Kouign amann

Molts direu: com??

(Pronunciat /kwinja'mɑ̃n/)

El kouign amann és un pastisset de mantega típic de la zona de la Bretanya. I els seus ingredients bàsics són farina, mantega i sucre. És un pastisset amb una massa de pa que amb l'ajuda de la mantega queda una mica laminat. El resultat seria un pastisset cruixent de fora, com podrien ser unes palmeres o ulleres, gràcies a la caramelització del sucre, i tendre de dins. I dies enrera, vaig veure que en Ruben en publicava una recepta al seu instagram i em va fer venir ganes de preparar-los. Així que aquí teniu tres formes diferents d'un mateix pastisset.






Dificultat: mitja-alta

Ingredients: (per a 24 unitats)
  • 250 g de farina de força
  • 175 g de llet
  • 40 g de sucre
  • 10 g de llevat fresc de flequer
  • 5 g de sal
- Per fer els plecs:
  • 150 g de mantega
  • 150 g de sucre

Preparació:

El dia abans, en un bol es barregen tots els ingredients (farina, llet, sucre i sal) i s'amassen fins obtenir una massa homogènia que no s'enganxi a les mans.
Es deixa reposar 10 minuts a temperatura ambient tapada amb un drap de cuina.
Es fa un plegat de farcell (portant els extrems al centre de la massa), es boleja i es col·loca dins un bol tapat amb film transparent i es deixa reposar tota la nit dins la nevera.

El dia següent, es retira la massa de la nevera i es deixa atemperar fins que hagi doblat el seu volum.
Mentrestant, agafem la mantega pels plecs i l'estirem entremig de dos làmines de plàstic tot formant un quadrat de 25 cm de costat. Es reserva a la nevera fins a l'hora d'utilitzar-la.
S'empolsima la superfície de treball amb una mica de farina i s'hi col·loca la massa al damunt.
Amb l'ajuda d'un corró, s'estira tot formant un quadrat de 35 cm de costat i es col·loca el quadrat de mantega al centre tot formant un rombe.
Es cobreix la mantega amb la massa, formant un sobre i segellem bé tots els costats.
S'estira amb el corró tot formant un rectangle d'uns 45x25 cm i es realitza un plegat senzill (com si pleguéssim una carta en tres).
Es cobreix amb film transparent i es deixa reposar a la nevera durant 20 minuts.
Es gira la massa 90º, i es torna a estirar amb l'ajuda del corró formant de nou un rectangle de 45x25 cm. Es torna a fer un plegat senzill i es torna a deixar reposar a la nevera durant 20 minuts.
Repetim de nou el pas anterior dues vegades més. En total farem 4 plegats senzills.
A continuació, s'estira la massa formant un rectangle d'uns 45x25 cm i s'empolsima amb sucre (passant-hi el corró per tal que quedi ben enganxat a la massa pels dos costats).
Es retallen quadrats de 8 cm de costat per fer els petits farcells, o bé rectangles de 4x24 cm per fer els cargols i es col·loquen dins cèrcols prèviament untats amb mantega i empolsimats amb sucre, o bé motlles de magdalenes també prèviament untats amb mantega i empolsimats samb sucre.
Es deixen fermentar unes 2 hores tapats amb film transparent a temperatura ambient.
Es pre-escalfa el forn a 180 ºC.
Es couen a 180 ºC amb escalfor a dalt i a baix durant 30 minuts.
Es deixen refredar a temperatura ambient i ja es poden tastar.

Bon profit!



1 comentaris:

La Cuina Violeta ha dit...

T'han quedat de luxe. Jo el faig en una peça sencera, però aquests individuals m'agraden, m'agraden.