Coca de xocolata

Aquesta és una coca molt típica i no sabia si afegir-la al blog. Però com hi ha gent que m'ha demanat la recepta, aquí la teniu.



Ingredients:
  • 150 g de xocolata negra
  • 60 g de mantega
  • 80 g de sucre
  • 3 ous
  • 40 g de farina
  • 10 g llevat en pols (baking powder)
Preparació:

Es desfà la xocolata juntament amb la mantega al bany Maria. Es separen els rovells de les clares i es baten les clares a punt de neu. A continuació, s'afegeix el sucre, els rovells d'ou, la farina tamisada i el llevat en pols a la xocolata desfeta. I finalment, s'afegeixen les clares muntades i es remena amb compte per tal de no desmuntar-les. S'enforna a 180ºC (356ºF) durant 20-25 minuts (depenent del forn).

Bon profit!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,Mercè et felicito per la pa`gina web. La teva mare me n'havia parlat però t'ha quedat molt bé. Unes receptes i fotos fantàstiques.
Marta Pla

Mercè ha dit...

Hola Marta!! Gràcies :). Com en aquest país el tema "bona pastisseria" no ho han descobert ;)... sempre faig les postres a casa. I com en els potlucks la gent ho prova i els hi agrada, cada vegada havia d'enviar més receptes amunt i avall, i al final vaig decidir-me a fer el blog. Porta una mica de feina (per si no en tinc prou ;)) però també és una motivació, distracció i diversió! Molts records a l'Albert, la Júlia i la Berta! Petons!

Anònim ha dit...

Tinc una mica d'embolic a l'hora de fer algunes receptes de pastissos, sobretot quan són receptes que provenen de països estrangers (anglosaxons, principalment):
Quan es parla de llevat en pols, sempre és el tipus Royal? hi ha alguna diferència amb el baking powder? i la baking soda.... ja és una altra cosa. És bicarbonat normal i corrent? o bé n'hi ha un d'especialment indicat per coure?¿?¿?¿¿
Després hi ha tot el tema del "self raising flour", que ve en paquets petits de farina, però no és el mateix que el llevat, oi? Entenc que és farina que conté una proporció de llevat ja?
Argggh!!! aquest tipus d'embolics mentals a vegades em tiren una mica enrera a l'hora de decidir-me a fer un pastís.
Tu, Mercè, ho tens ben clar tot això? M'ho pots explicar una mica?
Gràcies.
Acabo de descobrir el teu blog i ja el tinc a "favorits". I tinc la boca fent saliveraaaa!!!
Laia

Mercè ha dit...

Laia, gràcies pel teu comentari! :)
Normalment, quan es tracta de fer pastissos, a les masses s'hi afegeix el llevat en pols = baking powder (tipus Royal). Si mires la composició del Royal, veuràs que conté bicarbonat sòdic = baking soda entre altres ingredients. Per tant, la diferència entre baking powder i baking soda és la composició. Mentre el baking soda només conté bicarbonat sòdic (un gasificant), el baking powder conté gasificants (entre ells el bicarbonat sòdic), estabilitzants i farina d'arròs. Pel que fa al funcionament, és molt semblant: durant la cocció es forma gas que queda retingut dins la massa i li dóna esponjositat.
Per altra banda, hi ha les masses fermentades (pa, brioixos, coques de sant joan, tortells, etc.) i en aquest cas el gas es crea durant la fermentació del llevat fresc o de flequer que queda retingut entre les fibres de gluten i per això es requereix d'uns temps d'espera perquè la massa fermenti (i augmenta de volum).
Per tant, el bicarbonat ha de ser apte per a ús alimentari.
Pel que fa a la "self-rising flour", com tu molt bé dius es tracta d'una farina que incorpora ja el llevat, en aquest cas és llevat del tipus de flequer liofilitzat (sec) i per tant són farines adients per a masses fermentades.
Si tens més dubtes, ja ho saps!
Bon profit!

Anònim ha dit...

Bon dia, ahir vaig fer la coca de xocolata. Em va quedar molt bona de gust però no va pujar gens. És normal? Gràcies!!!

Mercè ha dit...

Anònim, si no et va pujar gens, segurament devia ser perquè vas remenar massa la massa. Quan afegeixes les clares muntades s'ha de remenar amb moviments suaus perquè no es desmuntin.

Domadora de cuervos ha dit...

Hola, he fet la coca seguint la teva recepta, amb la única diferència que he batut els ous amb el sucre, sense separar el.rovell de les clares, posant 15 grs d'impulsor i enlloc d'afegir els ingredients a la xocolata desfeta amb la mantega, he abocat la xocolata a la mescla d'ous i sucre, farina i impulsor. I no m'ha pujat gaire. Pot ser per això? Què puc fer per remediar-ho?

Mercè ha dit...

Hola Domadora de cuervos, sí, és important seguir l'ordre que detallo per afegir els ingredients. Pensa que quan muntem les clares, estem afegint aire i és aquest aire que després farà que la coca ens pugi. Per tant, és important que una vegada tenim les clares ben muntades, les afegim al final i cal barrejar amb cura per tal que no perdem aquest aire incorporat.