Pastís de castanya (sense gluten)


Intoleràncies

Cada dia conec a més gent que pateix una intolerància o altra, i és molta la gent que em consulteu com adaptar algunes receptes del blog i també que em demaneu que aporti més receptes per diferents tipus d'intoleràncies. Imagino que com tinc la sort de no patir-ne cap, ni tenir ningú proper que en pateixi fa que no m'hagi de preocupar pel meu dia a dia. Però reconec que de tant en tant hauria de fer l'esforç de portar-vos alguna recepta apte per algun tipus d'intolerància. I com val més tard que mai, avui us porto un pastís de castanya que és del tot apte pels celíacs. :) Un pastís amb un intens sabor a castanya i amb un toc de xocolata que m'hi ha agradat molt. Espero que us agradi!





Dificultat: baixa

La recepta l'he adaptat d'aquí.

Ingredients: (per a un motlle de 20 cm de diàmetre)
  • 150 g de farina de castanya
  • 5 g d'impulsor (tipus Royal)
  • un pols de sal
  • 3 ous grans
  • 150 g de sucre
  • 1 cullerada petita d'extracte de vainilla
  • 100 g de mantega fosa
  • un grapat de gotes de xocolata (al vostre gust)
Preparació:

En un bol, es barregen els ingredients secs: la farina de castanya, l'impulsor i la sal.
Per altra banda, es munten els tres ous amb l'ajuda de les barnilles elèctriques fins que quedin una mescla espumosa i blanquinosa (han de triplicar el seu volum inicial). A continuació, s'hi afegeix el sucre i es baten mig minut més a velocitat màxima.
A la mescla de la farina, s'hi afegeix la mantega fosa, l'extracte de vainilla i una tercera part dels ous. Es barreja bé i es van afegint la resta dels ous tot remenant amb suavitat procurant no desmuntar-los.
S'unta un motlle amb mantega i s'enfarina. S'hi aboca la preparació i es cou dins el forn prèviament escalfat a 180ºC durant uns 30 minuts (fins que l'escuradents surti net).

Bon profit!

14 comentaris:

QUIMA ha dit...

Farina de castanya? no n'he vist mai, ara que si n'hi ha d'ametlla perquè no de castanya? Te molt bona pinta I avui per esmorzar un trosset hagues anat perfecte.
petons

No tot són postres ha dit...

Quan he llegit intoleràncies he pensat... aquest és meu!!! però no, la meva mare és intolerant a la fruita seca també ;-(

Ara que si ella no n'ha de menjar ...
PTNTS
Dolça

Tapa't de tapes ha dit...

T'ha quedat molt vistós i sembla molt bo. Segur que serà molt útil a persones intolerants al gluten. Petons!

Anònim ha dit...

Molt bona pinta! Especialment per la gent amb intoleràncies!
(www.winebus.es)

Rosa Ballerina ha dit...

Oh quina bona pinta!! M'agrada molt la textura i el color que te, a més, les fotos son espectaculars!!
A mi les castanyes m'encanten, però em fa molta mandra pelar-las en cru, així que em perdo tot un món de receptes jjejeje.

Petonets!!

Paula ha dit...

qué maravilla!!! Precisamente el otro día tuve en la mano un bote de harina de castañas y lo devolví a su sitio porque no se me ocurrió nada. Y como por una vez me acuerdo de dónde lo vi, lo rescataré, jajaja

Besos. Paula

Lourdes ha dit...

OOhhh!!.. Mercé desde que lo publicaste he querido comentar pero esta vida que nos traemos de luego que ahora no puedo que tengo que salir corriendo... ¡¡me han pasado 3 días sin hacerlo!!
Gracias por acordarte de los celíacos y señalar la receta como sin gluten... ¡¡muchos te lo agradecerán!!. La harina de castaña está muy rica y he hecho bizcochos con ella pero no he mezclado con chocolate y voy a copiarte.
Como impulsor utilizo el de mercadona ó bicarbonato porque el Royal tiene gluten :(( pero bueno eso lo sabemos en nuestro mundillo.
Besotes guapa.

Laura ha dit...

Hola!! Aquest pastís té molt bona pinta!! Per cert on puc comprar farina de castanya?

Mercè ha dit...

Laura, la farina de castanyes la pots trobar en herbolaris o bé on-line, aquí.

Neus ha dit...

Hola, primer de tot, felicitar-te pel blog, tant el contingut, les receptes com les fotografíes son molt bones.
Fa poc que faig pastissos, però sovint em passa que no em pugen. He repassat un munt de vegades el que he fet, per intentar entendre què faig malament, però el fet és que he seguit el procés com explica la recepta, i no em puja el pastís. I per tant, no em queda molt esponjós. Alguna idea de per què hem passa?
Gràcies d'avantmà!

Mercè ha dit...

Neus, jo crec que és important muntar bé els ous (han de triplicar el seu volum inicial) i després a l'hora de barrejar, cal procurar barrejar-ho amb moviments suaus per tal que els ous no es desmuntin.
També és important posar-lo a coure amb el forn ja calent a la temperatura de cocció.
Bona cuina!

Tina ha dit...

jo vaig comprar 2 pots d farina de castanya a Ourense, no n'havia vist mai i em va agradar molt trobar.la, encara no hi he fet res pq vaig llegir q la farina d castanya s'ha d barrejar amb l'altre farina, meitat i meitat, doncs per si sola no és correcte d'utilitzar, ara al veure la tva recepta, dmà la probaré d fer. Salutacions, Tina

nuria Vidal ha dit...

Hola, buscava una recepta amb farina de castanya, i he trobat el pastís de castanyes amb les intoleràncies, He trobat mes coses, Soc de Cassà, encara que fa molts anys que no hi visc, es el meu estimat origen. M'interessa molt la cuina i la salut i la veritat es que buscant buscant he anat acumulant una bona "empanada mental" tantes teories i totes amb tanta raó.
Auesta tarda fare el pastis aviam que tal. La mantega i el sucre em crea una mica de problema, ja dic jo que....
estic contenta d'haver trobat aquest blogg. Merçi per compartir la feina

Anònim ha dit...

Hola Mercè! Ahir després de dos intents anteriors, vaig aconseguir que quedés amb la textura perfecta :-) I sí, trobo que cal posar molta atenció al moment de batre els ous i aconseguir aquest volum que comentes. Moltes gràcies! Estava deliciós!!!
Elisenda