Pa blanc i de ceba

Feia dies que volia fer pa, i ahir per fi vaig tenir una mica de temps. Vaig fer la recepta que sempre fem a casa. I la massa la vaig dividir en dues. Una, va servir pel pa blanc normal i a l'altra hi vaig afegir una mica d'espècie de ceba i orenga. El pa blanc va quedar boníssim!! I el de ceba li faltava una mica de gust de ceba, pel meu gust. Jo normalment el feia amb ceba deshidratada, però aquí no n'he trobat. I com la única cosa que vaig pensar que s'hi podia assemblar era aquest potet d'espècie de ceba (als supermercats d'aquí està a la zona on hi ha totes les espècies), doncs va ser el que vaig fer servir.

Aquí teniu un parell de fotos del pa blanc:



Ingredients per a la massa mare:
  • 150 g (1 cup) de farina
  • 125 mL (1/2 cup) d'aigua tèbia
  • 7 g de llevat sec (active dry yeast)
  • 1 cullerada petita de sal
  • un raig d'oli
Ingredients per a la massa:
  • 600 g (4 cups) de farina
  • 250 mL (1 cup) d'aigua tèbia
  • 2 cullerades petites de sal
  • 1 cullerada gran de sucre
  • un raig d'oli
Preparació de la massa mare:

Es dissol el llevat amb l'aigua tèbia.
En un bol, es barreja la farina tamisada, la sal, l'oli amb el llevat i l'aigua. Es remena amb una forquilla i s'amassa fins que la massa sigui homogènia. Es deixa reposar tapada amb paper film fins que dobli el seu volum (1 hora aproximadament).

Preparació del pa:

En un bol, es barreja l'aigua, l'oli, la sal, el sucre i la farina tamisada. S'afegeix la massa mare fermentada i s'amassa durant 10 minuts. Es divideix la massa en dues porcions. Pel pa de ceba, s'hi afegeix un pols de ceba i d'orenga, i s'amassa fins que la massa sigui homogènia. Es col·loquen les dues masses dins un recipient cobert amb un drap per evitar corrents d'aire i es deixa llevar fins que dobli el seu volum. Passat aquest temps de fermentació, es treballa la massa per tal de treure el gas acumulat i es dóna la forma desitjada. Es col·loca a una safata de forn i es deixa llevar de nou coberta amb un drap al damunt. Un cop ha llevat, es polvoritza amb aigua per tal que la crosta sigui més cruixent. S'enforna a 200ºC (400ºF) fins que estigui ros (uns 40 minuts).

Bon profit!

2 comentaris:

Núria ha dit...

Quina pinta té aquesta pà Mercé!! El de ceba només he provat a fer-lo una vegada..pero tinc ceba deshidratada i en tornaré a repetir...

Mercè ha dit...

Núria, el de ceba juntament amb el d'olives són els meus preferits. Jo a banda de posar-hi la ceba deshidratada hi afegeixo una mica d'orenga que hi dóna un toc molt bo!