Foie gras demi cuit

Aquest Nadal, les germanes de l'Alfred em van regalar un parell de llibres de cuina. :) Un d'ells és el "Cuinar per ser feliç" de la Carme Ruscalleda. I tot fent-hi una ullada, em va cridar l'atenció aquest foie gras. Quan vam anar a comprar el fetge d'ànec amb la meva mare, no les tenia totes... sortirà bé?? Doncs, sí! Us recomano que prepareu el foie gras fet a casa, deliciós i facilíssim! Un resultat magnífic!

Tal com diu la Carme Ruscalleda: "la tècnica és molt senzilla, però cal seguir-la de forma meticulosa".

Ingredients:
  • un fetge gras d'ànec d'uns 600 g (de gran qualitat i molt fresc)
  • 5 g de sal
  • 4 g de sucre
  • 1 g de pebre
  • 50 mL de vi de Porto (de gran qualitat)
Preparació:

El dia abans, es deixa el fetge a temperatura ambient (20-22ºC), per aconseguir que el fetge tingui una textura tova i sigui fàcil treure'n-hi tots els nervis i venes que hi ha enmig dels dos lòbuls (del fetge). Mentre traieu els nervis, si se us trenca el fetge, no patiu! (I si se us taca de sang, eixugueu-lo).
S'amaneix el fetge amb la sal, sucre, pebre i vi. Repartint-ho molt bé.
Es col·loca ben comprimit dins d'una terrina de porcellana o de vidre (a la mida del fetge). Es deixa amanir el fetge dins la terrina durant 24 hores a la nevera. (Si observeu que se us queda eixut, no temeu!).

S'escalfa el forn a 75ºC i s'hi cou la terrina al bany maria durant 40 minuts. Passat aquest temps, amb compte, es retira tot el greix grogós i transparent que envolta tota la terrina i es guarda en un bol a la nevera.
Quan s'ha retirat completament tot el greix de cocció, es col·loca un pes a la mida de tota la terrina. Aquest pes ha de fer pressió suau. Per tant, si el fetge pesava 600 g, el pes ha de ser de 400 g (mai superior al pes inicial del fetge cru). Una idea molt bona que dóna la Carme és: per al pes, retallar un cartró gruixut a la mida que entri dins la terrina, embolicar-lo amb paper de plata i a sobre posar-hi algun paquet que tinguem per la nevera i que pesi l'adequat. Es col·loca el pes sobre la terrina i es deixa premsar a la nevera durant 24 hores.
Passat aquest temps, es retira el pes. I amb paper de cuina, humitejat amb aigua calenta, es netegen les llàgrimes de greix de les parets (interiors i exteriors) de la terrina. Es fon el greix que havíem guardat a la nevera, es cola i quan és tebi, s'aboca sobre la terrina cobrint-lo totalment. Es reserva la terrina a la nevera fins al moment de servir (com a mínim, passada una hora).

Bon profit!

P.D.: Aquesta recepta és d'aquelles que amb els dies va accentuant el gust. Així que si el prepareu amb uns dies d'antel·lació encara serà molt més bo!

13 comentaris:

Ivana ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ivana ha dit...

Aquest Nadal vaig pensar de fer-ho però al final res! Ara mateix copio la recepta, sembla sencill! La veritat que el foie m'encanta i amb mermelada, guauu!!
Petons i gràcies per visitar-me et seguiré!!

Maria ha dit...

Mira que be, tenia ganes de veure una recepta senzilla fer fer el foie i la treus tu. També me l'apunto per més endavant.
Petons

Núria ha dit...

Ohhh quina bona pinta i no sembla gaire complicat...

Eva Flores ha dit...

Hola Mercè! Al meu bloc he deixat una coseta per a tu, espero que t'agradi.
Pt!

la vella carmanyola ha dit...

Mercè, a mi sempre m'ha fet una mica de respecta fer el foie a casa. Però tal com tu ho expliques no es pas tant complicat!!

Mira ho poso la llista de pendents!

Recordsss

Anònim ha dit...

Hola Mercè, ja veig que has tornat i amb molt bones idees... aquest foie té molt bona pinta i sembla ben senzill de fer, ho haurem de probar.

Cuinagenerosa ha dit...

mercè, vas aprofitar molt bé les vacances, eh?
realment, el foie preparat a casa no té res a envejar als que pots comprar preparats i és molt més assequible.

Dolors ha dit...

Ostres nena hi ha alguna cosa amb la que no t'atraveixis?

Estic molt contenta que hagis tornat i tots els fans que t'he creat també!! jajaja

Petons.

Mercè ha dit...

Ivana, és molt senzill de fer i el resultat excel·lent!! I el foie caramelitzat?? Buff... quina gana!

Maria, apunta i ja m'ho diràs. És ben senzilla i com tot lo de la Ruscalleda, un resultat fantàstic!

Núria, no és gens complicat i el resultat impressionant! A casa ens va encantar a tots!!

Eva, jejeje moltíssimes gràcies!! M'ha fet molta il·lusió!! :) Gràcies!

Anna, a mi també me'n feia, fins que el vaig fer i després d'aquest resultat tan fantàstic, ja el tinc adjudicat per fer el Nadal vinent ;)

Teresa, aquest foie s'ha de provar!! Si us agrada el foie val la pena!

Manel, no ho saps prou! I el que encara em queda per penjar!! Tens tota la raó. Un foie de qualitat, sense additius i més econòmic que el de compra!

Dolo, amb el que li agrada el foie a en Marc l'heu de provar!! És senzill de preparar i boníssim!!!

La cuina vermella ha dit...

Nosaltres tenim el mateix llibre de la ruscalleda i et puc assegurar que totes les receptes són fàcils, exquisites i vistoses! un 10 a aquest llibre!
A tu t'ha quedat de fàbula!!!

El cullerot Festuc ha dit...

Tinc un fetge a la nevera per fer foie...realment és boníssim fer-lo a casa i cundeix molt més, ja que amb el preu que va el foie...Fantàstic!!
Petunets,
Eva.

Anna ha dit...

jo també tinc aquest llibre de la Carme Ruscalleda i seguir les seves receptes sempre són garantia d'exit, però com dius, s'ha de seguir al peu de la lletra...és important fer-ho a la cuina,...jo a vegades vull anar massa ràpid, soc impacient, i en aquests casos surt algun xurro...però també se n'aprèn. Felicitats pel foie gras, té molt bon aspecte!!