Pastís de taronja

Com ja va sent tradició, quan vénen aquestes dates i abans que tothom comenci a desfilar, al laboratori celebrem el final d'any amb un sopar. Normalment, porto alguna cosa de postres. I aquest any, no tenia una idea massa clara de què portar... algun pastís amb fruita que normalment sol agradar a la gent... i com que a casa tenia taronges, doncs vaig decidir fer un pastís de taronja! I us preguntareu, i la recepta d'on l'ha tret? Doncs bé, me l'he inventat però m'he inspirat en la coca de taronja de la Sílvia de Cuina amb compte i la coca borratxa de pinya de la Gemma de La cuina de casa. I ha sortit boníssim!! :) Esponjós i amb un gustet de taronja... Fantàstic! De fet, el que ha sobrat, els companys se l'han repartit per endur-se'n un trosset a casa!!


Ingredients:
  • 250 g de farina
  • 200 g de sucre
  • 4 ous
  • 175 mL de llet sencera
  • 16 g de llevat en pols (tipus Royal)
  • ratlladura de la pell de mitja taronja
  • suc de dues taronges
  • sucre pel caramel
Preparació:

En un cassó, es prepara una mica de caramel amb sucre (com si féssim un flam). I s'aboca al fons del motlle i es deixa caramelitzar. Un cop fred, s'hi reparteixen rodanxes de taronja al damunt.
Es separen els rovells de les clares. I es munten les clares a punt de neu i es reserven.
Es baten els rovells d'ou juntament amb el sucre fins que quedi una massa blanquinosa i espessa. S'hi afegeix la llet i es remena. S'afegeixen la farina tamisada i el llevat en pols a poc a poc, tot remenant amb cura per tal que no s'abaixi. S'hi barreja la ratlladura i finalment, s'incorporen les clares treballant-ho poc per tal que no es desmuntin. S'aboca la mescla al damunt de les rodanxes de taronja i es deixa reposar 10 minuts. Passat el temps de repòs, s'enforna a 180ºC (350ºF) durant 1 hora aproximadament (fins que l'escuradents surti net). Es deixa refredar amb la porta del forn entreoberta.
Mentrestant, es prepara un almívar amb el suc de taronja i una mica de sucre. Quan el pastís estigui fred, es punxa amb un escuradents i es reparteix l'almívar pel damunt, a poc a poc per tal que es vagi absorbint. Es desemmotlla el pastís i es serveix de cap per avall de forma que les rodanxes de taronja quedin al damunt.

Bon profit!

P.D.: En aquest cas, també s'hi podria barrejar una mica de licor amb l'almívar, però com hi havia criatures, vaig decidir no posar-n'hi.

15 comentaris:

josep ha dit...

Les taronjes barrejades(o soles) amb qualsevol cosa sempre donen uns resultats fantàstics. El pastís t'ha quedat fenomenal d'aparença, el gust ha de ser proporcional sens dubte.
Felicitats!

El cullerot Festuc ha dit...

Mercè, quina pinta!!! És que a vegades els "invents" surten més bé dels que ens esperem!!! Ha de ser boníssim...i amb una miqueta de licor...mmmm!!
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

nena, quina adaptació més bona que has fet!!!! M'encanta, té la mateixa filosofia que el de pinya, però amb el suc natural de les taronges... molt millor!!!
M'ho apunto ;)

La cuina vermella ha dit...

Doncs prova de fer els muffins d'ametlla i taronja i cauràs de cul... de debó, son genials.
Aquest pastís, és excel·lent, boníssim!! nyam, nyam!!

Maria ha dit...

Artista !!
A sobre diligent,inventant... quina enveja.. Petons..

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Me l'apunto aquesta adaptació. Molt bona.
Salut!!!

RUBEN ha dit...

Mercè!! Carai! una altra que no para! Boníssim aquest pastís, a més és temporada de taronges!

Francesc ha dit...

Això de mesclar dues receptes de dolç i traure'n una de nova i que resulte tan bona, té molt de mèrit. Enhorabona. Té un aspecte fabulós.

Mercè ha dit...

Josep, tens tota la raó... els cítrics sempre donen bon resultat! Gràcies!

Eva, va ser una improvització adaptant receptes amb els ingredients que tenia i va sortir perfecte! :p Petons!

Gemma, com ara és temps de taronges vaig pensar que havia de sortir igual de bé que el teu de pinya. I així va ser! :)

Parelleta vermella, anotat! Ja us diré què tal. ;)

Maria, si va ser un invent-improvització que va sortir molt bé! :) Petons!

Ruben, doncs és un pastís que va agradar molt a tothom, doncs la taronja és un gust que sol agradar i de textura va sortir molt esponjós!

Francesc, moltes gràcies! :)

Anònim ha dit...

Noia, no pares de treballar i a la que em descuido ja tens recepta nova. Ara que estem al temps de las taronjes la haurem de fer.
Records.

Sara Maria ha dit...

Bones festes també per a tu, però te les donarem el dia 9!

No tot són postres ha dit...

Guapo, aquest pastís. El coc de taronja és una mica diferent del meu, el faré i així podré copsar les diferències.
PTNTS
Dolça

Aiketa ha dit...

Mercè, tinc un dubte. Com es prepara l'almívar de suc de taronja que expliques?

Mercè ha dit...

Aiketa, benvinguda i gràcies pels comentaris. :)
Per fer l'almívar, doncs en un cassó hi barreges el suc de 2 taronges i el mateix pes en sucre. Ho poses al foc baix que bulli a poc a poc fins que quedi espès al teu gust. ;)

Aiketa ha dit...

Moltes gràcies Mercè. Vaig a intentar-ho!