Toña de Pasqua


Per Pasqua

Ja falten pocs dies per Pasqua i als aparadors de les pastisseries ja estan plens de mones de Pasqua a punt pels fillols i filloles. 
Fa un temps vaig descobrir que a la zona del País Valencià (des de Castelló fins Alacant) en comptes de la nostra mona, per Pasqua elaboren un dolç anomenat Toña. La Toña de Pasqua és una massa tipus brioix, però feta amb oli d'oliva i sovint es corona amb un ou dur al damunt, de forma semblant a la mona tradicional catalana. La gent d'aquelles contrades potser ens poden dir com la mengen, però crec que acompanyada de nata o crema, o bé sucada al cafè són bones opcions. ;)



La recepta l'he adaptat d'aquí.

Dificultat: Mitja

Ingredients: (per a dues unitats)
  • 400 g de farina
  • 100 g de sucre
  • 12 g de llevat fresc de flequer
  • 1 ou gran
  • 1 rovell d'ou
  • 135 g de llet
  • 75 g d'oli d'oliva verge extra
  • sucre per decorar

Preparació:

En un bol, es desfà el llevat amb la llet tèbia i a continuació s'hi afegeixen la resta d'ingredients.
Es barreja fins que tots els ingredients hagin lligat i es deixa reposar 10 minuts.
S'amassa durant 5 minuts (vegeu el vídeo).
A continuació, es deixa reposar un parell de minuts al damunt de la superfície de treball, i tot seguit s'amassa durant uns 8-10 minuts fins que sigui llisa i brillant.
Es deixa fermentar la massa dins un bol gran tapada amb un drap de cotó i en un ambient aïllat de corrents d'aire fins que dobli-tripliqui el seu volum.
Llavors es treballa la massa lleugerament per eliminar el gas que s'ha format.
Es divideix la massa en dues porcions iguals i es formen dues boles.
Es col·loquen al damunt d'una safata de forn folrada amb paper de forn prèviament untat, i es deixen llevar fins que doblin el seu volum dins un lloc aïllat de corrents d'aire tapades amb un drap de cotó i a temperatura ambient (uns 20 ºC).
Quan han doblat el volum, es pinten amb un ou batut diluït amb una mica de llet, es fan uns talls en forma de creu al damunt i es decoren amb sucre.
S'enfornen dins el forn prèviament escalfat a 180 ºC durant uns 30-35 minuts fins que siguin ben rosses.
Quan ja estan cuites, es retiren del forn i es deixen refredar a temperatura ambient.

Bon profit!

7 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

L'aspecte recorda al d'un brioix, oi? No la coneixia pas, la toña. té un nom ben divertit! Petons.

Marta CuinaDiari ha dit...

Uy!! això que has fet té milers de noms al País Valencià. :-) Al meu poble li diem Panou, en castellà "panquemado" i per Alacant i al sud del PV li diuen tonya, fogassa, fogasseta... i encara pots trobar moltes més maneres d'anomenar-lo. Realment el panou es pot menjar durant tot l'any però malauradament no tots els forns el fan (és més còmode treballar amb brioxeria congelada :-( )
Per pasqua fem la mona, versió amb una massa similar amb els ous durs i anissets de colors o fins i tot amb formes de cocodrils, tortugues...sucat en una xocolata desfeta està boníssim i també amb la llonganissa de pasqua (pareguda a la vostra secallona primeta!! Què bo!! i quins bons records! Marta

les receptes que m'agraden ha dit...

Qins bons records! De petita la menjava el dilluns de Pasqua al camp, acompanyada de llonganissa de Pasqua i ous durs, a la zona de València és típic menjar-la així, i li diem mona, es castellà "panquemado" per la mainada es fa amb confits de colors per sobre i els ous durs pintats i la tradicional amb un "pirri" a dalt, és una mica de clares muntades a punt de neu, que es torren al forn.

No coneixia el teu blog i es una maravella, ara vaig a visitar-lo, tot el que he vist és diví, quines fotos! A més vivim a la mateixa ciutat, quina gràcia. Jo fa només dos mesos que tinc un bloc de cuina, si el vols visitar em farà molta il.lusió, l'adreça és

http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

maria cosbel la bisbal ha dit...

Gràcies per acostar-nos receptes que es mereixen tot un reconeixement.
Ben segur que provarem.

Marçal ha dit...

Aquest panou em recorda molt al pa dolç que fem a Sant Pol per Pasqua, també. Tot i que jo sempre l'he menjat amb matafaluga. Ara el tinc llevant, a veure com surt!

Anònim ha dit...

Merce, m'estic aficionantn molt al teu blog! Es fantastic!
El que em te intrigada son els ingredients perque des de Londres no se com fer-ho per trobar coses com ara llevat fresc de flequer o be massa mare o inclus el mido (per la tona o be el pa de pages!).
Quins substituts creus que podrien funcionar?
Moltes gracies!

Mercè ha dit...

Anònim, el llevat fresc de flequer segurament et serà difícil de trobar, però estic segura que trobaràs llevat liofilitzat com el Fleischmann's yeast o similar. Però compte amb les quantitats! Mira't les instruccions dels sobres per saber la proporció de llevat per kg de farina!
Pel que fa a la farina de blat de moro, és el mateix que la Maizena i segur que als Whole Foods de London n'hi ha.