Xapates d'olives negres

A casa, fa anys que la meva mare té una màquina de fer pa. Quina diferència el pa fet a casa!
I com pel meu aniversari em van regalar una Kitchenaid :), ahir vaig voler provar de fer aquestes xapates d'olives negres. La veritat és que tenir una màquina facilita molt la feina, sobretot a l'hora de preparar masses com la del pa. La recepta l'he extreta de la web de la Martha Stewart i també del blog de La maleta de Boston.
Quina olor de pa d'olives que feia tota la casa!! La massa em va quedar molt semblant a la del pa normal, i pel que he llegit més tard, la massa de les xapates ha de quedar enganxosa (com si li faltés una mica de farina). Per tant hauria d'haver afegit menys farina.
Aquí teniu una mostra de com em van sortir. Umm.. que bones acabades de fer! :p

Ingredients per a la massa mare:
  • 1 g de llevat (active dry yeast)
  • 150 g de farina
  • 75 mL d'aigua tèbia
Ingredients per a la massa del pa: (per unes 20 xapates)
  • 375 g de farina
  • 150 mL d'aigua tèbia
  • 3 g de llevat sec (active dry yeast)
  • un pols de sal
  • 15 mL d'oli d'oliva verge
  • 75 g d'olivada (olive paste)
  • 50 g d'olives negres
Preparació de la massa mare:

La massa mare s'ha de preparar el dia abans que vulguem fer les xapates.
En un bol, s'afegeix l'aigua tèbia amb el llevat dissolt i la farina. S'amassa amb les mans fins obtenir una massa homogènia i es col·loca en un bol untat amb oli i es tapa amb paper film. Es deixa reposar com a mínim 12 hores o d'un dia per l'altre a temperatura ambient.

Preparació de la massa del pa:

En un bol gran, es van afegint en el següent ordre tots els ingredients: massa mare, oli, olivada, el llevat dissolt en l'aigua tèbia, i la farina. S'amassa fins a obtenir una massa homogènia. A continuació s'afegeix un pols de sal i les olives negres tallades ben fines i es torna a amassar. Es deixa llevar la massa fins que dobli el seu volum (aproximadament 1 hora) tapada amb un drap. Un cop llevada, s'extén amb el corró fins que faci mig cm de gruix i es tallen les xapates a la mida que es desitgi. Es col·loquen a una safata de forn enfarinada i es deixen llevar (fins que doblin el seu volum) tapades amb un drap. S'enfornen a 200ºC (400ºF) durant 10 minuts (depenent del forn). Col·locar un bol amb aigua i sal dins el forn. D'aquesta manera la crosta queda més cruixent.

Bon profit!

3 comentaris:

Gemma ha dit...

Quina bona pinta! M'encanten els pans amb olives... tenen un gust boníssim!
Tens raó que aquestes màquines van molt bé, jo no m'acabo de decidir a comprar-la... Quina sort que te l'hagin regalat ;)

Mercè ha dit...

Gemma, jo tampoc m'acabava de decidir perquè són força cares. La veritat és que va ser un regal molt encertat ;)Fa un mes que la tinc i li estic traient molt de suc ;)
I pel que fa al pa... un que també m'agrada molt és el de ceba, però aquí no trobo ceba deshidratada... així que s'haurà d'esperar fins passat Nadal quan vingui per terres catalanes.

Dolors ha dit...

Acabo de preparar la massa mare per fer-les!! Ja t'explicaré!!!