Boeuf à la bourguignonne

I ja que feia dies que no posava un plat salat, avui us proposo un plat de festa: vedella à la bourguignonne del llibre Mastering the Art of French Cooking de la Julia Child. Evidentment, aquest és dels plats que vénen més de gust ara que ja ha començat a refrescar una mica, i la tardor es comença a fer notar poc a poc.

Beef bourguignon

Aquest és d'aquells plats que requereix el seu temps de fer xup-xup... Ja ho diuen que a la cuina no s'hi pot anar amb presses, però molt menys amb una recepta com aquesta. ;)
Això sí, les 3 horetes de xup-xup tenen la seva recompensa: d'una banda, la oloreta que inunda tota la cuina, i per l'altra, el resultat. C'est exquis!, que dirien els francesos. ;)

Beef bourguignon

Ingredients: (per a 6 persones)
  • 175 g de cansalada virada
  • 1.5 kg de vedella per fer estofat (tallada a cubs d'uns 5cm per banda)
  • 1 pastanaga
  • 1 ceba
  • 2 cullerades grans de farina
  • 2 gots de vi negre jove
  • 3 gots de caldo de vedella
  • 2 grans d'all
  • 1 cullerada gran de tomata en conserva
  • oli d'oliva verge extra
  • sal
  • pebre
  • llorer
  • farigola
  • 24 cebes petites
  • 450 g de xampinyons frescos
Preparació:

Es preescalfa el forn a 230ºC (450ºF).
Primer de tot, es talla i s'enretira la pela de la cansalada. A continuació, es talla la cansalada a tires d'uns 4 cm de llarg i 0.5 cm d'ample.
En una cassola que pugui anar al forn, es salteja la cansalada amb un raig d'oli a foc viu fins que comenci a agafar color. Es retira i reservem.
A la mateixa cassola, amb l'oli i la grassa restant, es salteja la carn de vedella fins que agafi color per totes bandes. Es retira i reservem.
Tot seguit, es tallen la pastanaga i la ceba a làmines i es saltegen a la mateixa cassola fins que agafin color. Es retiren i reservem.
A continuació, es retira la grassa i l'oli restant amb un paper de cuina.
Aleshores, es torna la vedella i la cansalada al foc, i es corregeix de sal i pebre.
S'empolsima amb la farina i es deixa que la vedella formi una mica de crosta per cada banda.
Tot seguit, es col·loca (a la lleixa del mig) la cassola destapada dins el forn calent i es cou durant 4 minuts. A continuació, es remena la carn, i es deixa 4 minuts més.
Passat aquest temps, es redueix la temperatura a 165ºC (325ºF) i es retira la cassola del foc. S'hi incorpora el vi, el brou, la pastanaga i ceba, les herbes, l'all i la tomata. Es remena, i es cobreix.
I s'enforna durant 2.5-3 hores. Tot remenant de tant en tant.
Mentrestant, en una paella amb un raig d'oli, es saltegen els xampinyons tallats ben fins i les cebetes tallades i pelades.
Quan la carn sigui tendra, s'emplata i es distribueixen un xic de xampinyons i cebetes cuites pel damunt.

Bon profit!

20 comentaris:

MaryLou ha dit...

Bonísimmm!!!! els estofats m'agraden molt. Per a mi son plats de diumenge, perquè de dilluns a divendres no dinem a casa. Aquest caurà un cap de setmana proper!

Petonets

Laura ha dit...

Bon dia!
Quin color més intens que té el plat! ja es pot notar l'oloreta per la pantalla!

Petonets!

ANNAFS ha dit...

Tens raó , ara que ja comença a refrescar ja venen de gust plats com aquest. Ahir mateix en vam menjar un de semblant, que vam tenir dinar familiar. A casa nostra els estofats de vedella són els que més exit tenen.
Ptns.

Glòria ha dit...

Visca els plats de xup-xup!. Amb l'oloreta que deu deixar anar aquest, segur que no te'n oblides d'anar a remenar de tant en tant!.

Fins aviat

La Taula d'en Bernat ha dit...

Aquest suquet està demanant sucar'hi pa! Em guardo la recepta per quan faci una mica més de fresqueta, sembla que aquesta tardor està costant...
La recepta salada boníssima, però les dolces que hi ha més avall m'han fet venir salivera.
Petons!

lourdes ha dit...

Bona tarde des de Girona Mercè
I si envers de possar la cassola al forn, es fes tot al foc, (molt vaig), perqué anés fent el xup xup ???, potser si estaria més estona, però crec que quedaria cuit i tendra igualment. no??? Es qüestiò de provar-ho....ara es el temps dels estofats !!!!
una abraçada
Lourdes

María José ha dit...

Es cierto que estos guisos llevan tiempo.Yo reconozco que no los hago con frecuencia pero en ocasiones especiales es el plato perfecto.
un abrazo,
María José.

Cuinagenerosa ha dit...

aquest estofat és un d'aquells que no falla mai, requereix paciència, però té tot l'aspecte d'haver-vos fet gaudir molt.

Vanesuky ha dit...

Segur que amb els ingredients que porta i les 3 horetes de xup-xup això té que estar d'escàndol!!

Petonets maca.

Vanesuky.

Eva Flores ha dit...

Es veu exquisit! i la salseta, per sucar-hi pa!
pt!
Eva

Assur ha dit...

Avui, quan m'he llevat i he sortit un moment a fora, he notat que feia més fresqueta i, immediatament, m'han vingut al cap les meves sempre enyorades sopes durant l'estiu, i ara, poc després, veient aquest magnífic plat que ens has mostrat, l'enyor s'ha extès envers aquests àpats, i és que des d'aquí m'arriba la flaire, Mercè!

Unknown ha dit...

Quina maravella!, té un color la salsa, que entren ganes de sucar el pà i no parar mai. Una recepta de les bones, de les que no pasa res si t'has d'esperar hores per menjar, val la pena, com sempre unes fotos de revista, quina enveja, a mí a dintre de casa no em surten les fotos, snifff, jaja, les teves son precioses. Petons

Marc ha dit...

només veure la foto ja he pensat en una barra de pa per sucar-hi. Quina pinta!

La Llibreta Viatgera ha dit...

Mercè, quines ganes tenim tots de tardor...i de fricandó i estofats i sopetes...ara mateix me'n menjaria un bon plat i després a sucar pa!

Un petó! Beth

dolçosdesdecasa ha dit...

Aquests plat de xup. xup... estan per sucar-hi pa! i amb aquesta salseta !ni te cuento"!

petó

cocina con sabor ha dit...

Mercè, aquest plat a d'estar deliciós....

Molts petonets guapa!

Carme

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanten els estofats!!! Aquí encara no ha arribat el fred...però ja en tinc unes ganes!! Quina plat més currat que has fet!!! Ha d'estar boníssim...per sucar pa!!!
Petuents,
Eva.

ELS PEIXOS ha dit...

Això si que és un plat complert, oi?? ,

Cuinetes ha dit...

Ostres! Aquest és un d'aquells plats que et fan quedar com un senyor (o senyora ^^) en un dinar!
Encara que la cocció és llarga el resultat ha de ser impresionant i la carn deu quedar molt tendre!
Una abraçada!

Mercè ha dit...

Moltes gràcies a tots/es pels vostres comentaris!! :)

Aquest estofat o boeuf à la bourguignonne, us el recomano moltíssim!!!! ;)

Lourdes, jo crec que també es pot fer al foc. La única diferència de fer-ho al forn deu ser que així l'escalfor és més uniforme.

Petons a tots/es!!