Flam pastisser


Flam pâtissier

Avui us porto una recepta fàcil de preparar i amb quatre ingredients bàsics que són fàcils de trobar al súper malgrat el confinament.
La recepta és del conegut pastisser francès, Christophe Michalak. I només us diré que amb quatre dies ja l'he preparat dues vegades, de tant que ha agradat! Qui l'ha tastat, m'ha dit comentaris com "brutal", "finíssim", "el millor flam que he tastat els darrers temps"...




La recepta l'he adaptat d'aquí.

Dificultat: baixa

Ingredients: (per a un motlle de 16-17 cm de diàmetre)

  • 500 ml de llet
  • 125 ml de nata líquida (35% matèria grassa)
  • una branca de vainilla*
  • 125 g de sucre
  • 100 g de rovells d'ou (uns 5-6 rovells)
  • 50 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • 100 g de sucre per cremar *

Preparació:

És millor preparar-lo el dia abans.
Primer de tot, en un cassó, s'infusiona la llet i la nata líquida amb una branca de vainilla oberta pel llarg.
En un bol, es barregen els rovells amb el sucre i la farina de blat de moro, amb l'ajuda de les barnilles manuals. (Simplement s'han de barrejar els ingredients, no cal muntar els rovells). 
S'aboca la mescla dels rovells a la llet infusionada i amb el foc mig, es remena fins que espesseixi. (Compte! Per tal que no es formin grumolls, no deixeu que arrenqui el bull).
Es retira del foc, es retira la branca de vainilla, s'aboca en un bol i es cobreix en contacte directe amb film transparent (per tal que no formi un tel) i es deixa refredar a temperatura ambient.
Mentrestant, es folra una safata de forn amb el Silpat o bé amb paper de forn i al damunt s'hi col·loca un cèrcol d'uns 16-17 cm de diàmetre (i mínim uns 5 cm d'alçada) prèviament untat amb mantega.
Es preescalfa el forn a 180 ºC.
Quan la crema hagi perdut la bullor, s'aboca dins el cèrcol, s'allisa la superfície de la crema amb una espàtula i es cou al forn (foc dalt i baix sense ventilador) durant uns 35-40 minuts -segons la recepta- fins que comenci a quedar rosseta (en el meu cas va trigar 50 minuts).
Per altra banda, en un cassó s'hi aboquen els 100 g de sucre i es crema fins que tingui un color ben daurat, de caramel.
S'aboca el sucre damunt una làmina de paper de forn fins que cristalitzi. Seguidament, es trosseja i es col·loca dins el vas del túrmix. I es fa pols de caramel (amb el túrmix).
Quan el flam comenci a quedar rosset, s'hi empolsima una mica del caramel en pols. Es torna al forn just per tal que el caramel es fongui.
Es deixa refredar i es reserva a la nevera fins l'endemà.
Es desemmotlla i està llest per servir.

Bon profit!

*Notes:

- Si no teniu vainilla en branca, hi podeu posar essència de vainilla o sucre de vainilla, o si ho preferiu, també es pot fer amb canyella.

- Us ha de sobrar molta pols de sucre caramelitzat, però si en feu menys quantitat, serà insuficient perquè el túrmix pugui triturar-lo bé.