Trena i mona de Pasqua

 Dilluns de Pasqua

Aquests dies de Setmana Santa, el mestre Jordà, de qui sabeu que sóc molt fan i seguidora, ens ha regalat 4 receptes típiques d'aquestes dates. (Les podeu trobar al seu perfil d'instagram). Una de les receptes era una massa de brioix que em va cridar l'atenció perquè no porta ni llet ni aigua, és a dir, la part líquida de la massa l'aporten els ous, la mantega i el rom. I d'aquesta massa, en vaig fer una trena de Pasqua i una cristina o mona tradicional. Ideals per un bon esmorzar. 😉




Dificultat: mitja

Ingredients:

- Per al pre-ferment:

  • 65 g de farina de força
  • 35 g d'aigua
  • 0,3 g de llevat fresc de flequer

- Per a la massa:

  • tot el pre-ferment
  • 350 g de farina de força
  • 100 g de sucre
  • 100 g de mantega
  • 25 g de rom
  • 8 g de sal
  • 15 g de llevat fresc de flequer
  • 120 g d'ou (uns 2 ous grans)

Preparació:

- Per al pre-ferment:

En un bol, es barregen tots els ingredients i s'amassa. 
Es forma una bola i es col·loca dins un bol tapat amb film transparent.
Es reserva a temperatura ambient (d'uns 20 ºC) un mínim de 12-16 hores.

- Per a la massa:

En un bol, s'hi afegeix en el següent ordre: la sal i el sucre, la farina, el pre-ferment, el rom, els ous batuts (com si féssim una truita) i la mantega tallada a trossos.
Es barregen tots els ingredients (excepte el llevat) i s'amassa fins obtenir una massa homogènia.
S'aboca la massa al damunt de la taula de treball, i amb l'ajuda del corró, s'estira i es fa un plec senzill (com si dobleguéssim una carta en 3). Es repeteix aquest pas 3 o 4 vegades més fins que la massa sigui ben homogènia i es deixa reposar durant 30 minuts a temperatura ambient i tapada amb film transparent.
A continuació, s'estira la massa i s'afegeix el llevat desfet amb una mica d'aigua. Es barregja i s'amassa (trencant la massa, si cal) i després fent un amassat enèrgic (com explica en el vídeo).
Es fa un plegat tipus farcell i es deixa reposar 1h a temperatura ambient i tapada amb film transparent.
Passat el repòs, es torna a estirar amb el corró, de nou es fa un plegat en 3, es boleja i es deixa fermentar durant 1 hora.
Després d'aquest repòs, es divideix la massa: en el meu cas, 450 g per fer la trena i la resta de massa per la cristina o mona tradicional.
Una vegada formada la trena i la cristina, es deixen fermentar unes 2 hores a temperatura ambient tapades amb film transparent.
Es pre-escalfa el forn a 180 ºC.
Es pinten amb una mica d'ou diluït amb una mica de llet, es decoren amb sucre i s'enfornen a 180ºC amb escalfor dalt i baix durant uns 20 minuts (fins que siguin ben rosses).

Bon profit!

1 comentaris:

Curso basico prevencion ha dit...

¡Me he enamorado de esta receta, me ha recordado mucho a mi abuela! Gracias.