La millor pizza feta a casa!


Fer pizza a casa és d'aquelles coses relativament fàcils i molt gratificants. Amb pocs ingredients, però bons, com poden ser la farina de força de Farines Sunyer, tomates de km 0, i el formatge tendre d'ovella de Làctics Perelada (molt bona recomanació de Cal Formatger) aconseguiràs que un plat senzill surti rodó. Si a tot això, hi afegim una bona recepta i els consells de dos grans mestres, com són en Daniel Jordà i en Luigi di Domenico, i 2 mesos confinats a casa per poder anar fent proves, el resultat és el de la millor pizza que he aconseguit fer mai a casa.





Dificultat: baixa

Ingredients: (per a 2 pizzes d'uns 250-300 g cadascuna)

- Per a la biga o pre-ferment:
  • 100 g de farina
  • 50 g d'aigua
  • 0.5 g de llevat fresc de forner (llevat de París)
- Per a la massa:
  • Tot el pre-ferment
  • 175-200 g d'aigua
  • 15 g d'oli
  • 2 g de llevat fresc de forner (llevat de París)
  • 250 g de farina de força o farina panificable
  • 7 g de sucre
  • 6 g de sal

    Preparació:

    - Per a la biga:

    El pre-ferment serveix per aportar gust a la massa. Per això cal preparar-lo 12-15 hores abans.
    En un bol, s'hi barreja la farina amb l'aigua i el llevat esmicolat.
    No s'ha d'amassar, sinó s'ha d'anar fregant la farina entre els dits, de manera que quedi com una pila de grumolls mal girbats. Una massa esmollada, que sembla que li falta aigua (veure vídeo).
    Es tapa amb film transparent i es deixa reposar a temperatura ambient un mínim de 12 hores.

    - Per a la massa:

    S'agafa el pre-ferment i s'hi afegeix l'aigua i l'oli, i amb l'ajuda dels dits, s'han d'anar desfent els grumolls del pre-ferment fins obtenir una mena de papilla. A continuació, s'hi esmicola el llevat fresc.
    A continuació, s'hi afegeix la farina, el sucre i la sal.
    Es pasta fins aconseguir unir tots els ingredients.
    S'unta la taula de treball amb oli i s'aboca la massa a la taula de treball, i es fa un plegat tipus farcell (veure aquest vídeo). Es deixa reposar la massa 10 minuts tapada amb el mateix bol.
    Es repeteix el pas anterior, amb el plegat tipus farcell, es boleja i es fa un segon repòs de 10 minuts (també amb la massa tapada amb el bol).
    Es fa un plegat tipus farcell, es boleja i es deixa reposar a temperatura ambient (o si fa molta calor a la nevera) tapada amb film transparent durant 1 hora.
    Es divideix la massa en 2 porcions iguals.
    Per a cada porció, es fa un plegat tipus farcell, però sense desgasificar-la.
    En aquest punt, es pot guardar la massa dins un túper (ben untat amb oli) a la nevera fins l'endemà o es pot congelar per utilitzar-la un altre dia.
    El dia següent, quan estigui ben llevada i plena de bombolles, s'aboca la massa al damunt de la taula de treball ben enfarinada i empolsimada amb una mica de semolina (ajudarà a donar-li textura cruixent a la massa).
    S'enfarina la massa i amb la punta dels dits es marca un cercle deixant un cornicione d'uns 3 cm a tot volt, i s'aixafa la part central de la massa amb la punta dels dits. Es dona la volta a la massa cap per avall i es torna a marcar el cercle formant el cornicione i s'aixafa la part central. Aleshores s'aixeca la massa de la taula de treball i amb els punys en el centre de la massa es va estirant (donant-li forma rodona) (veure aquest vídeo) i es col·loca al damunt d'una safata col·locada al revés folrada amb paper de forn. (La safata de forn simplement serveix de pala per posar i treure la pizza del forn).
    Es deixa reposar 10 minuts a temperatura ambient i s'hi reparteix la salsa de tomata pel damunt amb un bon raig d'oli.
    S'enforna a 240 ºC amb calor dalt i baix (sense ventilador), col·locant la pizza directament amb el paper de forn a la base del forn durant 5 minuts. (Veureu que el paper de forn es crema, però no us preocupeu).
    Passats aquests 5 minuts, es farceix la pizza (amb els ingredients que desitgeu) i es col·loca a la part central del forn, i es cou fins que es fongui el formatge o mozzarella (en el meu cas 2-3 minuts més).

    Bon profit!