Tortell

Fa mooolt de temps que tenia a la llista de pendents provar de fer un tortell a casa. Des que vaig veure el programa Dolça Catalunya de TV3 al gener del 2008 i explicaven com fer-lo, que estava a la llista. I de fet, aquestes festes en volia fer, però al final no hi va haver prou temps. Així que vaig tornar amb l'idea de fer-lo aviat. I ahir, com amb la colla d'aquí vam fer un sopar d'aquells on tothom porta un plat cuinat de casa, vaig pensar que era una bona ocasió.
És una recepta entretinguda de fer, que no vol dir difícil. I el resultat, doncs tal com he vist a molts blogs que n'han fet, val la pena fer-lo a casa. Surt boníssim!! :)


I aquí teniu la recepta tal com el vaig fer. Jo el vaig farcir de crema. I si voleu veure'n el vídeo de com es fa, aquí el teniu.

Ingredients:

- Per a la primera massa:
  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d'aigua
  • 75 g de farina

- Per a la segona massa:

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • 60 g d'aigua
  • 10 g de llet sencera

- Per a la decoració:

  • fruites confitades
  • sucre
Preparació:

- Primera massa:

En un bol, es desfà (amb les mans) el llevat premsat amb l'aigua tèbia. S'hi afegeix la farina i es remena fins que la massa sigui homogènia i elàstica. (Cal treballar-la una mica amb les mans). Es tapa la massa amb un drap de cuina i es deixa a uns 22ºC en un lloc sense corrents d'aire (per exemple, dins el forn. I es deixa llevar fins que dobli el seu volum (uns 30 minuts).

- Segona massa:

En un bol o a la màquina d'amassar, s'hi posa: el sucre, la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l'aigua (perquè es dissolguin bé la sal i el sucre). S'hi afegeix l'ou i la farina tamisada. S'amassa fins que quedi ben elàstica i s'hi afegeix la primera massa llevada. Es torna a amassar fins que la massa sigui elàstica com un xiclet. (Per comprovar-ho, s'estira amb les mans i si es trenca, significa que cal treballar-la més). Es forma una bola i es col·loca sobre una superfície enfarinada. Es tapa amb un drap de cuina i es deixa reposar 15 minuts. Passat el temps de repòs, sobre una superfície untada amb oli, s'estira la massa amb un corró tot donant-li forma de rectangle. En un dels extrems, s'hi col·loca el farcit (crema, massapà, cabell d'àngel...) i s'enrotlla tot fent una botifarra. S'uneixen els dos extrems de la botifarra tot fent una incissió en un dels extrems i introduint un extrem dins l'altre. D'aquesta manera, es forma el cercle. Es pinta amb ou i es deixa llevar dins un lloc tebi sense corrents d'aire durant unes dues hores (fins que hagi doblat el volum). Quan ha llevat, es torna a pintar amb ou, es decora amb les fruites i el sucre, i s'enforna a 180ºC durant 15-20 minuts (amb el forn prèviament escalfat) fins que sigui ros.

Bon profit!

17 comentaris:

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Una altra versió per a la colecció, jo les tastaré totes. Aquesta tarda he fet un altre i no m'ah quedat bé. Ara probaré el teu. Força bé. Salut!!!1

Núria ha dit...

Mercé, t'ha quedat perfecte. Jo també el tinc pendent, no vaig tenir temps de fer-lo i quan ho vulgui fer, no sabré quin fer..

Felicitats pel teu!!

Núria

El cullerot Festuc ha dit...

Ara ja no hi ha marxa enrere...ja no els podras tornar a comprar!!! jejeje...T'ha quedat espectcular!!!! Els amics americans deuen flipar amb tu!!!
Petunets,
Eva.

xaro ha dit...

Nena quina pinta que te aquest tortell!!
Com pots veure segueixo sense temps, però el corball per mi tb es molt millor que el lobarro!
Ptnts

Maria ha dit...

Mira, ho provaré de fer amb la pani per anar assajant. Ja et dirè que tal..
Petons

Francesc ha dit...

De totes les receptes que he vist del tortell de reis, aquesta és la que veig més "factible". T'ha quedat com de pastisseria. Fa un aspecte que diu "menja'm". Enhorabona.

Margarida ha dit...

Mercè, té més bona pinta aquest tortell que el que es veu al vídeo!
Mira, no n'he fet mai, però després de veure com t'ha quedat, t'asseguro que el dia de Reis de l'any vinent, a casa hi haurà Tortell fet per mi (això si no el faig abans!)

Eva Flores ha dit...

Hola Mercè!
T'ha quedat un tortell 'estupendu'!
pt!

cocina con sabor ha dit...

T'ha quedat fantàstic! El tortell fet a casa queda deliciós, necessita el seu temps de repòs però val la pena fer-lo ;)

Petonets

Carme

Anna ha dit...

Pasate por mi blog tengo algo para tí.Besos.

Gemma ha dit...

També és un dels meus pendents des de fa moooolt temps. Com que per Reis acostumo ser fora, hauré de fer com tu i preparar-lo un altre dia...
T'ha quedat molt bé, estic segura que va triomfar entre els assitents al sopar. Jo també vaig veure el programa de TV3 i em va semblar molt complicat amb tants llevats i amassats... i la part de farcir amb el massapà (o amb crema com tu) ta´mbé fo´ça complicada.
A veure si veient el teu resultat m'animo a provar-ho ;)

ARA ha dit...

Nena, quin tortell, t'ha quedat preciòs. Els americans alucinarien no?

Em menjava un bon tros ara mateix.

Anònim ha dit...

Ja sabía jo que el tortell no et podia faltar... t'ha quedat estupendo, una presentació molt bonica...
Records...

MªJose-Dit i Fet ha dit...

T´ha quedat un tortell preciòs, m´apunto la recepta perquè caurà qualsevol dia d´aquestos, després de tot és una tonteria haver de guardar una recepta per un sol dia no?

Mercè ha dit...

Olles, jo també tinc diverses receptes per anar provant. Però com a mínim, ara ja n'he fet una vegada!! ;)

Núria, home... tan com perfecte tampoc. Però era realment bo, bo!! Gràcies! :)

Eva, saps què passa? Que quan ja els has sorprès una vegada, llavors ja no és tanta sorpresa. Potser nosaltres ho apreciem més perquè sabem el que costa. ;) Petons!

Xaro, tu tranquila... no t'estressis! Que amb tants blogs costa molt estar al dia!

Maria, amb la panificadora t'anirà genial! Ja ho veuràs! Petons!

Francesc, gràcies! :) Amb aquesta m'hi vaig atrevir perquè hi havia al vídeo que és de molta ajuda. Però ara que ja n'he fet un... és qüestió d'anar provant diferents receptes per trobar la millor pel paladar! ;)

Margarida, gràcies! :) Dona, no cal que esperis fins l'any vinent!! Pots fer el tortell de Rams!

Eva, gràcies! :)

Carme, si, exactament. És entretingut, però té la seva recompensa. ;) Petons!

Ana, enhorabuena por los dos premios!! Y muchísimas gracias por concederme el premio blog de oro!! Me ha hecho muchísima ilusión que pensaras en mi blog con el poco tiempo que hace que me visitas y el nivelazo del tuyo! De verdad, muchas muchas gracias!! Besos!

Gemma, com tot sense presses i anar fent. Fer-lo no és complicat. I amb el vídeo, encara menys! ;) I com tu dius, no cal esperar una ocasió especial per fer-lo! Que és igual de bo! ;)

Ara, gràcies! :) Era bo, bo. I el trosset que va sobrar, l'endemà per esmorzar era boníssim!!

Teresa, jejeje... gràcies! :) Records!

María José, tu ho has dit! No cal fer-lo un sol dia a l'any! Ja diràs què tal ha sortit! :)

La cuina vermella ha dit...

Mercè. Em sembla alucinant com t'ha quedat el teu tortell, és perfecte. A mi sempre m'ha fet por fer-lo, però veig que la teva recepta és genial i queda mooolt bé. A veure si m'animo pels reis de l'any vinent!
Milions de petons, reina.

Núria ha dit...

Mercé, jo exagerada!! Ho dius tú que m'has puntuat amb un 100!! jajaja. De veritat t'ho dic que està perfecta, de forma i de color....