Pasta de full de xocolata o milfulls de xocolata amb crema de taronja
Igual com la pasta de full clàssica, es composa de dues masses: una feta majoritàriament amb mantega i en aquest cas una mica de cacau, i l'altra feta majoritàriament amb farina amb una mica de mantega. I igual que la pasta de full clàssica, la massa de mantega va embolicada per la de farina.
Tal com vaig comentar, fer la pasta de full no és fàcil, sinó un procés llarg i entretingut, però que si comptem l'estona que realment treballem la massa, es redueix a una horeta o poc més. ;)
La raó per la qual he fet aquesta variant és per engrescar-vos a què feu la pasta de full a casa. Val la pena!! El seu gust és moooolt millor que la de compra! I a més, podeu fer variants com aquesta de xocolata. :p
I crec que no cal que us digui que era impressionant!!! :)
La recepta l'he extreta del llibre del mestre pastisser Pierre Hermé, Chocolate desserts del qual ja us vaig parlar.
I aquesta pasta de full de xocolata, es fa servir de la mateixa manera que la pasta de full tradicional. Pel fet de ser de xocolata no canvia la forma de tallar-la, treballar-la ni coure-la. Ben igual que la clàssica!
Ingredients: (per una mica més de 1/2 kg)
- Per a la primera massa:
- 212 g de mantega sense sal a temperatura ambient
- 25 g de cacau en pols
- 93 g d'aigua mineral
- 5 g de sal
- 210 g de farina fluixa
- 35 g de mantega sense sal, fosa i a temperatura ambient
- 250 ml de suc de taronja
- ratlladura de la pela d'una taronja
- 55 g de sucre
- 1 ou
- 25 g de farina de blat de moro (tipus Maizena)
- Per a la primera massa:
Es col·loca la mantega en un bol, i es bat amb l'ajuda de la batedora de barnilles, fins que quedi suau.
S'incorpora el cacau fins que quedi completament absorbit en una massa homogènia.
Se li dóna forma quadrada d'uns 10 cm per banda; s'embolica amb paper film i es reserva a la nevera un mínim de 2 hores.
- Per a la segona massa:
Primer de tot, es desfà la mantega al microones i es deixa refredar a temperatura ambient.
En un bol, s'hi afegeix la farina i es forma un forat al centre.
Per altra banda, es barreja l'aigua amb la sal, i s'aboca dins el forat.
Fent servir una forquilla, es tira la farina del voltant al damunt de l'aigua.
A continuació, s'hi barreja la mantega fosa i a temperatura ambient, i es continua barrejant.
Si la massa la veieu molt seca, hi podeu afegir 2-3 cullerades més d'aigua.
Al final, no espereu una massa llisa i perfecte, sinó tot el contrari: fibrosa i dura.
S'amassa un parell de minuts més.
Se li dóna forma quadrada d'uns 15 cm per banda; s'embolica amb paper film i es reserva a la nevera un mínim de 2 hores.
Passat el temps de repòs a la nevera, es col·loca la segona massa al damunt de la superfície de treball ben enfarinada (el marbre és ideal).
Amb l'ajuda del corró, s'estira formant una massa rectangular d'uns 30 x 18 cm. (Mentre l'estireu, aneu comprovant que no se us enganxi a la superfície, i si cal aneu empolsimant-la amb farina).
Tot seguit, es col·loca la primera massa de forma que cobreixi la meitat inferior de la segona massa. Es doblega la segona massa al damunt, de forma que la primera massa quedi ben embolcallada. Si cal, premeu amb els dits tot voltant perquè quedi ben segellat. S'hi passa una mica el corró per les dues bandes (suaument); s'embolica amb paper film i es reserva a la nevera un mínim de 2 hores.
Per fer el primer plec, es col·loca la massa refrigerada al damunt d'una superfície de treball ben enfarinada, i amb el corró, s'estira fins formar un rectangle que sigui 3 vegades més llarg que ample, és a dir, d'uns 20 x 60 cm. Aleshores, es doblega el terç inferior cap al camunt del terç central de la massa, i el terç superior al damunt. Per tant, ara tenim 3 capes de massa. S'expulsa la farina sobrant, s'embolica amb paper film i es reserva a la nevera un mínim de 2 hores.
Per fer el segon plec, es col·loca la massa de forma que la part tancada ens quedi a l'esquerra (la que ressembla el llom d'un llibre). I es repeteix el mateix procediment que abans: formar un rectangle d'uns 20 x 60 cm, i fer els plecs per formar 3 capes. S'expulsa la farina sobrant, s'embolica amb paper film i es reserva a la nevera tota la nit.
Començant sempre amb el "llom" a l'esquerra, es formen 4 plecs més seguits dels corresponents intervals de refrigeració. És a dir, al final, haurem d'haver fet un total de 6 plecs.
(Quan hàgiu realitzat el quart plec, veureu com la massa ja queda homogèniament de color marró-cacau).
En aquest punt, la massa es pot guardar a la nevera fins a 48 hores o es pot congelar durant un mes. Si la voleu fer servir immediatament, li heu de donar un mínim de repòs a la nevera de 6 hores, i aleshores ja està llesta per fer servir.
Per fer el milfulls, es preescalfa el forn a 220ºC (425ºF).
Sobre una superfície enfarinada, s'estén la pasta de full amb l'ajuda del corró fins a un gruix d'uns 3-4 mm.
Es col·loca al damunt de paper de forn, prèviament untat. Es punxa la pasta de full amb una forquilla per evitar que creixi. Es col·loca una altra làmina de paper de forn untat al damunt. I una segona safata al damunt. D'aquesta manera la pasta de full queda premsada.
S'enforna durant uns 15 minuts. Es deixa refredar a temperatura ambient i es talla amb cura a quadrats de 10 cm per banda.
Es prepara la crema de taronja tal com vaig explicar aquí. I es deixa refredar a temperatura ambient tapada amb paper film.
Pel muntatge, s'agafa una porció de pasta de full que es col·loca a la base. Al damunt, s'hi escampa la crema de taronja. I com si es tractés d'un sandwitx, es col·loca una segona porció de pasta de full amb la crema al damunt. I finalment, la porció superior.
Per decorar, es col·loquen unes tires de pela de taronja confitada (per confitar-la podeu seguir les instruccions d'aquí). I s'empolsima amb una mica de sucre glaç.
Bon profit!
25 comentaris:
No he probat mai de feer la pasta de full, sempre he pensat que seria molt difícil. La tinc a pendent des de no se quan! La faré amb les teves instruccions i ja et diré!!
Quins pastissets tan macos!!!
Petonets
Ostres no ho habia vist mai aixó de la pasta de full de xocolata!! quina idea més bona!!
I la presentació perfecte com sempre!
Petonets!
No he probat mai la pasta de full amb cacao...em sembla una idea genial!!!! La combinació amb la crema de taronja deu ser increible!
Petunets,
Eva.
què bona ha de ser la pasta de full de xocolata. A veure si acaben d'entrar els freds i em poso per feina!
pt!
M'he quedat sense paraules, impresionant.
he hecho hojaldre en multitus de ocasiones, perto nunca le puse chocolate, asi que te copio la idea y para la próxima, será con cacao la masa.
Tienen una pinta increible estos pastelitos, y yo a dieta jajajaja.
Un besito y bon dia
Que bonica presentació i ha de ser de bó!!ummmmm, la crema aquesta a de ser pura delicia!
Petonets preciosa!
Vanesuky.
Estic segurissima que no hi ha color de la feta a casa a la comprada però es que porta una feinada que deu ni dor, tu pq ho tens per la ma i ets un crack dolç ... pero jo...
petunikus
Mercè, quina delicia de pasta de full, de xocolata !!! m'hauré d'animar i fer-la... després dels panellets haurà de caure!
petó
Nena no havia vist mai pasta fullada de xocolata , el meu marit en fa i d'aquesta no he vist que en fes mai.Li tindre que ensenyar el teu bloc que crec que li agradarà molt.T´ha quedat espectacular , la pasta de full i la crema també.
Felicitats Mercè.
Hola guapa, ésta receta me viene de perlas pq tengo claras para parar un tren. Merci,Elvira
Ai mare quina cosa més bona. Això si que mereix un premi, un premi per compartir-lo. Salut!!!!
Mercé; Mil fulls amb xocolata i taronja, aixó és genial -genial com sempre Mercé- un encant de recepte, per no moure's de la teva cuina. Que vaigi de gust Mercè¡¡. Josepb -menja de bacallà-
Bona vesprada Mercè.
Açò és ja la repera!:La pasta de full de xocolate,amb la crema de taronja quedara deliciós ummmm......com m'agrada eixa cremeta que xorretga!
Besets.
Mercè ara ja ets tota una experta en pasta de full, eh? invertida, normal, amb xocolata... de tota mena! Tot i així, ami no em convençaràs que és fàcil, eh? je je je...
La combinació de la xocolata amb la crema de taronja ha de quedar sublim.
la pasta de full és una de les meves receptes pedents...sempre acabo comprant-la feta...prometo fer-la!
Felicitats per aquests mil fulls amb crema de taronja (la meva preferida!!!)
Ptnts
Uauuuu pasta full de xocolata no ho tastat mai quina meravella y amb la crema de taronja mes encara.
Que ricooooo, este hojaldre te ha quedado perfecto y la crema le va muy bien.
Besos
Per mi molt complicat, però em trec el sombrero.
LLàstima que estigui tant lluny sinó em passaria a probar-ho.
Fins aviat.
Meracè,
Això està dient: menja'm, menja'm.
Quin goig, bé com sepre ho fas, però de debó, im-pressionant.
Una abraçada,
Moltes gràcies a tots/es pels vostres comentaris!! :)
Eva, aquí precisament fred tampoc fa que diguem. ;) Però et dono la raó que amb la calor és més complicada de treballar. :)
Gemma, doncs la raó per la qual us intento convèncer als que no n'heu fet mai, és perquè veient l'explicació impressiona més del que és! De veritat! A mi em passava el mateix, i un cop superada la por, si vas seguint les instruccions pas a pas, ja veus el resultat! ;)
Petons a tots/es!!
Mercè, estic al.lucinada d´aquesta maravella de milfulls que ens has preparat. Una combinació increible.
Petons!
Molt ben presentat :)
Hola!! Te una pinta impressionant!! Pero tinc una pregunta: si fas la pasta de full sense xocolata, la primera massa només es mantega batuda?? O cal posar farina per substituir la xocolata??
La provaré de fer. Merci.
Esther, si vols fer pasta de full normal, aquí tens la recepta:
http://www.cuinaperllaminers.com/2009/10/cuina-per-llaminers-catalunya-radio-i.html
Publica un comentari a l'entrada