Panellets de la Carme Ruscalleda

Diumenge vinent és el dia de Tots Sants i per tant toca celebrar la castanyada. I en una diada com aquesta no hi poden faltar els tradicionals panellets!
Aquest any, per variar una mica la recepta de tota la vida, m'he decidit a provar els panellets de la Carme Ruscalleda del seu llibre Cuinar per ser feliç. Haig de dir que la Carme Ruscalleda és una de les meves cuineres preferides, no tan sols per les seves receptes, com les explica i les detalla, sinó perquè quan les fas a casa, surten delicioses, i haig de dir que fins ara, no he fet ni una recepta seva que no m'agradés! Així doncs, aquests panellets de la Carme, en són un exemple més! De-li-cio-sos!! :)

Panellets

I tot compartint alguns panellets amb amics d'aquí, m'ha permès aprendre que a Corea, en aquesta època de l'any, es mengen uns petits dolços fets amb castanya i nous. Si us pica la curiositat, estic parlant d'aquests pastissets. Deliciosos també! :)

Panellets

Ingredients: (per a uns 60 panellets)
  • 1/2 kg d'ametlles en pols
  • 350 g de sucre
  • 150 g d'aigua mineral
  • 1 clara d'ou
  • 200 g de pinyons
  • 200 g de coco ratllat
  • cacau en pols
  • ratlladura de llimona i/o taronja
  • llimona i/o taronja confitada
  • 1 rovell d'ou per pintar
Preparació:

En una cassola, es mescla l'aigua i el sucre. Es posa a foc mig fins que arrenqui el bull i es deixa bullir fins aconseguir textura de xarop.
A continuació, s'hi aboquen les ametlles en pols, i es remena continuament amb l'ajuda d'una espàtula de fusta durant uns 2-5 minuts més fins que la pasta quedi ben lligada i es desenganxi de les parets.
Es retira del foc i es deixa refredar.
S'incorpora a la mescla la clara d'ou sense muntar, i es barreja bé.
Es deixa reposar la massa a la nevera durant un mínim de 2 hores. (Es pot deixar tota la nit fins l'endemà).
Es divideix la massa en diferents porcions segons els gustos que vulgueu preparar.

- Per als de pinyó:
S'agafa una porció de massa, i es formen boles petites que s'arrebossen amb els pinyons. Es col·loquen al damunt d'una safata amb paper de forn i es pinten amb rovell d'ou diluït amb 6 gotes d'aigua. S'enfornen a 200ºC (390ºF) fins que quedin rossos (uns 6 minuts). D'aquesta manera, l'interior queda ben tendre.

- Per als de llimona i/o taronja:
S'agafa una porció de massa, i s'hi barreja la ratlladura de llimona i/o taronja. Es formen petites boles i s'arrebossen amb sucre. Es col·loquen al damunt d'una safata sobre paper de forn i es decoren amb un tros de pela de taronja i/o llimona confitada al damunt. S'enfornen a 200ºC (390ºF) fins que quedin rossos (uns 5 minuts).

- Per als de xocolata:
S'agafa una porció de massa, i s'hi barreja una mica de cacau en pols i es barreja fins aconseguir una mescla de color marró uniforme. Es formen petites boles i amb el dit petit, es marca un petit forat al centre. Es col·loquen al damunt d'una safata sobre paper de forn. S'enfornen a 200ºC (390ºF) fins que quedin rossos (uns 5 minuts). A continuació, es desfà una mica de xocolata negra al bany Maria i s'omple el centre del panellet.

- Per als de coco:
S'agafa una porció de massa, i s'hi barreja el coco ratllat. Se'ls dóna la forma desitjada i s'arrebossen amb coco ratllat. Es col·loquen al damunt d'una safata sobre paper de forn. S'enfornen a 200ºC (390ºF) fins que quedin rossos (uns 4 minuts).

Bon profit! Bona Castanyada! I bones Fires de Girona! :)

66 comentaris:

maragda ha dit...

Bona castanyada igualment! i quins panellets tan magnífics i deliciosos..., jo els faig de manera diferent, però crec que provaré aquesta altra, que sembla molt més senzill de fer, i estic d'acord amb tu sobre el que dius de la Carme Ruscalleda!

Hem publicat una recepta teva, adaptada, del pastís de neu que va agradar molt a casa, així que moltes gràcies per aquests petits moments de felicitat!

E ha dit...

Visca els panellets de la Mercè Ruscalleda!!!

Laura ha dit...

Bon dia!!
Quina casualitat!! jo també he fet servir aquesta recepta. La vaig escoltar l'any passat que la donava la Carmen Ruscalleda per la radio i em va agradar. Els vam provar i van sortir bonissims!!
I els teus tenen una pinta que ni t'explico!!
Petonets!!

Gemma ha dit...

Aquesta recepta m'agrada molt més que les que porten tanta quantitat de sucre com d'ametlla. I si és de la Rusca, segur qu eés un 10!!!
A veure si t'animes amb els dolços coreans i els poses al blog ;)

MaryLou ha dit...

Quins panellets tan macos t'han sortit!!!
Jo tambó els faig d'una manera diferent, pero els provaré aquests!
Dissabte vaig al Museu de a Xocolata a un altre taller, aquesta vegada de panellets, però els de casa ja els tindré fets!
Ja us explicaré els "truquillos", com sempre.
Petonets

Marta Padenous ha dit...

Enguany, els panellets ni me'ls miraré...alguns ingredients que has fet servir i el meu organisme sembla que estan barallats...ostres..jo que sé segur que haguessin guanyat els panellets!
Em conformo amb veure'ls
Ptnts

Reme y Núria ha dit...

Aquests panellets t'han surtit espectaculas, yo sempre faig la mateixa recepte, pero probaré la de la Carme Ruscalleda, com dian "cada maestrillo tiene su librillo".
Petons

Ruben ha dit...

Nosaltres ens vam afanyar a fer panellets per ser els primers a treure'n recepta aquest any, i resulta que tothom ha tingut la mateixa pensada!!!

Delicias ha dit...

Aquest any és la primera vegada que farem panellets, seguirem els teus pasos que amb la Ruscalleda i la Merce tenim garanties de que sortirà molt bé, un petó.

Eva Flores ha dit...

ooohhhh què bonics!!!
aquest cap de setmana també faré els tradicionals panellets.
Bona castanyada!
pt!

Unknown ha dit...

No se si ens donara temps de fer panellets aquest any, xq tb volem fer les carbasses, jeje. Pero m'apunto la recepta. Es nota diferencia amb els panellets classics??
** petonets

Mai ha dit...

és temps de panellets y castanyes y no poden faltar a les nostres cases , jo els faig igual i no fallen mai.

Bona castanyada!

mai

MAR ha dit...

quina gracia jo feia una recepta de panelles que era la que ha fet la meva mare tota la vida, i quan em va caure a les mans els llibre de la Rusqui els vaig fer i mai més l'he canviat ... ja ho tinc tot comprat per fer la operació panelles el dijous i fer propiament els panellets el divendres .... quina gracia

PEtonets i cap a barraquest toca !!

Unknown ha dit...

El meu marit ja fa dies que em demana i sempre els faig iguals, així que per variar una mica faré aquest de la Carme Ruscalleda, tant quedat de vici. Que tinguis una bona castanyada encara que sigui a la distància ( estic per trucar a la teva germana a veure que far, si vol compartir uns panallets,jaja). Un petonàs

la vella carmanyola ha dit...

Apa! que feia dies que no passava per aquí i entre les magdalenes de formatge, el milfulles de xoco i els panellets de la rusqui!!

Jo també en faré però tal com ens els va explicar la Mireia Carbó, ja els posaré ;))

Records

Ivana ha dit...

UMM!! QUE BONS!!! jo els vaig fer l'altre dia i encara no he fet les fotetes, però no sé si em donarà temps!! ja! ja!
disfruta de la revetlla i d'aquests panellets!
petonets

RUBEN ha dit...

Mercè! Ets de les primeres a fer panellets, eh? Molt bons aquests que presentes. Bona castanyada! I bon Halloween també no?

Mayte ha dit...

Quina sorpresa!!! No sabia que aquesta recepta era de la Carme Ruscalleda... jo la tenia d'un curset de cuina de fa temps... per raó es tan bona, i té tan èxit.
Disfruta la castanyada, Mercè !!!!!

TROTAMUNDOS ha dit...

Siempre los he probado y me encanta, pero jamás los he hecho, los tengo pendiente, así que este año tengo que ponerme las pilas.

Te han quedado esplendidos y con una presencia rotunda, sin son tentadores.

Besotes.

josep ha dit...

Mercè,
S'acosta Tots Sants i els panellets no poden faltar. Les tradicions son les tradicions i si son tan dolces i delicioses com aquestes que has fet de la Ruski, oli en un llum. Una abraçada

Mònica ha dit...

Ostres panellets!! Això vol dir que ja se'ns acosta el fred i en un tres i no res Nadal. Mare meva!
Els teus panellets tenen un pinta deliciosa.
Mònica

Maria Dolores ha dit...

Els panellets me chiflen sobre tot els de pinyons. La recepta venint d'ella es perfecta.

Alfons ha dit...

Aquesta recepta de panellets de la Carme Ruscalleda sembla que te molts i molts seguidors, i no m'extranya doncs surten molt i molt bons,... el teu assortiment te una pinta... fantàstica!!...
una abraçada!... Ah!.. i bona castanyada a tothom!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Merce; Uns panellets per aquesta "diada", encara que amb aquesta cara tant i tant bona que fan, es podríen fer cada "dia"... i per que no? sinó cada día, al menys de tant en tant, sense esperar Tots Sants. Que vaigi de gust Merce¡¡. Josepb

Núria ha dit...

Segur que estaven per morir-se de gust Mercè!
Jo tinc la sort d'haver anat 2 cops al seu Restaurant i tot el que digui la Ruscalleda va a misa!!!!!

Els meus panellets de l'any passat eren d'una recepta de la Mireia Carbó i van quedar espectaculars també :D.

El cullerot Festuc ha dit...

A mi els panellets no m'acaben d'agradar massa...m'en menjo un o dos i ja estic tipa!! Els de codony i els de coco son els meus preferits! quin goig que fa aquesta safata!!!
Petunets,
Eva.

lourdes ha dit...

Hola Mercè des de Girona amb Fires!!!!
Quina pinta tenen aquest penellets.!!! i jo que soc negada amb la pastisseria !!!!!no que no m'agradin....ja t'ho he comentat altres vegades, que no em surt res de dolç ! (bé alguna cosa,poca)
Una abraçada

dolçosdesdecasa ha dit...

Bona castanyada!!! jo ja fa uns quans anys que faig aquesta recepta, abans hi posava patata, com feia la meva mare, però així queden perfectes i els pinyons no costa gens que s'enganxin.
petó

PILAR ha dit...

T´han quedat fantàstics! Una recepta molt interessant i molt diferent de la que jo faig servir. L´anoto per al proper any perque aquest vaig molt atrafegada i no crec que tingui temps.
petons!

Rosa ha dit...

Uffffffffffffff ahora me comia yo unos cuentois de estos panallets, aun no me comi ninguno este año, y si ya fuesen acompañados de un pastelillo de los de abajo imagina, lo de la masa de hojaldre con chocolate no tardaré en provarlo.
Un besito y buen finde

ELS PEIXOS ha dit...

T´han quedat perfectes!!!!

No tot són postres ha dit...

Magnífics els panellets.
Espero que hagis triomfat.
Jo aquest any no en faré, espero que hi hagi algú que s'animi i m'estalvii la feina, jejej
PTNTS
Dolça

bajoqueta ha dit...

Perfectes! De pastisseria com no :)

Unknown ha dit...

Quin goig de panellets Mercè!
haig de tastar també l'any que ve això de fer el "xarop" amb el sucre i l'aigua!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Què macos t´han quedat!!! semblen fets de pastisseria!!! i la recepta és diferent de la meva, hi ha que veure las varietats que es poden fer d´una mateixa cosa oi? els cocos m´han recordat la meva infantesa, la meva mare també els feia i amb la mateixa forma que tu...petonets guapa!!!

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots/es pels vostres comentaris!! Espero que passéssiu una bona castanyada! :)

Gemma, per fer els dolços coreans necessito la recepta i el motlle especial per fer-los!! ;)

Surfzone, la raó per la qual em vaig avançar és per distribuir una mica la feina (en un mateix cap de setmana celebrar la castanyada i Halloween és massa! ;))

Tinkerbell, per mi els clàssics els trobo massa dolços i tot i que aquests també ho són, ens van encantar!

Petons a tots/es!

Oriol ha dit...

Molt bona recepta! la millor que he provat. Ara be, un avis. Jo ho faig amb 700gr d'admetlla i surten uns 35-40 panellets ( tamany mitg-petit). Es dir, que amb 500gr se'm fa molt dificil de creure que en surtin 60 com diu la recepta. Gracies!

Mercè ha dit...

Oriol, encara divendres en vaig fer 45 amb 300 g d'ametlla! Així que tot depèn de la mida que els facis. ;)
Jo més aviat prefereixo fer-los petits, per així anar picant una mica de cada.

Pastisset ha dit...

Hola!
Jo també he fet servir aquesta recepta i m'han sortit uns 60 panellets. Estan bonissims!!!

Oriol ha dit...

Caram! llavors estem parlant que estic fent una panellets XXXL, sera que ho faig a Uk i aqui tot es gran. moltes gracies per les repostes i dema tornare a fer Panellets, no Panellots! ;P

Anònim ha dit...

Jo els acabo de fer ara amb la meva petitona.
Una recepta genial!!! ;-)

Anònim ha dit...

Bon dia a tothom, Només indicar qeu amb aquestes proporcions que surten es totalment impossible que at surti la massa.!!!! Ho hi pogut arreglar posan 3 ous batuts....i 1/2 patata...
Bé al final bons panellets i a veura si algú em pot dir la proporció adecuada per properes festes...
Salut!

Mercè ha dit...

Anònim, doncs aquesta recepta l'he provat jo mateixa i molta altra gent i FUNCIONA! I a més, són boníssims! Així que més aviat crec que hi ha quelcom que no deus haver fet bé. ;)

Anònim ha dit...

Referent al comentari del 28 d'octubre, sobre la recepta dels panellets, si has de posar patates i mes ous, potser no posis atmella i facs truita de patates. La recepta de la Ruscalleda es FANTASTICA!!! I surten perfectes





Joaquina ha dit...

Gracies per compartir la recepta. Seguint els teus consells no he tingut cap problema. Molt bons i delicats. Els repetiré molts anys. Petons,
http://lacocinadelosinventos.blogspot.com.es/2012/10/panellets-de-la-carme-ruscalleda.html

Anònim ha dit...

Bones, he seguit els teus passos i m'han sortit bonissims. A tohtom li ha agradat. Moltes gracies

Anònim ha dit...

hola!! Quina recepta més ben trobada!

Escric desde USA...i ja que ells ens importen el Halloween, jo els importo la Castanyada!

El que passa que tinc un gran problema: se m'estarrufen els panellets. El meu forn arriba fins a 500 F (260º) i crec que no estic causant el xoc tèrmic necessari per a què quedin rossets i no estarrufats....alguna idea?? Avui he provat amb 4 panellets i he escalfat el forn per 10 min a 400F....no ha estat "l'estarrufada" de l'any passat....però no són aquesta meravella de la foto!!
Gràcies!!

Mercè ha dit...

Anònim, quan cous els panellets, el forn ha d'estar calent a la temperatura de 200ºC o 390ºF. Per tant, potser amb 10 minuts el teu forn no s'escalfi... de totes maneres, cada forn és un món. ;)
L'altra possibilitat és que el xarop sigui massa líquid i llavors els panellets tinguin un contingut massa alt d'aigua i al escalfar-se per això "s'estarrufen".
Per saber quan s'arriba a la textura de xarop, el que jo faig és agafar una cullera petita i agafar una cullerada de l'almívar, la treus del foc i la gires cap per avall (dins la pica). Si forma gotes denses i d'una textura enganxosa és que ja està llest.

Unknown ha dit...

moltes gracies per deixar aqui aquest fabulosa recepte dels panellets - ho probare el proper any, a veure com surten - fins aviat - Ramon

Maria Isabel ha dit...

Deliciosos!
L'any passat vaig provar fer els de patata i m'agraden molt més aquests!
Soc la cuinera de la casa i mai havia fet una recepta tan bona.

Seguiré mirant les receptes de la Carme, segur que trobo algo interessant. Moltes gràcies!

Anònim ha dit...

Jo fa 2 anys q els faig amb aquesta recepta i els portem al cole de la meva filla el Dia de la Castaña (aixi es diu la castanyada a Extremadura ;) avui els companys ja li han preguntat si els portara tambe aquest any!! I tots tenen la recepta des de l any passat q ens la van demanar :)

Anònim ha dit...

Un desastre de panellets. Crec que és la primera i l'última vegada que els faig. L'hi he hagut de posar una patat i no ha servit de res. La masa molt líquida i han quedat un desastre

Mercè ha dit...

Anònim, segurament el que t'ha passat és que l'almívar no t'ha arribat a textura xarop. ;)

Unknown ha dit...

Hola, crec que en el procés hi hagut un problema i ara al fer les boles, son poc compactes. Em pots dir com ho puc arreglar? Hi tiro mes farina?
Gracies

Mercè ha dit...

Tresin's, doncs segurament el que t'haurà passat és que el xarop encara no hagués arribat a xarop. La única manera que se m'acudeix és o bé afegint més farina d'ametlla i també un xic de moniato o patata bullida (el que més t'agradi), però ja no serà el mateix. ;)

Maria ènia ha dit...

Que bons! Ñam- ñam! M'encanten, aquests panellets! Gracies Carme! Estic cofoia d'haber fet un postre tan exquisit. Gracies! Ara mateix m'estic menjant d'un. Apa, a fer mes! Si casi em donen una medalla a la millor cuinera. Apa, un petonás.

Unknown ha dit...

Un vertader èxit, boníssims i no massa dolços.

Recepta excel·lent, a guardar en el quadernet de cuina.

Els que porten cacau, els he arrebossat amb sucre blanc, i queda contrastat amb el color marró.

Anònim ha dit...

Els panallets de la Carme Ruscalleda son bonissims,jo els faig fer l'any passat i aquest any els tornaré a fer.Bona castanyada.

Anònim ha dit...

Hola Bloquers!!!
Estic fent aquests panellets.
Estic en la fase de deixar refredar després de treure'l del foc, abans de posar la clara...
Suposo que una mica tebi ja estarà bé... o cal que estigui fred del tot... :(
Espero que llegiu ben aviat aquesta entrada!!! per solucionar-me el problema... :D
Moltes gràcies...

Mercè ha dit...

Anònim, la clara s'afegeix quan la mescla sigui a temperatura ambient.

reneevivien ha dit...

Els estic fent per segon any consecutiu el de la Carme seguint la teva recepta. Molt bons!

reneevivien ha dit...

És el segon any que faig la recepta. Aquest any des del teu bloc. Molt bons!

Anònim ha dit...

Doncs a mi m'ha quedat la mescla tan compacta q per afegir-hi la clara vaig haver de fer anar el passapures, i em va costar! Es tan dura q es impossible barrejar-hi el cacau ni que s'hi enganxin els pinyons! Potser el xarop era massa espes? Com ho puc arreglar? A que s'assembla la consistencia de la massa? Es la primera vegada que faig panellets. Ajuuudaaaaa!!!

Mercè ha dit...

Anònim, això segurament és degut a què has fet el xarop massa espès!! La massa ha de quedar d'una consistència com de plastilina, és a dir, una massa modulable.

Oriol ha dit...

Un any més un exit total.ja fa forces anys qu segueixo aquesta recepta i mai ha fallat gracies!

Renee Vivien ha dit...

Fa anys que faig aquesta recepta. No falla mai. La millor.