Brioix portuguès

Ja fa temps que vaig veure aquest brioix al blog de la Tere de la Maleta de Boston. Un brioix amb una pinta impressionant. I és d'aquelles receptes que abans de publicar-la l'he hagut de fer diverses vegades perquè sortís més o menys presentable. I direu, i què li passava? Doncs bé, la massa em llevava moltíssim, tant que sortia molt inflat. Després també vaig provar el tema de coure'l amb un cèrcol o sense. Al final, la solució va ser fer servir exactament el mateix llevat que ella i treure el cèrcol just abans d'enfornar, i més o menys va sortir. Això sí, el gust, una delícia! I sucat a una tassa de xocolata desfeta... un pecat! ;)


Ingredients:
  • 500 g de farina de força
  • 70 g de sucre fi
  • 90 g de mantega
  • 120 mL de llet tèbia
  • 3 ous
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 sobre de llevat sec (Maizena)
  • sucre fi i cireres confitades per a decorar
Preparació:

En un bol, s'afegeixen els ingredients seguint el següent ordre: la llet tèbia, els ous batuts juntament amb el sucre, la mantega amb textura de pomada, la meitat de la farina, el llevat, la resta de la farina i la sal. S'amassa durant 10 minuts i es deixa llevar tapat amb un drap de cuina dins un lloc tebi sense corrents d'aire durant unes hores (fins que hagi doblat el volum). Un cop llevat, es treballa per desgasificar la massa i es formen 9 boles de 80 g i amb la massa restant es forma la bola central més gran. Es col·loquen les boles en forma de flor sobre una safata de forn enfarinada i dins un cèrcol. Es deixa llevar de nou (que no llevi molt sinó, perdrà una mica la forma de flor), en un ambient aïllat de corrents d'aire, es retira el cèrcol i es pinta amb un ou batut. S'empolsima amb sucre fi i es decora amb les cireres confitades. S'enforna a 180ºC (350ºF) durant 20-25 minuts (amb el forn prèviament escalfat). (Si es torra massa ràpid, es cobreix amb paper d'alumini a mitja cocció). Es deixa refredar i ja està llest per menjar!

Bon profit!

Ja tenia aquest post escrit, quan l'Ana del blog La Cocinika de Ana m'ha concedit el premi 'Blog d'or'. Un premi que m'ha fet molta il·lusió, sobretot perquè fa molt poquet que ens vam descobrir els nostres respectius blogs i perquè només cal que visiteu el seu blog per adonar-vos del nivellàs de l'Ana a la cuina. Moltes gràcies Ana!! :) I aquesta vegada, repartiré el premi a cinc blogs que com a denominador comú tenen la característica de no ser dels més coneguts dins la comunitat blocaire gastronòmica. Us recomano que els visiteu!

Margarida de El món de la cuina
Nuni de Cuinetes
Joan i Àngels de La cuina d'Angels
Roser de Sa cuina de na Roser
Teresa de Tot és art

Espero que aquest premi us faci la mateixa il·lusió que m'ha fet a mi! :)


13 comentaris:

angels ha dit...

Bon dia Mercè, quina sorpresa, esperaré al vespre en Joan, ja que som com tu molt be dius "novatos" en aquests mon, el briox t'ha quedat molt maco, a mi m'agradaria provar coses d'aquestes però després qui se les menja.... Petons

El cullerot Festuc ha dit...

Quina pinta que té aquest Briox!!!! T'ha quedat fantàstic...i segur que els altres cops també...és el que té ser perfeccionista, oi???
Felicitats pel premi guapa!!
Petunets,
Eva.

Eva Flores ha dit...

Aquest brioix t'ha quedat genial! Es veu tan flonget i bo... una altra recepta bona per provar!
pt!

María José ha dit...

Con lo que a mí me gusta....Me lo pones ahí delante....No sé qué comería primero si un poco de esos quesos que tienes por ahí o un trozo del brioche.

Maria ha dit...

Felicitats guapa..., clar que si.
Ara sobre el briox...
Penso que la primera part es pot fer be be amb la pani, no?
No he trobat mai el llevat de la Maicena... que et sembla amb el de la Vahiné? I més preguntes... perquè no et quedava be el briox quan et pujava tant? Quin problema hi havia, la textura, el gust?
Petons..

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Aquesta va directa a favoritos. M'ha encantat. Salut!!!!!

La cuina vermella ha dit...

Un aplaudiment des de Mollet of Valley (mollet del Vallès) per aquest brioix i per aquest premi tan ben merscut!

Anònim ha dit...

Hola Mercè!!!

Moltíssimes gràcies per escollir el nostre blog i premiar-lo!! Ets un sol!! Quina il·lusió!!!
Per cert el briox té una pinta impressionant! Ara que s'acosta el cumple de la meva filla provaré de fer-lo, seguint els teus consells, acompanyant una bona xocolatada!!

Reme y Núria ha dit...

Les masses són molt seyores, però té una pinta....
Com tu dius per sucar xocolata.
Petons guapa.

Núria ha dit...

Mare meva!! Quin brioix, i a sobre dius lo de la xocolata...tú que vols, que em salti la dieta!!ains mare......
T'ha quedat preciós!!

josep ha dit...

Que bo el brioix! com tot el que fas, t'ha quedat de pel·lícula, és nota que vius a prop de Hollywood.

Mercè ha dit...

Àngels, després el reparteixes i així no engreixa tant! ;) Petons!

Eva, gràcies! :) Tu sí que m'entens! ;) Petons!!

Eva, i tant que l'has de provar... és deliciós!! Petons!

María José, un poco de todo! Que todo está riquísimo!! :)

Maria, i tant que la pots fer a la panificadora! El llevat aquest de panaderia de Maizena el vaig trobar a un supermercat corrent... El que em passava a mi, és que quan el posava al forn, creixia de tal manera que quedava una flor megagegant i mig desfigurada! La textura i el gust, diria que eren molt semblants a aquesta vegada. Petons!

Olles, i tant! Prova-la perquè és una delícia! I així amb forma de flor, encara entra més pels ulls! ;)

Parelleta vermella, moltíssimes gràcies!! :)

Nuni, ben merescut! :) I ja em diràs com ha sortit el brioix!

Menu, tota la raó. Si amasses massa o massa poc, però aquesta no té gaire complicació i el resultat, excel·lent! :) Petons!

Núria, gràcies!! Aquest brioix segur que el pots adaptar al mètode Montignac, que n'ets una experta!!

Josep, jeje gràcies! :)

Anna ha dit...

t'ha quedat espectacular...es nota que ets perseverant, i finalment te'n surts totalment. Felicitats!