Panellets

Avui, dia de Tots Sants, època de castanyades, Fires de Girona... i no podien faltar els panellets!!
La recepta dels panellets és d'aquelles que n'hi ha tantes gairebé com cases hi ha... i a més a més, de tots els gustos! Jo sempre acabo fent els clàssics ja que són els que més ens agraden: pinyons, ametlla, llimona, coco i xocolata.


Ingredients: (per uns 70 panellets)
  • 450g d'ametlles sense torrar
  • 400 g de sucre fi
  • 1 ou
  • 100 g de patata o moniato cuit
  • pinyons, coco ratllat, cacau en pols, ratlladura de llimona, ametlla triturada.
Preparació:

Es preescalfa el forn a 290ºC (550ºF).

Es trituren les ametlles ben finament, com si fos gairebé farina i es barreja amb el sucre fi i un ou batut. S'amassa i es va afegint la patata o el moniato cuit a poc a poc, segons la massa ho necessiti, és a dir, la massa ha de quedar ben lligada. Es deixa reposar 1-2 hores.
Passat el temps de repòs, es divideix la massa segons els gustos que vulguem fer.
- Pels de pinyons i ametlla, boles petites i es pinten amb un ou batut i s'arrebossen amb els pinyons i ametlles, respectivament. I es tornen a pintar amb ou batut.
- Pels de llimona, s'afegeix la ratlladura de mitja llimona i s'amassa. Amb les mans, es formen boles petites i s'arrebossen amb sucre. Es fa un forat al mig i es farceix amb ratlladura de llimona.
- Pels de coco, s'afegeix una cullerada gran de coco i s'amassa. Es formen piràmides, bolets o la forma que es desitgi. Es pinten amb ou i s'arrebossen amb coco ratllat.
- Pels de xocolata, s'afegeix una cullerada gran de cacau en pols i s'amassa. Es formen boles petites i es fa un forat al mig que farcirem amb xocolata fondant.

Es couen al forn amb la temperatura al màxim entre 3 i 5 minuts.


Bon profit i bona castanyada a tothom!

P.D.: Per donar forma als panellets d'una forma senzilla i ràpida, us recomano que us mireu el vídeo de la Mireia Carbó on ho explica i que ha penjat la Gemma de La cuina de casa. :)

17 comentaris:

Gemma ha dit...

Pinyons a Califòrnia, je je je... aquestes tradicions catalanes han arribat ben lluny :) Deuen quedar molt bonics al costat dels fantasmes de Halloween ;) T'han quedat molt macos!
Bon truco tallar les porcions en ganivet, eh? ;)

Mercè ha dit...

Gemma, de fet els catalans som molt espavilats! Sabies que el primer governador de Califòrnia va ser un català de la Noguera (Gaspar de Portolà)? A banda que el nom, Califòrnia té origen català, etc. Si t'hi fixes però, els pinyons no tenen la forma allargada dels pinyons catalans... Si, si bon truco! Sempre s'aprenen noves idees en aquestes classes, oi? Gràcies per penjar el vídeo! :)

El cullerot Festuc ha dit...

Mercè, seguir les tradicions estan lluny de casa et fan sentir una mica més apropo, no??? T'han quedat espectaculars...segur que deuen haver volat juntament amb els fantasmilles...jajaja!!!
Petunets,
Eva.

Mercè ha dit...

Eva, sempre m'han agradat molt les tradicions i sobretot quan impliquen dolços pel mig. ;) Tu no en fas de panellets??

La Taula d'en Bernat ha dit...

Hola, Mercè, acabo de veure el teu comentari al meu blog i no m'he pogut estar de venir a visitar-te. El teu blog m'ha encantat. Hi ha un munt de receptes interessants i de dolços irresistibles. Aquest flam de boniato ha de ser exquisit... A veure si m'animo a provar-lo. I aquests panellets casolans segur que estan deliciosos. Felicitats!

La Taula d'en Bernat ha dit...

Per cert, si no et fa res, t'adjunto als meus blogs recomanats. Fins aviat!

Mercè ha dit...

Hola Anna! Benvinguda! :) Gràcies! Ja has vist que jo ja et tenia "fitxada" ;)
Els flams de moniato són deliciosos! Van volar!! Avui en volia tornar a fer :p

Glòria ha dit...

Una bona combinació de tradicions: panellets catalans i fantasmes de Halloween.

És difícil trobar els ingredients a Califòrnia?.

Fins aviat

Cuinagenerosa ha dit...

mercè, quina il·lusió aquesta panellets transoceànics. suposo que els devia tastar algun amic americà i devia quedar sorprès i impressionat, perquè t'han quedat realment bé.

Mercè ha dit...

Glòria, depèn... Per exemple, les ametlles per fer els panellets no són com les d'allí, ni els pinyons! O ingredients més específics com la fruita confitada o codonyats... ni somniar-ho! Però es fa com es pot! ;)

Manel, en general aquí queden al·lucinats que cuini tant. És el país del menjar ràpid i preparat! Així que qualsevol cosa que se'ls doni per provar i sigui fet a casa, els hi encanta! De fet, els companys del lab més d'una vegada m'han comentat, fent broma, si els podria portar el dinar fet de casa :p

Mayte ha dit...

Hola Mercè, m'encanta molt el teu bloc, i ja he fet alguna recepta... I referent als panallets, bueno jo feia aquesta recepta fins que em van passar una altre, que no porta ni boniato ni patata, i és deliciosa. A tothom que li he passat (i ja porto un parell d'any) l'han repetit. Si no la coneixes (cosa que dubto, pq tú saps molt...), te l'envio. Salutacions,

Mercè ha dit...

Hola Mayte! Benvinguda i gràcies pel teu comentari!! :)
Doncs si no t'importa passar-me-la, la provaré aquest any!
Me la pots enviar a cuinaperllaminers@gmail.com
Moltes gràcies!!
Aquesta recepta és la que porto molts anys fent-la, i fins ara és la que ens agrada més. Però si tu dius que en tens una de millor, l'haurem de provar!! :)

Marta Padenous ha dit...

A veure si enguany m'animo a fer-ne...i visca les tradicions!!! No s'han de perdre!!!
Ptns

Rosanna Guillem ha dit...

Enguany vaig a fer panellets per primera vegada. Vaig a vore eixos videos que recomanes. Mmmmm, ja se'm fa la boca aigua vegent les teues fotografies!!!!!

Unknown ha dit...

Bones, tinc un dubte i es que he fet la massa i mha quedat poc espessa . Hi poso mes farina o com ho arreglo. Ja està freda la massa ...

Kàtia Maier ha dit...

Ai! Quina raó tens amb això que hi ha moltes receptes de panellets com cases hi ha.
Jo aquest any és el primer que els faig jo, fins ara ho havia fet amb la meva besàvia, però ara com que ja no hi és em toca a mi! I quina feinada! M'ha passat el testimoni i em costarà deixar-ho a la seva alçada!
Són una bona opció aquests que vas plantejar, a veure amb quina em quedo!
Una abraçada! :)

"Jo orenga i tu canyella"

gloria vivas ha dit...

Hola Mercè, vaig trobar la teva recepta buscant una per internet. La vaig trobar senzilla i amb bon aspecte, coincidint amb la que jo coneixía. Tinc un bloc on faig coses d'art-journal (no se si coneixes què és) i volía escriure la recepta en una de les meves pàgines. He fet variacions per fer-la més curta, però com que l'he agafat de la teva entrada, volía que ho sabéssis, he posat un enllaç al teu bloc, l'he estat visitant i m'agrada molt. Espero que no et molesti....
Per si ho vols veure, l'adreça del meu bloc és:
papersdecolors.bogspot.com
L'entrada sortirà publicada demà dilluns 5 de setembre 2015
Gràcies, una abraçada.