Coca de llardons



Vas amb una mica de retard, no?
Sí, però val més tard que mai!! Oi tant!

Doncs això mateix. Feia uns quants anys que no menjava coca de llardons. Aquí no en tenen ni idea de què són. Així que demanar-ne és com predicar en el desert. I dies enrera, quan vaig entrar al blog de la Judith, La cuina de l'estany, que per cert si no el coneixeu us recomano que hi doneu una volta, hi vaig veure la seva coca de llardons... oh, oh, oh!! quins records em van venir al cap! Era la coca que més s'assemblava a la que menjàvem a casa. No la típica coca de llardons de pasta de full, sinó una coca feta amb llevat fresc, i els llardons i la matafaluga dins la massa... M'atreviria a dir, que és la versió gironina de la coca de llardons. Així que immediatament li vaig enviar la recepta a la meva mare. Ella, puntual, el dijous llarder la va fer. I oh, que bona!! :) I la meva mare, com a marassa que és, em va enviar un paquetet amb el llard, els llardons, la matafaluga i els pinyons catalans perquè pogués fer una bona coca. D'aquí el retard, però sabeu què? L'espera ha valgut mooolt la pena!!!! ;)
DE-LI-CIO-SA!!

Coca de llardons

Ha volat en un tres i no res!! Però no sabeu com n'he gaudit!!!! :)

Coca de llardons

Coca de llardons

Coca de llardons

Jo he fet les meves petites variacions. I com que jo no tinc thermomix, aquí la teniu tal com l'he feta jo:

Ingredients: (6-8 persones)
  • 400 g de farina de força
  • 100 g de llet sencera
  • 100 g d'aigua
  • 175 g de llardons
  • 150 g de llard de porc
  • 100 g de sucre
  • 20 g de llevat fresc de flequer
  • 5 g de sal
  • 3-4 cullerades petites de matafaluga en pols
  • 50 g de pinyons
Preparació:

En un bol gran, s'hi barreja l'aigua i la llet tèbies.
S'hi afegeix el sucre, la farina i el llevat. Es barreja fins aconseguir unir tots els ingredients.
Tot seguit, es transfereix la massa al damunt d'una superfície llisa i s'amassa fins aconseguir una massa homogènia que no s'enganxi a les mans. (si voleu veure com cal amassar, us recomano que mireu aquest vídeo tal com va recomanar l'Eva de Ma Petite Boulangerie).
A continuació, s'hi afegeix la sal i el llard, i es continua amassant fins que la massa absorbeixi tot el llard.
Finalment, s'hi afegeixen els llardons i la matafaluga. I s'amassa per a què quedi ben homogènia.
En aquest punt, es forma una bola i es tapa amb un drap de cuina. Es deixa reposar durant uns 30 minuts.
A continuació, s'extén la massa al damunt d'un tros de paper de forn enfarinat, i se li dóna forma de coca d'un gruix de 1-1.5 cm.
Es tapa amb un drap i es deixa llevar tota la nit. (Lleva molt poc, però aquest temps li dóna esponjositat a la massa).
L'endemà, es preescalfa el forn a 180ºC (350ºF).
S'empolsima la coca amb sucre i pinyons, i s'enforna durant uns 20-25 minuts fins que sigui rossa.
Es deixa refredar i ja està llesta.

Bon profit!

44 comentaris:

Paula ha dit...

Ains, no tengo ni idea de qué son los llardons, me los puedes aclarar??? porque el supertraductor me dice que son chicharrones y eso a mi me suena a pescado y tu coca no tiene mucha pinta de llevar pescado pulverizado, juas

Gracias. Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

Gemma ha dit...

Ostres, no coneixia aquest blog.. ara mateix me'l miro, que si totes les receptes que té són com aquesta, mmm......

PILAR ha dit...

Mercè t´ha quedat fantàstica! Aquesta versió gironina de la coca ha de ser moooolt bona. Jo sempre la faig amb pasta fullada i la veritat es que aquesta variació m´ha captivat.
Petons!

Carmen ha dit...

Com m'agrada aquesta coca, t'ha quedat booooona... Ptons

Eva Flores ha dit...

Quina coca més bona!!!!! i tant que déu haver valgut la pena esperar, per delicies com aquesta sempre ho val.
Gràcies per la teva referència al meu bloc.
pt!

Alfons ha dit...

una variacio molt i molt temptadora... i segur que, com la de pasta de full, per no parar un cop l'has començat,... vaig a veure el bloc de la teva amiga,
Fins aviat!

ARA ha dit...

Mercè, no coneixia aquesta versió de la coca de llardons i haig de dir que tot i que la de full m'encanta, trobo que aquesta ha de quedar bonissima, me la copio per que segur que la probaré.

un petó.

Ara.

Unknown ha dit...

Ohhhhhh!!! Imposible aconseguir llard i llardons per aquestes terres, hauré de fer una mica de "contrabando" com tú per poguer fer una coca tan fantàstica com la teva!!! Jo també prefereixo d'aquest estil que amb pasta de full, es una delícia imaginar com hauría d'estar!!!!Salivant estic,jaja, per culpa de la teva coca,jaja. Petons guapíssima

Mai ha dit...

Estimada, he fet un llarg viatge fins a Califòrnia per buscar la coca de llardons que m´han dit que t´ha quedat impressionant.
Crec , pel que veig , que el viatge tot i que llarg que ha valgut totalment la pena, ja te´n contaré els resultats.
Aish, això és amor i dedicació , a veure qui fa tots aquests quilòmetres per una fantàstica coca de llardonsi sort que sabia on anar ,si no ves a saber on hagés tingut de buscar-la.....
petunets bonica

Quo ha dit...

Creo que en Salamanca tenemos una versión parecida.... que pena que el otro día no guarde un trocito de una "torta de chicharrones" que tenía mi madre... eso sí, creo que la "fabricación" es diferente... preguntaré.
bsss

MaryLou ha dit...

Qué bona! oi?
I t'ha quedat tan maca!!!
Petonets

Anònim ha dit...

Guau nena, quina gana que em fas venir! És d'aquelles coses que ve de gust a qualsevol, per esmorzar, a mig matí, per postres per dinar, per berenar, per sopar.... T'ha quedat excel·lent!
Gemma

Judith ha dit...

Hola Mercè, ets tota una artista, t'ha quedat genial!! ahh i moltes gràcies per recomernar-me.
Molts petons desde Banyoles

Jose ha dit...

Hola Mercè, t'ha quedat fantàstica aquesta coca de llardons i no sembla que sigui dura de menjar com algunes que venen aqui a Barcelona.
Petons

Maria ha dit...

Té molt bona pinta!! Jo treballo els caps de setmana en una pastisseria i també la fan per vendre!!! Té molt d'èxit!!!

Mesilda ha dit...

Bona nit Mercè
Té un aspecte magnífic.Prenc nota.
Jo només coneixia la de pasta fullada.No se si ací en el poble trobaré xixorrites.Investigaré.
Besets.

Ruben ha dit...

Mercè, jo vinc d'un poblet petit proper a Vic i la coca de greixons sempre havia estat aquesta versió, esponjosa i amb els greixons flotant per allà!
Per cert, això d'anar de tard és normal amb els plats típics: els cuines pel dia tradicional i llavors encara queda fer les fotos i redactar l'apunt!

Para Paula: los llardons son, efectivamente, chicharrones (según ilustra la RAE: 3. m. Residuo de las pellas del cerdo, después de derretida la manteca.).

Cuinetes-Carme ha dit...

Mercè, que bona.
La provaré fer així, doncs sempre la faig de full i tal com tu expliques, en ve el record, que el meu pare, anys enrera, sempre que passava per l'Ordal en portava coques de llardons tal qual dius tu, així que gràcies, per compartir la recepta, la feré, ja t'ho explicaré.
Una abraçada.

Adriana ha dit...

quina pinta tant impressionant! només he provat de fer coca de llardons una vegada i no va sortir massa bé, la de fruita em va sortir millor... provaré aquesta recepta... els roomies han de culturitzar-se en cuina catalana!

jejeje, em penso que la peanut butter és com el woody allen, o t'agrada molt o no t'agrada gens!

un petonet!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Deliciosa!!! t´ha quedat amb una forma perfecta, jo també fa molt de temps que no menjo coca de xinxarrons, encara que aquí es fa un pelet diferent i pensar-hi em porta molts de records de la meva infáncia...petonets amiga

Núria ha dit...

Merçè aquesta realment fa molt bon a pinta, m'agradava molt la coca de llardons però fa uns anys en vaig menjar una amb pasta de full tan i tan empalagosa, oliosa....que se'm va oposar fatal i saps que no n'he tornat a menjar mai mes....serà qüestio d'intentar-ho de nou perquè la veritat es que abans d'aquesta mala experència en disfrutava molt.
petonets

mese ha dit...

Nunca la he preparado pero a mi madre le encanta. Le daré una sorpresa.
Besos

No tot són postres ha dit...

Mercè, ja veus quina casualitat, i jo també vaig tard... Acabo de penjar unes coquetes de llardons que vaig fer el cap de setmana passat, i també de les que no es fan amb pasta de full, però la massa es ben diferent a la teva. M'apunto la teva recepta per a una propera vegada!
PTNTS
Dolça

Francesc ha dit...

Entre uns i altres m'esteu fent vindre moltes ganes de preparar la coca de llardons. El que passa és que ací te'ls venen salats. No crec que siga una bona idea fer-ne ús per a una coca. Ja veurem com n'aconseguesc.

Ly ha dit...

Vaaleee y que son los chicharrones, en cuanto la vi pensé de almendras, ero pongo el traductor y dice chicharrones pero yo ni idea (aquí sin unos peces muy pequeños pero no creo que tu tarta los lleve).
Dando por echo que no lleva pescado tiene muy buena pinta, si me dices qe los chicharrones son lo que yo digo desde ya te digo q no me va a gustar :))
Muackk

Margarida ha dit...

I tant que és diferent a la de pasta de full! Però totes són bones! I t'ho dic jo que mai he menjat llardons perquè el seu aspecte més aviat em desagrada.
La de pasta de full(que vaig publicar l'any passat), és molt bona, tan cruixent. Però quan faig una de semblant a la teva...mmmm!!! Mira, tots vam repetir fins que ens la vam acabar!
Petons

El cullerot Festuc ha dit...

Quina mami tan maca que tens!!!! M'apunto la recepta...que jo sempre la faig amb pasta de full i aquesta té una pinta increible!!!! mmmmmm!!!
Petunets,
Eva.

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris!! :)

Paula i Ly, los chicharrones según la RAE: Residuo de las pellas del cerdo, después de derretida la manteca. Nada de pescado! ;)

Elvira, ja t'ho vaig dir que ens hauríem de dedicar a fer contraban d'aquests productes gastronòmics tan nostres! ;)

Judith, moltes gràcies per la recepta!! :) Era boníiiissima!! :D

Adriana, i tant!! Tu has d'introduir-los a la bona cultura gastronòmica, és a dir, la nostra! :p

Petons a tots/es!!

maragda ha dit...

Encara no t'havia comentat aquesta entrada! però la recepta me l'anoto segur perquè ha d'estar hummmmmmmmmm! i amb el toc de matafaluga, és que me n'he enamorat!
Petons guapa contrabandista!

Eva Flores ha dit...

Hola! després de veure la coca en el bloc de la judith i en el teu aquest cap de setmana m'he decidit a fer-la, surt boníssima!
en uns dies la publicaré al bloc. Gràcies per compartir-la.
pt!

ANA ha dit...

Que bona pinta i les fotos immillorables.

Petons i felis Sant Joan!
Ana de: 5 sentidos en la cocina

fina ha dit...

Dubte:
xq la coca de sant joan es fa la massa mare primer i aqui sembla que només és una massa??
és química??
Gràcies Mercè.
i gràcies pel mail¡¡

Mercè ha dit...

Fina, no. Són dues receptes diferents. ;) En general, la massa mare dóna més esponjositat a la coca. Aquesta coca, tot i no portar massa mare, també queda molt esponjosa.

marcilaia ha dit...

Mmm quina bona pinta!! l'haurem de fer aquest dijous ! jejeje
et deixem el nostre blog www.lacocinademarcilaia.com

ens fem seguidors del teu ;)

Merce ha dit...

Hola Merce,

Quin es el llevat fresc de flequer? Es la masa mare que venen ja feta o el llevat parisien? Es que he anat a la fleca a buscar-ne'n i no m'ho han sabut dir i tinc unes ganes boixes de provar aquesta coca!!!

Mercè ha dit...

Mercè, el llevat fresc de flequer és el que també s'anomena llevat de París (un bloc de llevat premsat), i el pots trobar fàcilment a les fleques.

Mercè ha dit...

Moltes gracies!!!

Anònim ha dit...

Hola Mercè,
Han de ser gaire picats els llardons per posar-los a la coca? Es q les de pasta de full que he vist els porten molt i molt picats.
Gracies

Mercè ha dit...

Anònim, si bastant. Així es poden distribuir millor entre la massa.

Tapa't de tapes ha dit...

enguany estava buscant una recepta de llardons que no fos amb pasta de full, tipus brioix. I em sembla que ja l'he trobat!! Quina bona pinta! Intentaré aquesta versió gironina de coca, a veure si me'n surto!! Petons, guapa.

Marta ha dit...

I queda bé sense cap ou ? M'es estrany sense ou

Mercè ha dit...

Marta, i tant!! Tu prova-la i ja m'ho diràs. ;)

3 tritis ha dit...

he de dir que l'he feta moltíssimes vegades i sempre queda increïble moltes gràcies per aquesta recepta ja que a casa et seria impossible poder anar a comprar la pastisseria, som una família molt nombrosa, així doncs moltes gràcies!!!!

Mercè ha dit...

3 tritis, me n'alegro!! :)