Brioix en diversos formats

Els que em seguiu de fa un temps ja sabeu que sóc d'aquelles persones que l'esmorzar és l'àpat més important del dia. I també de les que necessito "picar" quelcom per berenar. I com sóc una aficionada a les masses fermentades, doncs els brioixos esdevenen una de les masses preferides. ;) Aquest brioix és d'aquells que necessita acompanyament... ja sigui melmelada, crema de cacau o pernil dolç i formatge. Tampoc és excessivament dolç, més aviat poc. Però excel·lent per un bon esmorzar o berenar. ;)

Brioix

Brioix

Brioix

Brioix


Com veureu en la preparació d'aquest brioix, la massa es divideix en porcions d'uns 50 g cadascuna. En formar la corona de 24 cm de diàmetre em va sobrar massa, i vaig decidir donar-li un format diferent a la resta seguint una idea del fantàstic blog Dessert first.

Cuina per llaminers al FB


Ingredients:
  • 450 g de farina de força
  • 66 g de sucre
  • 66 g de mantega
  • 3 ous
  • 25 g de llevat fresc de flequer
  • 7 g de sal
  • ratlladura de llimona
  • 5 g de matafaluga mòlta
  • 48 g d'aigua
  • 1 ou per pintar

Preparació:

En un bol petit, es dissolt el llevat amb l'aigua tèbia.
En un bol gran, es barregen tots els ingredients juntament amb el llevat dissolt en l'aigua tèbia excepte la meitat de la mantega. S'amassa tot plegat - una mitja hora o més- fins aconseguir una massa ben elàstica (quan s'estira un tros de massa amb les dues mans s'ha de formar un tel ben transparent).
A continuació, s'afegeix la resta de la mantega i s'amassa un parell de minuts més fins aconseguir que s'hagi incorporat completament.
Es deixa fermentar la massa fins que dobli el seu volum, tapada amb un drap de cuina i en un lloc aïllat de corrents d'aire.
Passat el temps de repòs, es forma una bola amb la massa i es deixa fermentar 20 minuts al damunt de la superfície de treball ben enfarinada i tapada amb un drap.
A continuació, es divideix la massa en porcions d'uns 50 g i se's hi dóna forma arrodonida. Es col·loquen dins un motlle prèviament untat (d'uns 24 cm de diàmetre) i es deixa llevar fins que doblin el volum (tapat amb un drap de cuina en un ambient aïllat de corrents d'aire).
Es pinta amb un ou batut i s'enforna a 190ºC (dins el forn prèviament escalfat) fins que sigui ben ros.

Bon profit!

32 comentaris:

zer0gluten ha dit...

Cualquiera de los formatos me vale. Venga, te dejo elegir a tí. El que más rabia te de para mañana a las nueve lo quiero en casa.
Besitos.

Catieu ha dit...

A mi m'encanten els brioxos, tan farcits de dolç com de salat. Aquesta corona es veu deliciosa!!!
Unes fotos molt boniques.

Anònim ha dit...

Ais Mercè... jo vull viure a casa teva i poder menjar aquest brioix tan bo per esmorzar i per berenar!! Té pinta de ser tan esponjós!
Petonets guapa!
(ja sóc seguidora teva al facebook! jiji)
Petonets!
Sandra

Miquel ha dit...

me gustan mucho los brioix y este es ideal para cualquier momento del dia.
gracias por tu comentgario en mi blog
bon cap de setmana
peto
miquel

nyanyels ha dit...

El brioix és deliciós. Es posa bé a totes hores. Que bo!
Una abraçada!

ARA ha dit...

A mi em passa com a tu, adoro el brioix, en totes les seves formes i varietats.

petonets

Ara

La cuina de l'Eri ha dit...

Bon dia!!!
I quin dia, començant amb aquest brioix! A mi també m'encanten per esmorzar, a la tarda o a qualsevol hora. La corona es veu preciosa!! Bon cap de setmana!

Gemma ha dit...

Un cop més ho tornes a confirmar, ets la reina del brioix! Je je je... Per berenar o per esmorzar, segur que amb una rajola de xocolata ha de ser deliciós.

Esther ha dit...

Me encanta el tipo de masa brioche,este tuyo aparte de bueno es que es guapisimo,me chifla la forma que le has dado.Besos Esther

Francesc ha dit...

Quina bona pinta que fan els brioixos!!! Les fotos t'han quedat precioses, marca de la casa. M'apunte una nova recepta teua, i en van... Salutacions

Laura ha dit...

Ets una artista!! algun dia em deixaràs copiar alguna de les teves receptes? evidientment ja diré que és teva!! ;)

Mercè ha dit...

Laura, benvinguda i gràcies! I tant que la pots posar! Per això són perquè les que us agradin les pugueu provar de fer a casa. I si la poses al teu blog, menciones la font i llestos!

Ingrid ha dit...

Ostres quins brioxos que ens presentes!!!! tenen un aspecte deliciós, les dues versions!! a mi m'agraden amb dolç, salat i amb tot el que vulguis!!! ;)
Molts petonetss

Rosanna Guillem ha dit...

Quina meravella, i quines fotos tan xules. Em fa venir ganes de clavar-me a la cuina a fer brioix...

Delicias ha dit...

Estic prenent cafè, i un d'aquests briox serien ideals. Quina pinta, per casualitat no seràs veïna meva, no?¿ Em tindries tots el dies a casa per berenar, jejejeje.

Petons!!!

Chez Silvia ha dit...

Com m´agraden per esmorzar i amb mantega i una bona mermelada feta a casa, m´agrada el posat de les fotos ho tens tot com m´agrada a mi, coquetó...je je, petons!!!

Adriana ha dit...

Ets la reina dels brioixos! jo encara no els tinc gens dominats :( haure de practicar la tecnica bertinet que sempre recomanes, ara, aquests, monissims i segur que bonissims!

Cristina ha dit...

No hi ha dia que no en mengi...podries fer un catàleg de masses fermentades...jo segur que en triaria un perquè me´l fessis.

maria cosbel la bisbal ha dit...

Mercè totes les receptes que provo teves són boníssimes ,i aquest brioix segur que també serà divi,una presència fantàstica.Bon cap de setmana.
Mercè gràcies per recomenar-me la botiga colmado hi he tovat in gredients que no trobava en lloc ,i ara ja he pogut fer els floquets dolços.Dew

Visc a la Cuina ha dit...

És un brioix maquíssim amb aquesta forma, i veient les teves fotos, ara mateix canviaria el sopar per l'esmorzar!

Cristina ha dit...

quina bona pinta! amb un trosset de xocolata es insuperable!

fresaypimienta ha dit...

Como siempre tus creaciones me dejan con la boca abierta, este brioche es perfecto, me han entrado unas ganas locas de hacerlo! besos

fina ha dit...

Hola bon dia¡¡
Ho vull provar:))
Fa uns mesos vaig fer una recepta i, d'aspecte em va quedar i de gust també però em va quedar una mica aixut. Segur que seguint la teva explicació em quedarà bé, ja tu diré.
Aprofito, et volia demanar: quan es fa pa de pessic la farina s'ha d'afagir poc a poc sense batre??
No sé xq no m'acaba de pujar??, Bé al forn em puja però quan ho trec baixa.
Gràcies,

QUIMA ha dit...

Quina bona pinta que te aques briox, mare meva ¡¡¡¡¡ amb un trosset de xocolata, per esmorzar o per berenar ideal. Mira que m'han entrat ganes de fer-ne un.
Petons

Irene ha dit...

Aquest brioche ha d'estar de vici. Tant de bo l'hagués tingut aquest matí a la cuina per esmozar! A mi aquestes masses em perden, no hi puc fer-hi més!
Per cert, les fotos, com sempre, precioses.

Joaquina ha dit...

El brioix es una de les creacions culinaries que mes m´agrada treballar. Aquesta corona es veu deliciosa. Gracies per compartir aquesta recepta. Petons.

el taller de cuina ha dit...

La corona de brioix m'ha robat el cor, tot i que el "brioix cactus" té el seu punt!! A mi m'agraden amb mantega i pernil dolç, tot i que no faig un lleig als de nutella! ;)

Mercè ha dit...

Fina, exactament. Quan fas un pa de pessic, la farina s'afegeix en forma de pluja i no es bat, es barreja amb una espàtula i remenant amb molta cura per tal que els rovells no es desmuntin.
Petons!

Martí ha dit...

Fa un parell de setmanes a l'escola feiem brioix. Vam fer 17 formes diferents però no vam fer aquest "tortell" de boles, m'agrada la idea. Queda molt vistós!


Una abraçada Mercè

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola de nou!
Ahir vaig fer aquest brioix i estic encantada amb el resultat!! A casa els hi van encantar!!!! Moltes gràcies per compartir-lo. Repetirem!!!

Mercè ha dit...

Eri, me n'alegro que us hagi agradat!! :)

No tot són postres ha dit...

Mercè, em fan "mal" aquestes receptes de brioix, m'encanten. Abans em feia cosa fer-les però ara m'hi llenço de cap, i no pot ser, que s'acosta l'estiu!!!!

Per cert, m'he estrenat amb la massa mare amb la teva mona tradicional.
Perfecta, però no se si la faré per Pasqua, massa temps, les de pa de pessic són més rapidetes, jejej!!

PTNTS
Dolça