de la Tere de la Maleta de Boston per fer-la. Jo vull fer-la amb adaptació...però tinc ganes de provar-la aquestes vacances.T'ha quedat molt bó..Demà vaig al mercat i busco una cacola d'aquestes que diu la Tere!!

Petonets
Núria

Gemma ha dit...

Vinc del blog de la Maria amb els polvorons i ara veig el teu pannetone... això ja fa oloreta de Nadal!

El cullerot Festuc ha dit...

Mercè...jo tb tinc moltes ganes de fer panettone per regalar!!! Et va agradar??? O és millorable? és que hi ha tantes receptes... :)
Petunets,
Eva.

Mercè ha dit...

Menu, gràcies! Porta una mica de feina, com totes les receptes amb massa, però el resultat val la pena!

Maria, prova'l i ja em diràs!

Núria, hehehe... veig que les vacances són relatives! ;)

Gemma, és el que toca! ;) Començar a ambientar-nos!

Eva, als meus amics experts en panettone els va agradar molt. La crítica que faria d'aquesta recepta és que la massa, com pots veure a la foto del tall, doncs queda semblant a la d'un pa dolç. En Carlos Valencia té una recepta que la textura és així com que es desfila, típica del panettone...

Núria ha dit...

Mercé, preciosa...són vacances de domir moltes hores, fer migdiada..sortir amb les amigues...i cuinar!!! No haver-me de depertar a les 6:30 i passar 12 hores fora..es molt!!

Mercè ha dit...

Núria, déu n'hi do... i no aprofites per anar enlloc? Que tinguis unes bones vacances i descansis!

Núria ha dit...

Mercé, la veritat es que económicament...ara mateix no és el moment. L'any passat vaig estar a Marrakeche, Paris, Cognac y Turquia....una pasta, peró vaig disfrutar al màxim. Aquest any, andalusia, i Esterri d'Aneu, algo tranquilet..Tsmbè vaig passar per una intervenció al maig, i el meu cos hem demana descans...

Petonets
Núria

illetapitita ha dit...

Jo casi que prefereixo el panetone amb xips de xocolata!
És el primer cop que visito el teu blog, felicitats, aniré passant!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Nena, no pares. Aquest panettone t'ha quedat molt bé. Jo no l'he fet mai, però ara ja tinc la recepta. Salud!!!!

xaro ha dit...

Nena!!!!Cada dia una recepta, d'on treus el temps???

No he fet mai panettone i em sembla una mica complicat, que tal si quan vingui per Nadal m'en portes un???jejeje

Ptnts

Mercè ha dit...

Illetapitita, benvinguda al meu blog! Jo també he visitat el teu. :)

Olles i somriures, et dic el mateix que li he dit a l'Eva.

Xaro, jajajajaja. Admeto que aquesta porta una mica de feina, però la majoria de receptes són rapidetes. ;)

Unknown ha dit...

o q bo

Anònim ha dit...

o q bo