Pastís de castanyes i xocolata

Els que em seguiu des de fa un temps, ja sabeu que sempre intento celebrar les tradicions i festes de la meva terra d'origen, així com també, lògicament, ho compagino amb les celebracions de la meva terra d'acollida. I aquest cap de setmana han coincidit dues celebracions: d'una banda la castanyada i de l'altra, Halloween. Sé que entre força gent, el fet de celebrar Halloween provoca molts recels ja que es tracta d'una festa aliena a la nostra cultura. Però espero que pugueu comprendre que en el meu cas hagi celebrat les dues. ;)

Chestnuts and chocolate cake

I seguint amb la idea de compaginar les dues festes, vaig preparar aquest pastís. Un pastís farcit amb una crema de castanyes d'en Karlos Arguiñano, amb una decoració a l'estil de Halloween. :p
El pastís va agradar molt a tothom. :) Però haig de dir, que a mi que m'encanten les castanyes, el seu gust s'hi notava poc, i la xocolata predominava més. :p Així que potser una solució seria empolsimar el pastís amb cacau en pols, en comptes de cobrir-lo amb la glaça de xocolata. ;)

Chestnuts and chocolate cake

Ingredients: (per a 8 persones)

- Per al pa de pessic:
  • 6 ous
  • 125 g de sucre
  • 125 g de farina
  • essència de vainilla
- Per a la crema de castanyes:
  • 12 castanyes
  • 1 cullerada gran de sucre (al vostre gust)
  • 1 beina de vainilla
  • 125 ml de nata líquida (o aigua mineral)
- Per a la glaça de xocolata:
  • 33 g d'aigua mineral
  • 240 g de sucre
  • 160 g de nata líquida per muntar
  • 50 g de cacau amarg en pols
  • 2 fulles de gelatina
Preparació:

- Per al pa de pessic:

El pa de pessic és millor preparar-lo el dia abans.
Es preescalfa el forn a 180ºC (350ºF).
En un bol, es baten els rovells d'ou juntament amb el sucre, fins que quedin blanquinosos i hagin doblat el seu volum. A continuació, es munten les clares a punt de neu. Es barregen amb cura per tal que no es desmuntin.
S'afegeix poc a poc, la farina tamisada, i l'essència de vainilla tot barrejant-ho amb cura per tal que no es desmuntin els ous. S'aboca en un motlle untat amb mantega (de 22 cm de diàmetre). Es cou al forn a 180ºC (350ºF) durant uns 30 minuts (fins que l'escuradents surti net).
Es deixa refredar dins el forn amb la porta entreoberta.

- Per a la crema de castanyes:

Primer, es torren les castanyes. Es deixen refredar, i es pelen i es trituren (amb les mans).
En un cassó, s'hi posa la nata líquida, amb les castanyes torrades i triturades i la beina de vainilla, i es deixa que s'infusioni i que bulli a poc a poc durant uns 20-30 minuts.
Tot seguit, s'aboca en un vas, s'hi barreja el sucre i amb l'ajuda del túrmix es fa una crema-puré. (Cal triturar una estona per la densitat de la castanya). Es deixa refredar i es reserva.

- Per a la glaça de xocolata:

En un bol, s'hidraten les fulles de gelatina amb aigua freda.
En un cassó, es bull l'aigua amb la nata líquida i el sucre. Es retira del foc i s'hi afegeix el cacau en pols. S'hi passa el túrmix a velocitat baixa (per tal de no introduir bombolles d'aire) fins que quedi una mescla homogènia.
A la mescla anterior, s'hi afegeix la gelatina ben escorreguda i es barreja fins que es dissolgui completament.
Es passa la glaça per un colador xinès per evitar cap grumoll.
Es deixa reposar un mínim de 6 hores a la nevera.

- Per al muntatge:

Es parteix el pa de pessic per la meitat, i s'unta la base amb la crema de castanyes.
Es col·loca la segona meitat del pa de pessic al damunt.
Es retira la glaça de la nevera i s'escalfa al microones a baixa potència, fins que arribi a 40ºC (104ºF).
Es col·loca el pastís al damunt d'una reixeta amb una safata a sota (per recollir la glaça que regalimi). S'aboca la glaça pel damunt del pastís, procurant que el cobreixi completament. (Si veiéssiu que amb una capa no queda uniforme, hi podeu fer una o dues capes més).
A continuació, s'hi enganxen unes ametlles filetejades i torrades a la base.
Es deixa endurir la glaça i ja podeu decorar al vostre gust. En aquest cas, vaig posar-hi una galeta de xocolata en forma de gat de por (que properament explicaré com fer). ;)

Bon profit!

24 comentaris:

Unknown ha dit...

¡Com brilla la xocolata!, es una maravella de pastís!!. Normal que vivint on vius celebris totes dues, es lo normal,lo bó es que tens la sort de conèixer totes dues, i pots mantenir les teves tradicions encara que sigui molt lluny de casa. Petons d'una altre que també está lluny i comparteix tradicions,jaja. Molts petonets

El cullerot Festuc ha dit...

M'agrada molt aquesta crema de castanyes pq es fan torrades i després ja no costa gens pelar...no suporto haver-les de pelar crues!! Aquest pastís ha d'estar boníssim!!!! I el gat moníssim!
Petunets,
Eva.

Eva Flores ha dit...

Amb el que m'agraden les castanyes!!! aquest pastís ha de ser bonissim!!!
He pres bona nota de la crema de castanyes.
pt!

Gemma ha dit...

Entenem perfectament que hagis celebrat les dues festes. Així millor, dos en una, je je je...
M'apunto la crema de castanyes, fa dies que estic buscant una bona recepta per fer-ne i aquesta m'ha agradat força. I segur que la xocolota predominava molt, comparat amb la castanya que té un gust tan suau.... de totes maneres, segur que va desaparèixer en un tres i no res!

dolçosdesdecasa ha dit...

Les celebracions millor dobles!
No som de castanyes, però aquest pastís havia d'estar boníssim!
petons

MaryLou ha dit...

A mi si que m'agraden les castanyes!! el teu pastis ha de ser bonissim! i si predomina el gust de la xocolata tampoc ens molesta!!
Petonets

PILAR ha dit...

Jo faria el mateix: celebrar les dues. Ho trobo de lo més normal. El pastís, com sempre, de luxe.
Petons!

Ivana ha dit...

jo també celebraria les dues, i ja veuras que d'aqui un temps, compartirem cosetes, la por amb les castanyes i els panellets, carbassa!!!
et vas disfraçar? o preparar els dolços pels nens?? explica, explica...!!
per cert el pastisset de mort!!
petonets

ELS PEIXOS ha dit...

Ohhh, Nena que bo que te que ser tot aixó.aquesta xocolata , és de la que m´agrada a mi.Tan Negra....
Panellets , no en feu aquí?? tu sí que en deus fer , oi?
La crema de castanyes molt bona sembla, oi ?

Unknown ha dit...

a mi em fa una miqueta de ràbia que aqui Halloween es "mengi" la Castanyada però en el teu cas és totalment normal que celebris les dues! Aquest pastís té una pinta boníssima Mercè! m'ha encantat la decoració.
Jo també buscava feia dies una crema de castanyes! tastaré aquesta :)

Laura ha dit...

Esta genial aquest pastis!! i la glasa està super bona!! noia sembla que estem conectades, jo per un sopar que tinc per aquest cap de setmana l'he fet servir com a complement d'una mousse de coco!! i estaba de mort!
Aquest pastis me l'apunto per una altre vegada!
Petonets!

Glòria ha dit...

De la tradició de Tots Sants, m'apunto als panellets, no sóc gaire amiga de les castanyes ni dels moniatos, però em trec el barret davant d'aquest magnífic pastís!!!!!.

la vella carmanyola ha dit...

Mercè jo també ho celebraria tot!! no és pot deixar passar res ;)

No he provat mai la crema de castanyas, però em sembla que te d'estar de vici.

Records

Mesilda ha dit...

Bona nit Mercé.
Docs si, ho has encertat:lo tradicional i lo nou,no hi-ha que deixar passar res,i menys amb un pastís com este,que ha d'estar boníssim amb eixa crema de castanyes i eixe xocolate.Felicitats Mercé,t'ha quedat genial.
Besets

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Uauuu quina passada!!!! això ha de ser boníssim de debó, m´ha encantat la forma com has juntat ambdues tradicions...i la galeta del moixet és maquíssima...estic impacient per saber com es prepara...petonets

Unknown ha dit...

UUuuuu, quin gat de por!! jajaja, m'encanta!! Es super gracios i queda super be amb el pastis ... que segur segurissim era bonissim!!
Espero que hagueu passat un terrific halloween!!

Maria Dolores ha dit...

Quin pastis y com brilla. Si estás fora sembla que les tradicions son mes recordades.

MAR ha dit...

Mooooooooolt be clar que si la teva terra d'acollida ha de ser una segona casa per tu i és imprescindible que celebris les seves tradicions sino mai et sentiràs integrada ... i respectant les de sempre de casa ....
Escolta que hi has posat a la xoco pq brilli tant ???? jolines quina pinta...

petunikus

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mercé; Ho veus com t'he nas sortit, aixó que deies que aquí no hi havia bones castanyes... per el luxe que fa aquest pastís Mercé, si està tal i com m'ho penso... Que vaigi de gust Mercé¡¡.Josepb.

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots/es pels vostres comentaris! :)

La crema de castanyes molt fina de gust! Va encantar a tothom! Ah! Jo la vaig fer amb aigua perquè al sopar hi venia una amiga que és intolerant a la lactosa.

Els Peixos, i tant que vaig fer panellets (mira l'entrada del dia 27 ;))!! Aquest any em vaig avançar perquè no se m'acumulés tota la feina. ;)

Mar, si segueixes les instruccions de la glaça pas a pas, et quedarà així! :)

Petons a tots/es!!

bajoqueta ha dit...

No t'has de justificar de res, tu aprofita a celebrar totes les festes possibles jajaja.

Encantats debien quedar amb este pastís tan brillant i graciós amb el gatet a sobre :)

Dolors ha dit...

Bones! Doncs la meva àvia va fer 81 anys i com que li agraden molt les castanyes vaig fer-li aquest pastís. El que vaig variar, i pq vas dir que amb la xocolata no es notava gaire la castanya, va ser posar una mica de farina de castanyes a la massa del bescuit i va ser boníssim!!

Mercè ha dit...

Dolors, felicitats a la teva àvia! Molt bona idea substituir la farina per farina de castanyes! Així segur que s'hi notava més el gust de castanya. La combinació és molt bona, oi?
Les creps també us agradarien. ;)
Petons!

Carme ha dit...

Per notar el gust i la textura de les castanyes, i seguir-ho combinant amb xocolata, us deixo aquesta recepta, que queda realment deliciosa: http://afortunyoflors.cat/2011/11/07/pastis-de-castanyes-amb-cobertura-de-xocolata/