Lioneses o profiteroles

La meva germana, molt encertadament ;), m'ha regalat un parell de llibres de receptes de cuina. Un d'ells és el de "Cuinar és senzill" de la Montserrat Seguí. Tan bon punt m'ha arribat, havia de provar una de les receptes... i m'he decidit a fer aquestes lioneses. Ummm... que bones!!! La pasta escaldada o pasta "choux" és força senzilla de fer, el que porta més feina és haver de tallar-les i farcir-les. Com a nosaltres ens agrada molt la crema, les he fet només de crema, però es poden farcir de trufa, nata o crema. (La recepta de la crema pastissera no la repeteixo ja que la podeu trobar aquí).


Ingredients per a la pasta "choux": (per unes 30 lioneses)
  • 125 g de farina
  • 100 g de mantega
  • 3 ous grans ( o 4 de petits)
  • 250 mL d'aigua
  • un pols de sal
Ingredients pel caramel líquid:
  • 250 g de sucre
  • 4 cullerades grans d'aigua
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • 8 cullerades grans d'aigua calenta
  • 1 ou per pintar
Preparació de la pasta "choux":

En un cassó, es posa l'aigua freda juntament amb la mantega tallada a trossos i un pols de sal. S'escalfa i es va remenant fins que arribi a bullir. Tan bon punt l'aigua arrenqui el bull es remena amb el batedor i s'hi afegeix la farina tamisada de cop. S'acaba de remenar amb una espàtula fins que la pasta sigui compacta i es desprengui del cassó. Es retira del foc, i s'afegeixen els ous un per un, remenant fins que la pasta es torni a ajuntar.
Tot seguit, es col·loca en una màniga pastissera i es van formant petits pilons de pasta sobre una safata per anar al forn. Es pinten amb un ou batut i es couen a 200ºC (400ºF) durant 30 minuts. Quan estan cuites, no s'han de treure del forn de seguida, sinó que s'ha de deixar el forn obert durant 5-10 minuts perquè es refredin suaument i d'aquesta manera no es desinflin.

Preparació del caramel líquid:

S'escalfa el sucre amb 4 cullerades grans d'aigua i el suc de llimona fins que es formi el caramel. Es retira del foc i s'hi afegeixen 8 cullerades soperes d'aigua calenta. D'aquesta manera, el caramel queda líquid.

Preparació de les lioneses:

Una vegada tenim el farcit fet, i les lioneses a temperatura ambient, es tallen per la meitat i es farceixen. Es pinten amb el caramel líquid i ja estan llestes per servir!

Bon profit!

7 comentaris:

Sophia ha dit...

your profiteroles are 'glistening' like a jewel :)
my profiteroles from costco is quick becoming a shame compared to yours...i hope Quimi have finished profiteroles i have given him before he sees yours hahaha :)

Gemma ha dit...

Això sí que és un bon regal! Ja veuràs com del "Cuinar és senzill" en faràs moltes receptes.

Les lioneses t'han quedat genials, i val la pena fer-les a casa, perquè a les pastisseries estan caríssimes! I són ben fàcils de fer, oi?

Mercè ha dit...

Sophia, you can try to do this recipe. It's easy!! The only "thing" is that it takes time since once you've prepared the dough you have to make the shape, bake them and then prepare the filling, etc. They're reaaaaaaaally good!! :) Alfred said that this is one of the best things I've baked so far! :p

Mercè ha dit...

Gemma, crec que és un regal fantàstic... hi ha moltes receptes i molt ben explicades!!
Com aquí a California el tema pastisseria no està massa extès, de moment les millors postres les trobo a casa ;) Però sí, les lioneses són senzilles de fer, i fetes a casa, baratíssimes!

Dolors ha dit...

Nena ja saps què em toca aquest finde.... jajajaja
em quedaran igual de boniques i bones que les teves... :-)

Mercè ha dit...

jeje Segur que sí!
I si no vols que et quedin punxegudes, amb el dit sempre pots fer-les arrodonides. ;)

Unknown ha dit...

Jo soc a Mexic fa deu anys, i em vaig endur el mateix llibre. Es bonissim. El recomano. Am ell sempre menjo com a casa.