Cronuts


Híbrid

Ja fa uns dies us parlava de la fusió en pastisseria (aquí) i avui, hi tornem!
Aquest mes, la Lourdes del blog La cocina de Pikerita, ens va plantejar com a repte elaborar cronuts!! És a dir, croissants + donuts = cronuts.
Els cronuts van ser un invent del xef francès Dominique Ansel. I el maig de l'any passat els va començar a comercialitzar a la seva pastisseria de New York i van esdevenir molt populars. Tant és així, que la revista TIME els va nomenar com un dels millors 25 invents de l'any 2013!
Alguns potser pensareu que s'assembla al nostre xuixo i tot i que tenen una semblança, m'atreveixo a dir que els cronuts mantenen més la laminació del croissant i són molt més cruixents que no pas el xuixo.
Però voleu que us faci una confessió? Prefereixo el croissant de tota la vida o el nostre xuixo ben farcit de crema. ;)






Podeu trobar la resta de propostes a continuació:

Logo Cooking Challenge

Per la recepta dels cronuts vaig agafar la recepta dels croissants que tinc al blog, amb les diferències de la forma i la cocció.

Dificultat: Molt alta

Ingredients: (per a 24 unitats)
  • 500 g de farina de força
  • 10 g de llet en pols.
  • 60 g de sucre blanc
  • 5 g de sal
  • 50 g de mantega textura pomada
  • 20 g de llevat fresc de flequer
  • 5 ml de extracte de vainilla
  • 120 ml d'aigua freda
  • 100 ml de llet sencera freda
  • 280 g de mantega (per fer els plecs)
  • oli d'oliva per fregir
  • sucre per arrebossar
  • xocolata negra per decorar
Preparació:

Sobre la superfície de treball, s'hi col·loca la farina tamisada, la llet en pols, el sucre, la sal i el llevat prèviament dissolt amb una mica d'aigua tèbia. Es barreja i s'afegeixen els líquids (aigua, llet i extracte de vainilla).
S'amassa durant uns minuts fins obtenir una massa homogènia.
S'afegeix la mantega a temperatura ambient i prèviament estovada amb les mans. Es segueix amassant fins que quedi una massa una mica enganxosa.
S'embolica la massa amb paper film i es reserva tota la nit a la nevera (per aturar el procés de llevat).
El dia següent, es treu la mantega de la nevera amb una mica d'antelació per tal que sigui més senzill treballar-la. I sobre un paper de forn, s'extén formant un rectangle de 18 cm x 28 cm. Es reserva a la nevera durant una mitja hora perquè s'endureixi.
A continuació, s'extèn la massa amb l'ajuda del corró formant un rectangle de 20 cm x 60 cm i un gruix de 0.5 cm. I tot seguit, es col·loca el bloc de mantega al damunt d'una meitat del rectangle. I amb l'altra meitat, es cobreix (volta simple).
Es col·loca la massa amb el llom a l'esquerra i s'extén de nou formant un rectangle de les mateixes dimensions que l'anterior. I ara es plega en 3 parts: primer l'extrem superior doblegat cap a nosaltres, i l'extrem inferior cobrint la resta de la massa (volta senzilla). Es cobreix amb paper film i es deixa reposar 2 hores a la nevera.
Passat el temps de repòs, es repeteix el procés dues vegades més: fent una volta simple i una de senzilla cada vegada (col·locant sempre el llom a l'esquerra). Es cobreix amb paper film i es deixa reposar 2 hores a la nevera.
Finalment, s'extén la massa formant un rectangle de 36 cm x 26 cm i 5 mm de gruix.
Amb un talla-galetes rodó de 9 cm de diàmetre, es retallen els cercles i amb un talla-galetes rodó de 2 cm de diàmetre, es fan els forats del mig.*
Es col·loquen els cronuts al damunt de paper de forn o el Silpat en una safata pel forn.
Es deixen llevar en un lloc aïllat de corrents d'aire fins que hagin triplicat el seu volum.
A continuació, s'escalfa l'oli d'oliva dins una paella i quan sigui ben calent, s'hi tiren els cronuts. Es couen de les dues bandes i quan són ben rossos es treuen del foc i es deixen escórrer al damunt de paper absorbent.
Tot seguit s'arrebossen amb sucre blanc, sucre llustre o es decoren amb xocolata negra.

Bon profit!

*Nota: La massa sobrant es pot amassar i fer-ne una base fullada per una pizza o coca salada.

7 comentaris:

Lourdes ha dit...

Que maravilla es ver tus fotos Mercè!!.. Animas a ponerse a hacerlos. Gracias por participar!!!
Besotes.

Norma2 ha dit...

Excelentes!! muy bien te han salido!
Si quieres saber más sobre los cronuts puedes pasar a leer lo que he escrito sobre el tema
http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2013/11/el-cronut-lo-nuevo-en-pasteleria.html
Besoss

Ly ha dit...

Que bonitos y q primera foto más espectacular!! Dan ganas de zampármelos todos!!! Bsssss

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Veig que coincidim les dues, a jo també m´agrada molt més un dònut o un xuix, amb diferència!! però m´ha agradat fer aquesta recepta encara que és ben laboriosa...com sempre t´ha quedat amb un resultat fantàstic!! Un petonet estimada meva

Unknown ha dit...

Lo confieso, yo soy de xuixo de toda la vida!!! Estos estan buenos e imagino que catarlos en NY pues como que seguro que uno se los come con otra alegria jajaja. Els teus han quedat xulíssims amiga!!! Mil petons guapa meva

Margarida ha dit...

A mi els donuts em porten molt bons records. Els cronuts no els he tastat, però sí és veritat que no hi ha res com un xuixo.
Petons

Limón y pimentón (Lucía) ha dit...

Tienen que estar riquisimos.
Felicidades por el blog.