Pa de xocolata

A casa som força xocolaters, sobretot el meu pare. I ja fa uns anys, em vaig inventar aquest pa de xocolata. I últimament la tradició ha esdevingut que cada Nadal que vaig a casa faig un pa d'aquests pels esmorzars. I és que no cal acompanyar-lo amb res! ;)

Ingredients:

- Per a la massa mare: (per a 2 pans)
  • 150 g (1 cup) de farina
  • 125 mL (1/2 cup) d'aigua tèbia
  • 20 g de llevat fresc de forner
  • 1 cullerada petita de sal
  • un raig d'oli
- Per a la massa:
  • 600 g (4 tasses) de farina
  • 315 mL (1 1/4 tassa) de llet tèbia
  • 1 cullerada petita de sal
  • 5 cullerades grans de sucre
  • 25 g de mantega
  • 100 g de xocolata en pols
  • 75 g de xocolata negra
  • un raig d'oli
Preparació:

- Per la massa mare:


Es dissol el llevat amb l'aigua tèbia.
En un bol, es barreja la farina tamisada, la sal, l'oli amb el llevat i l'aigua. Es remena amb una forquilla i s'amassa fins que la massa sigui homogènia. Es deixa reposar tapada amb paper film fins que dobli el seu volum (1 hora aproximadament).

- Pel pa:

En un bol, es barreja la llet, l'oli, la mantega, la sal, el sucre i la farina tamisada. S'afegeix la meitat de la massa mare fermentada i s'amassa durant 10 minuts. S'hi afegeix la xocolata en pols i la xocolata negra trossejada, i s'amassa fins que la massa sigui homogènia. Es col·loca la massa dins un recipient cobert amb un drap per evitar corrents d'aire i es deixa llevar fins que dobli el seu volum. Passat aquest temps de fermentació, es treballa la massa per tal de treure el gas acumulat i es dóna la forma desitjada. Es col·loca a una safata de forn i es deixa llevar de nou coberta amb un drap al damunt. Un cop ha llevat, es polvoritza amb aigua per tal que la crosta sigui més cruixent. S'enforna a 200ºC (400ºF) fins que estigui ros (uns 40 minuts).

Bon profit!

14 comentaris:

Glòria ha dit...

Una recepta ben poc corrent aquest pa de xocolata i boníssim segur!. Entenc que has fet la massa a mà i després l'has cuit al forn?. A part de la temperatura, com has posat el forn, escalfor de baix només?.

Fins aviat

Mercè ha dit...

Glòria, la preparació l'he escrita tal com el faig jo a mà. I sí, només hi poso escalfor a baix. Però com a casa la meva mare té panificadora, doncs aquest el vam fer allí. ;)

El cullerot Festuc ha dit...

Buenooooo...ara que no paro de fer pa...m'apunto el teu de xoco per fer-lo!!! ha d'estar de muerte!!!! Ideal per esmorzar o berenar!
Petunets,
Eva.

Anònim ha dit...

mmmh!! què bo!! segur que amb iogurt o melmelada de gerds queda super perfecte!! :P

enric ha dit...

Et prometo que abans d'obrir els comentaris he pensat que tant la Glòria noctàmbula com l'Eva petunets (m'ha fallat la "Senyu", però ja veuràs com no trigarà gaire) no solament havien vist aquest pa sinó que fins i tot ja el feien mentalment. Si les començo a conèixer més que... ja m'entens, oi? :))

Una abraçada.

la vella carmanyola ha dit...

oooooooooooooooooooohhhhhhhhh!!! Mercè! quin paaaaa!

No tinc paraules, se'm esta fent la boca aigua.

Maria ha dit...

Nena, quin pa més, més alt. Tindré que apuntar-me a que em donis classes, que a mi no em puja gairebé res...
Mua, mua...

Gemma ha dit...

Ostres, ara que m'havia convençut de no comprar-me la panificadora, ja veig que m'ho hauré de repensar...
Ja m'imagino esmorzar una llesca del teu pa acompanyat d'una rajola de xocolata... o no, encara millor, sucat en una tassa calentona de xocolata desfeta, mmmm! Quin vici!

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Molt curiós però ha d'estar bo. No cal menjar pa i xocolata, sinó que menges pa de xocolata. Així no cal tenir les dues mans ocupades.
Salut!!!!!!

Mercè ha dit...

Eva, la quantitat de xocolata és al gust. Jo n'hi vaig posar molta perquè sinó després em reclamen que no n'hi ha suficient! ;) A casa, es menja amb un tres i no res!

Nurks, és un pa que té moltes possibles combinacions: amb fruits secs, amb llet, melmelada, xocolata...

Enric, sí que tens poders!! ;) jeje

Anna, és un pa bo, bo per esmorzar o berenar!

Maria, doncs això de què pugi o no, potser és qüestió de la farina. Una cosina meva li han canviat la farina que gastava i ara ens comentava que el pa no li puja com abans.

Gemma, t'havies convençut de no comprar-la??!! Doncs jo, si no fos perquè no sé on aniré a parar, ja la tindria faria temps! A casa fa molts anys que la meva mare la té i està donant moooooooolt de suc! A més, el pa de fleca cada vegada és "menys sa" i menys bo. D'aquesta manera saps exactament el què porta. Quina idea això de sucar-lo amb la xocolata desfeta! Ai, quan ho llegeixi el meu pare! ;)

Olles, els xocoaddictes crec que ens cal el pa de xocolata amb xocolata!! ;)

Dolors ha dit...

A la Judith (la meva filla de dos anys i mig) li encanta la xocolata, així que haig de fer la teva recepta per algun berenar sorpresa. Segur que li agradarà molt, té una pinta!!!

Mercè ha dit...

Dolors, si tens panificadora és senzillíssim de fer! I jo aquesta vegada no en tenia, però també hi poso xips de xocolata, així quan te'l menges es troben pel mig. ;)

Gent jove pa tou ha dit...

Quina bona pinta que fà, aquest nosaltres encara no l'hem probat, però no tardarem gaire... ja se´m fa la boca aigua.

Mercè ha dit...

Gent jove, proveu-lo! És un pa dolç molt bo! I si hi afegiu els xips de xocolata... encara millor! ;)