Cooking challenge: dolços de Nadal

I ja tornem a ser aquí amb el repte del mes de desembre. :) Aquesta vegada la Quo de QUOcinando ens va proposar elaborar dos dolços de Nadal a lliure elecció... Així doncs, quan vaig començar a pensar què podia fer, em van passar totes aquestes idees pel cap: galetes decorades, catànies, trufes, tronc de Nadal, Tortell de Reis, polvorons, panettone, alguna recepta amb torró com aquesta, aquesta o aquesta... Però clar, tot això ja ho havia fet abans, per tant de repte no en tenia res. ;) Ja està! Amb aquestes que se'm va acudir fer una recepta d'un ingredient típic de la taula de Nadal a les llars catalanes: les neules! "Buff!! Però no he vist a ningú que n'hagi fet! Segur que és dificilíssim! Això sí que serà un repte!"- vaig pensar. Primer vaig buscar-ne la recepta i tant la del Corpus de la cuina catalana com la del llibre d'en Joan Roca, La cuina de la meva mare, eren calcades. Perfecte, primer pas resolt! Aleshores, calia saber bé, com donar la forma de la neula. I casualitats de la vida que va ser la Fira de la Ratafia de Sta Coloma de Farners i com cada any, una famosa pastisseria d'aquesta vila mostrava com fer les neules de forma artesana. Genial! I després d'una recepta complicada com aquesta, la segona proposta volia que fos més assequible i em vaig decantar per aquests bombons de xocolata i fruits secs mooooolt senzills de preparar. ;)


Neules

Per aquells qui desconeguin les neules, són com una mena de galeta cruixent de forma tubular molt típiques de Nadal que es mengen amb cava i torrons.

Neules



Neules



Bombons



Bombons


Logo Cooking Challenge

Podeu trobar la resta de les propostes a continuació:
PER A LES NEULES

Ingredients:
  • 180 g de farina
  • 180 g de sucre
  • 180 g de mantega
  • 240 g de clares d'ou
  • 1 branca de vainilla
Preparació:

Primer de tot, en un cassó i a foc mig-baix es fon la mantega, i es reserva.
En un bol d'acer inoxidable, s'hi barreja la farina, el sucre, la mantega líquida i refredada, les clares d'ou i la polpa de la branca de vainilla.
Amb l'ajuda del túrmix, es barreja tot fins que quedi una massa homogènia i líquida (tipus d'una crêpe).
Es tapa i es deixa reposar un parell d'hores.
Passat el temps de repòs, s'escalfa el forn a 160ºC.
Al damunt del Silpat o de paper sulfuritzat, es formen cercles de pasta d'uns 15 cm de diàmetre i amb l'ajuda d'una cullera o la fusta de fer crêpes es distribueix uniformement per tal que quedi una capa ben fina.
S'enfornen fins que siguin gairebé enrossides. Es retiren del forn i amb molta cura i rapidesa alhora, s'enrotllen al damunt d'un motlle cilíndric (qualsevol estri metàl·lic que tingueu per casa) per tal de donar-los la forma. (Per tal de fer-vos una idea millor, us recomano que mireu el vídeo que apareix a baix a la dreta d'aquesta pàgina).
Es reserven dins un recipient tancat hermèticament.

PER ALS BOMBONS

Ingredients: (per a 30 unitats)
  • 200 g de xocolata negra
  • fruits secs: ametlles, avellanes, festucs, nous, ...
  • fruita seca: panses, orellanes, prunes, taronja confitada, ...
Preparació:

Primer cal temperar la xocolata.
Per això, es desfà la xocolata al bany Maria fins que arribi a la temperatura de 45ºC (113ºF).
Es retiren 2/3 parts de la xocolata i es treballa la xocolata sobre el marbre. Quan arribi a 30ºC (86ºF), es barreja amb l'altre terç que hem deixat al bany Maria, de forma que la mescla final tingui una temperatura de 31ºC (88ºF) (pel cas de la xocolata negra).
Es col·loca la xocolata dins una màniga pastissera.
Al damunt de paper sulfuritzat, es van formant cercles d'uns 4 cm de diàmetre de xocolata temperada. Ràpidament al damunt s'hi distribueixen els fruits que es desitgin.
Es deixen solidificar i es reserven a temperatura ambient en un lloc fresc.

Bon profit!

45 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina passada Mercè, t'han quedat perfectes!! Això sí que és tot un repte! Tenen una pinta de ser tan bones i cruixents... mmmm! Me n'enduc unes quantes per la meva taula de Nadal! Ah! I els bombons res a envejar, eh?
Petonets,
Sandra

Quo ha dit...

Ey guapa, esos barquillos son perfectos... yo los he visto hacer de forma artesanal y son complicadísimos, hay que enrrollarlos enseguida, con rapidez y maña, así que tu reto es de diez... me encantan y esos bombones...mnnnnnn que ricos
besitos

Visc a la Cuina ha dit...

De bombons com aquests sí que n'havia fet; ara bé, de neules no! I ho expliques tan bé que m'animaré a provar-les de fer a casa, t'han quedat precioses!

Unknown ha dit...

Mercèèèèè si es que pensem iguallll!!! Aquestes neules ( bueno, son una mica diferents, però no gaire) eren les que estava fent ahir!!!!! T'han quedat perfectes, qué bones!!!! Saps que son les típiques coses que sempre em porto cap aquí per no anyorar-me tant????. Els teus bombons estàn millor que els del Sprüngli d'aquí jajaja i no faig conya eh????. Unes fotos 10!!! Mil petons bonica

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola Mercè!
Estan perfectíssimes! Ho expliques tan fàcil que sembla senzill però em sembla a mi que em quedarien com un xurro. Quines fotos!!!!!!!!!!! I els bombons una pinta excel•lent! Gràcies

la gemmota ha dit...

ostres Mercè! Crec que el repte l'has superat amb nota! Suposo que fer les neules deu ser tan fàcil i complicat alhora com fer unes bones teules, però, és clar, han de quedar ben cargoladetes!
Molt bona combinació amb la xocolata!
Enhorabona!!

Ingrid ha dit...

Les dos propostes són fantàstiques! però les neules t'han quedat perfectes!!! són autèntique autèntiques! i les fotografies exquisites!
Molts petons

Núria ha dit...

Mercé, impresionants les dues receptes!! però estic al.lucinada amb la perfecció de les neules..

Núria

Margarida ha dit...

Jo, com diuen tots els comentaris que m'han precedit, estic al·lucinada amb la perfecció de les neules! I de les teves fotos!

Què seria el Nadal sense les neules?

Petons

Adriana ha dit...

mare mevaaaa, has fet neules! fantastic!

Miquel ha dit...

Yo los bombones tambien los he echo pero las neulas nunca.Te han quedado las dos cosas expectaculares sobre todo las neulas,parecen igual que las fabricadas aunque entonces el color ya dice que hay algo de casero.
petons
miquel

Mesilda ha dit...

Bona nit Mercè
Les dos propostes m'agraden,però esta vegada em quede amb les neules.
Pots amb tot.T'han quedat fantàstiques!
Besets.

RUBEN ha dit...

Mercè, espectaculars aquestes neules. Jo ara he fet polvorons, i si faig aquestes neules ja tinc el "kit" perfecte pel Nadal!
Una abraçada

Lourdes ha dit...

Este mes he tenido telepatía contigo.. sí.. sí.. y porque la niña intervino eligiendo sus dulces que si no coincidimos en los dos...¡¡en los dos!!.
Te cuento me he comprado la barquillera y ahora mismo voy a comprobar los ingredientes tuyos y así comparo si tengo que corregir algo. Y por otro lado esos bombones con una nuez encima que era mi idea inicial tambien los tuve en mente.
¡¡Qué ilu pensar parecido!!..ja, ja.. Besotess.

marilu perez ha dit...

Que pasada, está todo perfecto. ¡¿y esa tacita tan ideal?! Me encanta el estilismo, besos!

Cristina ha dit...

Mercè, justament avui parlava amb la meva mare de com fer unes neules...i acabo d´entrar en el teu bloc i txan, txaan!!!

Gràcies per donar-nos aquestes classes i...de franc!!! je, je, je

Núria ha dit...

Et diré que les Neules es de les coses que m'agraden més per Nadal...fan Nadal...i els bomboms genials...les fotos molt boniques.
petonets

Ly ha dit...

Uyyy casi coincidimos en los bombones, fue una de las ideas que tuve y no se muy bien pq no los hice :) , me acabo de enamorar d tu primera foto, que pasada!! y esos barquillos... tendré que intentar hacerlos, aunq me temo q tardaré en q me salga algo decente.
bss guapa

fina ha dit...

Als vols de Nadal, les ciutats estan plenes de gent que va amunt i avall, que prepara les festes i va a comprar allò que falta. Ahir passava per un pastisseria i vaig llegir a l’aparador: “neules artesanes fetes a mà" i, vaig pensar no he vist a cap bloc que posi la recepta de les neules i vet aquí un gat vet aquí un gos que la Mercè ens ha preparat les “ Neules”:))
Felicitats¡¡ ets un artista:))

MaryLou ha dit...

Mercè, m'as deixat embadalida amb aquestes neules!!!!
Ets una artista!!!
Petonets

Maria Dolores ha dit...

M'he quedat amb la boca oberta que barbaritat eixes neules t'han quedat impressionants els bombons també però les neules són exagerades.
Un abraç

mercè ha dit...

Però com pots fer aquestes neules tan precioses,
uniformes,
clòniques,al punt de torrat...Quina meravella!,està clar que per molt que ens hi esforcem hi ha coses que només els qui teniu la mà trencada i heu fet 30.000 postres podeu fer...Una abraçada Mercè!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

No m´extranya que et costés trobar una recepta, però si tens un repertori que més complet impossible!!! amb les neules m´has deixat bocabadada, ens agraden moltíssim però em semblen molt i molt difícils de fer...ets una artista!!!! molts petonets

Cuinetes-Carme ha dit...

Mercè,
Tot està fantàstic, quines neules tan maques, tan perfectes, tot està per fer una queixalada.
petons bonica.

Mai ha dit...

Quina feinada t´has fumut estimada...
Fa moooolt de temps em vaig tirar tota la campanya de nadal fent neules, en vaig arribar a fer tantes que tenia els dits insensibilitzats, cremades les gemes , deia que no tindria mai mes les senyals dactilars jjajajaja, d´aquella crec que ben poques n´he menjat , les teves són precioses tant iguals...
Els bombons una delícia i legància al màxim a la taula que caiguin aquest nadal.
petons

Gemma ha dit...

Uau, fer neules casolanes és super difícil, aconseguir que la massa et quedi tan fina i enrotllar-les abans no es refredin... com sempre, t'ha quedat genial!

Eva Flores ha dit...

pensava que per les neules calia una mena de planxa. Tal i com ho expliques sembla tan senzill... t'han quedat perfectes!!!

Coses de Llàbiro ha dit...

Mercè ets un crack: t'atreveixes amb tot i et queda perfecte!!!!!
M'encanten les neules, és començar i no pararia de menjar-ne!
Petonets.

Judith ha dit...

ostres Mercé! has fet neules? aix+o ja son paraules majors! quina passada! petonets

Anònim ha dit...

Genials!!!!!!!!!!!!!!!! Quina perfecció! M'he apuntat la recepta encara no ser pas si m'atreviré.
Una altra cosa, ara mateix t'anava a renyar perquè no conèixer els Jaumetssssssssssss!!!!!! i quan he llegit la teva entrada me n'he adonat que fa anys i repanys que no vaig a la fira de la ratafia de Sta. Coloma (i mira que jo sóc d'allí i els meus pares hi viuen!!!!). Tant de temps com que el meu fill de 11 anys crec que no hi ha estat mai! Ai, ai, ai, no es pot pecar!;-)
Una forta abraçada guapetona!

Maduixa ha dit...

Mercè, això no son neules, son la perfecció amb forma de canutet!!! què fines! l'aspecte es impressionant!

Amb el teu permís m'apunto la teva recepta, sempre n'he volgut fer però em passava com a tu, que no sabia d'on treure-la. Es que si no hi ha neules no sembla Nadal, oi?

Enhorabona preciosa, son les neules més boniques que he vist mai.

un petonàs!

Sonia ha dit...

Neules, no m'ho puc creure, has fet neules....i tant perfectes q si no vingués la recepta de tu, no m'ho creuria q es poden fer neules tant impressionants...

petons,

Teresa ha dit...

Ostres Gemma!!! quines neules!!! t'ha quedat perfectes!!! com ho expliques sembla fàcil... però no se si m'atreveixo. Sembla mentida, pero una taula sense neules no fa Nadal...!
petons!

Jose ha dit...

Quina pasada de neules, Mercè. Me les apunto pel Nadal.
Petons

maragda ha dit...

plas-pla-plas!

Neules! si és que són tan difícils de fer... t'ha quedat genials i si el sabor és tan excel·lent com les fotos ja deuen ser de primer premi...

T'agafo un bombonet per acompanyar el tallat que m'estic prenent ;)

Petons bonica!

Madera y Zinc ha dit...

Amb els "barquillos" em planto....crec que és massa difícil!!! T'han quedat increiblement deliciosos (be de vista, que de sabor es suposa! :D)

El cullerot Festuc ha dit...

neules!!! ufffffff...això si que és un bon repte!!! t'han quedat PERFECTES!!! I segur que boníssims!
Petunets,
Eva.

ISABEL ha dit...

Felicitats per aquestes receptes.
Quin art per fer aquestes neules tan perfectes i segur que super bones.
Petons

Massitet ha dit...

Ostres, una recepta de neules!
A mi que m'encanten! Ves que no gosi fer-les, encara que la part de fer-les fines i enrotllar-les em fa més por que una tronada! Però tot és posar-s'hi, no?

Per cert, la primera foto de les neules és increïble!

Paula ha dit...

humm, qué ricos los barquillos. Tengo yo guardadaa una receta, la compararé con la tuya ;)

Hace muy poquitos días que he estrenado un nuevo blog, solo de galletas decoradas. Estamos de sorteo, pasate ;)

Salu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
http://galletilandia.blogspot.com

Bon Tiberi ha dit...

Hola Mercè!
Enhorabona pel teu bloc. No l'havia visitat mai i he arribat botant d'un bloc a un altre. Però crec que vendré molt sovint per aquí. Fa molt poc que he començat a aquest món blocaire, i em vaig decidir començar per posar un poc d'ordre a les meves receptes i experiments i estic descobrint un univers nou!!.
Quines neules!! Quines ganes!!
Ens veim per aquí perquè m'he fet seguidora, així no se'm passarà cap detall. Un petó!

Irene ha dit...

Hola Mercè!
Que bé que hagis posat la recepta de les neules. El meu AIG em va regalar tubs metàl.lics per fer neules i pensava que em costaria trobar la recepta, però m'ho has posar facilíssim!
Un petó!

puri ha dit...

Mercè, estan tan ben fetes que sembla que les hagis tret de la caixa per fer la foto....Juas, juas, juas.!!
No coneixia el teu blog i he vist el comentari que has deixat a Paula de bontiberi. El teu blog m'encanta i em quedaré un ratet per llegir el que has fet.
Petons, Puri desde
Cooking-lovers.blogspot.com

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris!!

Fer les neules és com tot... cal una mica de pràctica. ;) I també, una mica d'inventiva... per tal que la massa quedi ben fina i plana, a banda de fer servir la tècnica de la cullera (tal com explico a la recepta), podeu coure-ho al forn amb un paper de forn untat al damunt i una olla al damunt perquè quedi ben fi. ;)

Petons!

Alfons ha dit...

només em puc treure el barret davant d'aquestes neules ... impresionants!!!... segur que ho intentés aviat per casa ...