Croissants


Per esmorzar, per berenar, els croissants sempre són bons. Bé, sempre no! Que a vegades te'n trobes a segons quins llocs que no sé ni com gosen anomenar-los croissants. La qüestió és que una servidora ja de ben petita volia fer croissants. Sempre m'han agradat molt. I recordo quan una vegada li vaig preguntar a la meva mare, tu creus que em sortiran? I em va dir: tu mateixa, prova-ho! Evidentment no em van sortir i ni s'hi van assemblar. Però aquest interès per un dia arribar-ne a fer no va desaparèixer. I sinó, mireu els primers croissants que vaig publicar en aquest blog! Però crec que les fotos són un bon testimoni de l'evolució de la meva tècnica per fer-los. Sí, els primers eren bons, però la laminació ni es veia, i crec que avui puc dir que he millorat molt. :p I amb el gust també es nota. Així que aquí teniu els millors croissants que he fet fins avui. :)





Recepta adaptada del llibre Brioixeria de Xavier Barriga.

Dificultat: alta

Ingredients: (per a 15-16 unitats)
  • 500 g de farina de força
  • 10 g de sal
  • 75 g de sucre
  • 10 g de llet en pols
  • 40 g de mantega
  • 250 ml d'aigua
  • 1 ou (50 g)
  • 20 g de llevat fresc de flequer
  • 270 g de mantega per als plecs
Preparació:

En un bol gran, es barregen la farina amb la sal, la llet en pols i el sucre.
Per altra banda, en un bol petit, es desfà el llevat amb l'aigua tèbia.
A continuació, s'afegeixen l'aigua amb el llevat al bol amb la farina i seguidament, l'ou batut (com si féssim una truita) i els 40 g de mantega a temperatura ambient.
S'amassa fins obtenir una massa homogènia i llisa i bastant elàstica.
Es forma una bola i es deixa reposar 1 hora dins un bol tapada amb un drap de cotó en un lloc a temperatura ambient i aïllat de corrents d'aire.
Mentrestant, es prepara la mantega per als plecs.
S'agafa una bossa de plàstic petita (pels berenars) i al mig s'hi col·loca la mantega. Amb el plàstic es forma un rectangle de 18 x 28 cm i amb l'ajuda del corró es reparteix la mantega per dins el rectangle de plàstic. (Aquest vídeo us pot ajudar per veure tot el procés).
Es reserva la mantega a la nevera.
Passat el temps de fermentació, s'estira la massa formant un rectangle d'uns 20 x 60 cm. (Ha de ser el doble de llarga que el llarg del rectangle de mantega). Es cobreix amb un film i es posa al congelador fins que sigui dura (uns 20 minuts).
Es treu la massa del congelador i es col·loca la mantega al centre de la massa de manera que la doblegant-la la puguem tapar.
Es gira la massa 90 º i s'estira amb l'ajuda del corró fins aconseguir una llargada d'uns 80 cm.
Es doblega la massa fent un plec doble, és a dir, portant els dos extrems al centre i tornant-la a plegar pel mig. (Vegeu el vídeo).
Es gira la massa 90 º, de manera que el llom ens quedi a l'esquerra, i s'estira la massa de nou amb l'ajuda del corró fins obtenir una llargada d'uns 40 cm.
Es tapa amb un film i es torna 10 minuts al congelador.
Passat aquest temps, es torna a estirar la massa, mantenint el llom a l'esquerra, fins aconseguir una llargada d'uns 90 cm.
Es fa un plec senzill, és a dir, el terç superior es doblega cap al centre de la massa i llavors el terç inferior es doblega al damunt.
Es gira la massa 90 º, de manera que el llom ens quedi a l'esquerra, i s'estira la massa de nou amb l'ajuda del corró fins obtenir una llargada d'uns 40 cm.
Es tapa amb un film i es torna 10 minuts al congelador.
Passat aquest temps, s'estira la massa fins aconseguir un gruix d'uns 5 mm.
Es talla la massa en triangles, s'enrotllen formant els croissants i es dol·loquen al damunt d'un Silpat o paper de forn (una mica separats per tal que quan llevin no es toquin).
Es deixen llevar tapats amb un drap de cotó fins que doblin el seu volum (entre 1.5 - 2 hores).
Es pinten amb un ou batut diluït amb un xic de llet.
S'enfornen dins el forn prèviament escalfat a 180 ºC fins que siguin ben rossos (uns 25 minuts depenent de la mida).
Es deixen refredar a temperatura ambient i ja estan llestos per cruspir.

Bon profit!

5 comentaris:

manu ha dit...

La cosa que m´agrada mes del mon i que no puc fer. No puc treballar la pasta de full. Tinc las mans tan calentes que desfaix la mantega i no i a manera. Me van recomanar que la compres i deixes de probar per tindreu que tirar a la brossa...ainssss.
Petona

trifasic de baileys ha dit...

no hi ha res com un croissant recent fet i, a més, fet a casa! petons

Sílvia A. ha dit...

UMMM croissants!!! que bons que són els bons croissants!!! es teus segur que estan..... per menjar-se'ls!!!!
petons

GEMMA ha dit...

Des que em van diagnosticar la celiaquia que ,els croissants, es de les coses que mes greu em sap no poder menjar!
I si son fets a casa ja deu ser la repera!
Petons

Anna Buski ha dit...

Quina pinta tú...!!
Us he trobat buscant una recepte de panellets per sorpendre a la familia...
per cert, boníssims i molt ben explicats els de la Carme Ruscalleda...
pero ara si que m'heu acabat d'enamorar... croissants... quina delicia! ho probaré de fer aquest mateix dissabte per esmorzar. Gràcies!!
Una abraçada