Crema de carbassa (butternut squash)

Ara la tardor, una de les fruites que més abunda aquí en totes les seves variants és la carbassa. I com podeu veure a l'enllaç, cada variant té un nom. Però buscant al diccionari la traducció, la veritat és que no he sabut trobar el nom català d'aquest fruit. Però és entre una carbassa i un carbassó. És a dir, pel color s'assembla a una carbassa, però de gust s'assembla a un carbassó dolç.
Així doncs, aquest tipus de carbassa esdevé molt típica en els àpats de Halloween ja sigui en forma de sopa o bé saltejada com a acompanyament d'un plat de carn.

Butternut squash soup

Així doncs, com demà passat ja és Halloween, he preparat aquesta crema tal com me la van explicar. Però l'he modificat lleugerament. Concretament, hi he afegit la cullerada de iogurt que ens hi ha encantat! :) El contrast del dolç-salat de la crema amb l'àcid del iogurt, així com el contrast de temperatura entre la crema i el iogurt fa que tot plegat sigui boníssim!!

Butternut squash soup



Butternut squash soup

Ingredients: (per a 2 persones)
  • 2 carbasses (butternut squash) pelades i tallades a daus
  • 1 porro
  • 2 pastanagues
  • 1 L de brou de pollastre
  • 1/2 L d'aigua
  • oli d'oliva
  • sal
  • iogurt natural
  • oli d'alfàbrega
  • (opcional: formatge parmesà)
Preparació:

En un cassó gran, es saltegen les pastanagues i el porro amb un raig d'oli durant 5 minuts.
S'afegeix la carbassa i es salteja durant un parell de minuts.
S'afegeix el brou de pollastre, l'aigua i la sal i quan arrenqui el bull, s'abaixa el foc deixant que bulli durant uns 25 minuts fins que sigui cuita.
Amb l'ajuda del túrmix, es tritura tota la verdura fins que es faci puré i es corregeix de sal.
Es serveix amanit amb unes gotes d'oli d'alfàbrega, una cullerada de iogurt i un pols de formatge parmesà.

Bon profit!

23 comentaris:

Núria ha dit...

Hola Mercè, m'agrada la recepta que has posat, fins ara tenia una recepta que es feia amb mantega i a mi no m'acabava de fer el pes, aquesta segur que es del meu gust....i també faré lo del iogurt.
He quedat parada de la qunatitat de tipus de carbassa que hi ha....ja he après quelcom mes.
Com sempre felicitats pel blog. fins aviat

Eva Flores ha dit...

Ummmm el iogurt segur que li dóna un toc ben especial. La crema de carbassa es de les meves preferides.
pt!

Ruben ha dit...

Traint el meu esperit de traductor professional, li diria carbassa llargaruda :-D
Pel que veig, el TermCat tampoc ens treu les castanyes del foc en aquest aspecte...

MAR ha dit...

Caram quina crema quin color més viu que t'ha quedat i que cremosa ..... tot plegat deu ser gràcies al iogurt ¿¿???

Que passis molt bona castanyada .... véase Halloween ...

petonets

Mini Chefs ha dit...

Uauhhh, m'he quedat flipada mirant el teu superblog. M'encanta.

dolçosdesdecasa ha dit...

què bona la crema de carbassa!!! a l'ivern me'n faig cada setmana, dic me'n faig perquè a casa no agrada... està bonissima!

petó i bona castanyada (aquí amb calor!!!)

Assur ha dit...

Quan es vol saber el nom traduït d’algun animal o planta, va molt bé saber quin és el seu nom científic i, a partir d’aquí, buscar el nom vulgar.

He mirat, doncs, quin era el nom científic del vulgar anglès “Butternut squash” i he trobat que era “Curcubita moschata”.

Sabent això, he trobat (http://ca.wikipedia.org/wiki/Cucurbita_moschata) que en català se’n pot dir "carabassa muscada", varietat, aquesta en concret amb què es fa la crema que avui ens proposes, anomenada “butternut” (si fa o no fa, "mantega grogosa", oi?).

Una abraçada i bona castanyada!

PILAR ha dit...

Que bona Mercè! L´idea del iogurt es genial. Que tinguis una bona castanyada!
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mercé; Jo la carbassa, amb costa posar-la a la cuina... no ho sé que ferna amb ella, amb costa realitzar algún plat amb ella... ara sortint dels teus fogons i amb la delicadesa que li dones amb el toc del iogurt, tant sols queda provar-la. Que vaigi de gust Mercé¡¡. bona casta.. hallo..¡¡¿¿?? Josepb.

Margarida ha dit...

Joavui n'he comprat una com aquesta i sempre li he dit "carbassa". A casa els agrada molt el puré de carbassa, però acompanyat amb arròs, com ja vaig explicar en una recepta ja fa temps. Com a mi m'agrada més arròs, provaré d'afegir-li la cullerada de iogurt, a veure quin gust té.
Encara no tinc internet. Quan en tingui, ja miraré totes les teves receptes que has publicat aquests dies.
Petons

Maria ha dit...

Hola guapa... aquí em tens repassant les teves receptes... Em recordes que tinc que fer més crema de carbassa, que la tinc oblidada. I els panellets, si el gust és semblant a la presentació, doncs seràn super bons. A i el mil fulles de xocolata.. m'agradaria tenir-te com veïna perquè algun m'arribés com regalet..
Petons reina.

Unknown ha dit...

Tenim telepatía, pensava publicar la crema de carbassa o un dolç, al final va ser una recepta dolça,jaja. A casa ara que comença el fred, faig molt crema de carbassa,a vegades amb yogurt i d'altres amb formatge roquefort, atrevida ? potser sí, però m'agrada molt. Quines fotos Mercè, deixaré un temps per posar la meva recepta, pq si comparan surto perdent,jaja. Bona castanyada encara que sigui a la distància i bon cap de setmana

Mesilda ha dit...

Bona nit Mercé.
Com apetix una cremeta com esta.Encara que ací fa un calor que et mors jo no li pose inconvenients a esta delícia.
Besets.

Marta Padenous ha dit...

A casa semprehem menjat crema de carbassa, i m'encanta...provarem aquesta versió! He d'aconseguir una carbassa per fer cabell d'àngel...
Ptnts

Maria Dolores ha dit...

La crema de carbassa la prepare semejant a tu pero me agrada espolvoreja de romer sec queda mol ve. La próxima vegada probaré el yogurt.
Vulgarment así anomenen carbassa de violí.

cocina con sabor ha dit...

Aquesta crema segur que és boníssima, he de provar això de posar-li iogurt ;)

Petonets

ANNAFS ha dit...

Aquesta crema té un color preciós... vénen ganes de menjar-ne només de veure-la.
Jo tinc una carbassa molt grossa al rebost, ja veure'm què en surt.
Bona castanyada o Halloween, el que celebris!
ptns.

josep ha dit...

Magníifiques la crema i ls fotos. S'han d'aprofitar els productes de temporada i treurel's el suc al màxim. Una abraçada

la castanyera ha dit...

La crema deu ser bonissima, llàstima que es digui que es haloween enlloc de la castanyadal

La Taula d'en Bernat ha dit...

Els francesos també utilitzen noms diferents per a la carabassa de tota la vida i la carabassa carbassonera, però en català jo tampoc conec que hi hagi mots diferents... El cas és que aquesta cremeta t'ha quedat estupenda i, ara a la tardor, trobo que les cremes vénen ben de gust.
Una abraçada!

Mercè ha dit...

Gràcies a tots pels vostres comentaris!! :)

Núria, gràcies! :) A veure si aquesta versió t'agrada més!

Mar, la crema no porta iogurt, simplement la cullerada que es veu al damunt. Però amb aquesta carbassa queda molt cremosa. :)

Mini Chefs, benvingut/da i gràcies! :)

Enric, gràcies per la informació!! Com sempre educant-nos una mica més cada dia! :) Bona idea buscar la traducció a partir del nom científic!

Elvira, doncs parlant de telepatia... jo també he fet una galette!! ;) jajaja

La castanyera, la raó per la qual dic que és de Halloween és perquè la recepta que em van passar és americana, i en segon lloc, aquest tipus de carbassa jo només l'he trobat aquí (als EUA)!
Tot i així, jo ho celebro tot: les tradicions del meu país d'origen (vegeu la recepta dels panellets més avall) com les del meu país d'acollida! ;)

Moltes gràcies a tots! :)
Petons!

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´encanten les cremes!!! i aquesta ha de ser molt bona amb aquesta combinació de sabors que descrius...pena de no trobar aquesta varietat...petonetsssss

La cuina de l'Anna ha dit...

Caram Mercè, la idea d'afegir-hi el iogurt em sembla molt encertada, la setmana vinent provarem aquesta cremeta, segur que tindrà èxit. Una abraçada